Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Γιατί οι βρετανοί βασιλιάδες δεν χρησιμοποιούν το επώνυμό τους;

Το βρετανικό αυτοκρατορικό στέμμα - πηγή

Ανάμεσα στα διάφορα που πρέπει να κάνουν οι Βρετανικοί βασιλείς, υπάρχει και κάτι που δεν χρειάζεται να κάνουν: δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν το επίθετό τους. Και αυτό για τον απλούστατο λόγο επειδή τους ξέρουν όλοι. Για παράδειγμα, υπάρχει μόνο μία βασίλισσα, οπότε δεν χρειάζεται να οριστεί ποια Ελισάβετ είναι.

Όμως, η βρετανική βασιλική οικογένεια έχει επώνυμο, το Ουίνδσορ (Windsor) -όπως είναι ήδη γνωστό σε πολύ κόσμο-, αλλά πρόκειται για μια σχετικά νέα εξέλιξη.



Πριν από το 1917, οι βασιλείς ήταν γνωστοί από τα εδάφη που κυβερνούσαν ή τον βασιλικό οίκο του οποίου ήταν μέλη. Για παράδειγμα, το πλήρες όνομα του μεγαλύτερου υιού της βασίλισσας Βικτορίας, βασιλιάς Εδουάρδου Ζ', ήταν Αλβέρτος Εδουάρδος Σάξεν-Κόμπουργκ και Γκότα (Albert Edward Saxe-Coburg-Gotha), ένας σιδηρόδρομος που κληρονόμησε από τον πατέρα του, πρίγκηπα Αλβέρτου του Σάξεν-Κόμπουργκ και Γκότα (Prince Albert of Saxe-Coburg and Gotha).

Όμως, το 1917, ο υιός του Εδουάρδου, Γεώργιος Ε', παρουσιάστηκε με ένα πρόβλημα: το επώνυμό του ακουγόταν Γερμανικό, κάτι που ήταν μια ανεπιθύμητη κατάσταση λόγω του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε ονόμασε τον οίκο του από το κάστρο του Γουίντσορ (Windsor Castle). Από τότε, οι απόγονοι της βασίλισσας Βικτορίας (εκτός από τις παντρεμένες) φέρουν το επώνυμο Ουίνδσορ.

Το 1960, για να μπερδευτούν και άλλο τα πράγματα, η Ελισάβετ Β' και ο σύζυγός της, πρίγκηπας Φίλιππος, αποφάσισαν να προσθέσουν την δικιά τους πινελιά στο όνομα των Ουίνδσορ, ξεχωρίζοντας τους απογόνους τους από την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια. Έτσι, αποφασίστηκε να δίνεται στους αρσενικούς απογόνους του Φίλιππου και της Ελισάβετ που δεν φέρουν βασιλικούς τίτλους το Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ (Mountbatten-Windsor) ως το επώνυμο σε επίσημα έγγραφα όπως πιστοποιητικά γεννήσεως και γάμου.

Οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες μπορούν να αλλάζουν τα επώνυμα της οικογένειάς τους κατά βούληση. Οι βασιλείς μερικές φορές υιοθετούν άλλα ονόματα. Για παράδειγμα, οι πρίγκιπες Χάρι και Γουίλιαμ χρησιμοποίησαν το Ουαλία ως επώνυμό τους ενώ υπηρετούσαν στον στρατό, υιοθετώντας την ονομασία του πατέρα τους ως Πρίγκιπα της Ουαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου