Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Περιφέρεια Καλίνινγκραντ: Ένα μικρό κομμάτι της Ρωσίας που δεν συνορεύει καθόλου με την Ρωσία

Εγκαταλελειμμένο κάστρο στην περιφέρεια Καλίνινγκραντ - πηγή

Η Περιφέρεια Καλίνινγκραντ είναι ομοσπονδιακό υποκείμενο και εξκλάβιο της Ρωσίας που περικλείεται από την Πολωνία, την Λιθουανία και την Βαλτική θάλασσα. Λόγω του απόηχου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το μικρό αυτό ρωσικό έδαφος δεν έχει κανένα σύνορο με την Ρωσία.



Δείτε ακόμη:
Υπάρχει ένα νησί στις ακτές της Κούβας που μάλλον ανήκει ακόμα στην Ανατολική Γερμανία
10 μέρη παγιδευμένα σε παράξενες συνοριακές διαφορές
Ο κόσμος των DIY βασιλείων
Ένα νησί που διεκδικούν Δανία και Καναδάς και ο παράξενος τρόπος αμφισβήτησής του

Η ανατολική Πρωσία στα 1900 - πηγή

Για αιώνες, η περιοχή ήταν μέρος του γερμανικού κράτους της Ανατολικής Πρωσίας. Προσαρτήθηκε από τη ΕΣΣΔ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η περιφέρεια έδιωξε τους Γερμανούς οι οποίοι εξακολουθούσαν να ζουν εκεί και μετονομάστηκε σε Καλίνινγκραντ, από τον Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Καλίνιν.

Ο ποταμός Ανγκράπα, στην Περιφέρεια του Καλίνινγκραντ - πηγή

Ο Στάλιν δέχτηκε να διατηρήσει το έδαφος, καθώς ήταν το μόνο μη παγωμένο λιμάνι της Ρωσίας, παρείχε πρόσβαση στην Βαλτική Θάλασσα και χρησίμευε ως έρεισμα στην Ευρώπη. Όμως, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, το Καλίνινγκραντ έμεινε μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας και έτσι το Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, έγινε μια γεωγραφική ανωμαλία.

Ερείπια του Κάστρου του Κένιγκσμπεργκ, σημερινή πόλη του Καλίνινγκραντ, την δεκαετία του 1950 - πηγή

Ο πληθυσμός κυμαίνεται σήμερα γύρω στο 1 εκατομμύριο. Παλιά μεσαιωνικά κάστρα και ερείπια οχυρών υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη την περιοχή. Υπάρχουν όμως και αμμώδεις παραλίες στην Βαλτική. Ωστόσο, η περιοχή συνδέεται όλο και περισσότερο με τη ρωσική μαφία.

Άγαλμα του Γερμανού φιλόσοφου και επιστήμονα Ιμμάνουελ Καντ (Immanuel Kant), που γεννήθηκε και πέθανε στο Καίνιξμπεργκ της Πρωσίας, το σημερινό Καλίνινγκραντ, στην πόλη του Καλίνινγκραντ - πηγή

Αν και η χώρα διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο, δεν υπάρχουν πολλές πτήσεις. Για παράδειγμα, μόνο το καλοκαίρι, υπάρχει μια πτήση από την Κοπεγχάγη. Μπορεί όμως κάποιος να πάει αεροπορικώς από τη Μόσχα. Άλλη επιλογή είναι να πάει αεροπορικώς σε κάποια γειτονική χώρα και να πάρει λεωφορείο ή πλοίο μέχρι εκεί ή και οδικώς. Ωστόσο, οι ουρές στα σύνορα, μερικές φορές, μπορεί να διαρκέσουν έως και 4 ώρες, ανάλογα με την ώρα της ημέρας.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου