Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Το μεγαλύτερο τηγάνι του κόσμου


Με διάμετρο σχεδόν 5 μέτρα και βάρος 2 τόνους, σ' αυτό το τηγάνι μαγειρεύονται εκατοντάδες κοτόπουλα μια φορά το χρόνο



Το 1963, η Ramsey Feed Company of Rose Hill δημιούργησε την απόλυτη συσκευή που απέτιε φόρο τιμής για τη βιομηχανία πουλερικών της περιοχής με την κατασκευή του μεγαλύτερου τηγανιού του κόσμου.

Μια πινακίδα έξω από το μέρος που βρίσκεται το τεράστιο τηγάνι αναφέρει ότι έχει διάμετρο σχεδόν 5 μέτρα, ζυγίζει 2 τόνους, έχει χωρητικότητα σχεδόν 760 λίτρα λαδιού, καλύπτει επιφάνεια 16,35 τετ. μέτρα, λειτουργεί με 40 καυστήρες προπανίου και μπορεί να χωρέσει μέχρι και 365 ολόκληρα κοτόπουλα. Επίσης, στη μια του πλευρά, διαθέτει μια χειρολαβή μήκους 1,80 μέτρων -όχι ότι μπορεί να το χειριστεί κάποιος...


Το τηγάνι είναι τόσο μεγάλο που, για τους σκοπούς του μαγειρέματος, είναι διαιρεμένο σε τμήματα. Αυτό το κάνει να μην μοιάζει τόσο πολύ με τηγάνι, όσο τα άλλα "μεγαλύτερα τηγάνια του κόσμου" στο Brandon της Αϊόβα ή στο Long Beach της Ουάσινγκτον. Αλλά το συγκεκριμένο έχει κάτι που το κάνει ξεχωριστό: λειτουργεί ακόμα.

Η μόνη εποχή του χρόνου που λειτουργεί -και είναι γεμάτο με κοτόπουλα- είναι κατά τη διάρκεια μια γιορτής για τα πουλερικά στην Βόρεια Καρολίνα (North Carolina Poultry Jubilee). Οι ημερομηνίες της γιορτής αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο, αλλά συνήθως λαμβάνει χώρα γύρω στο Νοέμβριο. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το τηγάνι λειτουργεί όταν πρόκειται για εράνους για φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου