Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Όταν ο ήλιος βρίσκεται εντελώς κάθετα σε κάποιο σημείο και δεν υπάρχει σκιά


Προσέξτε την πιο πάνω φωτογραφία. Βλέπετε κάτι παράξενο; Ο ήλιος λάμπει και οι σκιές φαίνονται κάτω από τα αυτοκίνητα και στους τοίχους. Γιατί όμως δεν υπάρχει σκιά στους κίτρινους στύλους;



Η φωτογραφία μοιάζει σαν να είναι επεξεργασμένη, αλλά δεν είναι. Είναι πραγματική και τραβήχτηκε στην Χαβάη.


Ο λόγος που δεν υπάρχει σκιά είναι επειδή ο ήλιος βρίσκεται εντελώς κάθετα πάνω από τους στύλους. Οι ντόπιοι αποκαλούν το φαινόμενο Lahaina Noon, που στην τοπική γλώσσα "La haina" σημαίνει "σκληρός ήλιος".

Η Χαβάη είναι το μοναδικό μέρος στις ΗΠΑ όπου συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, δύο φορές τον χρόνο. Δεν είναι όμως το μοναδικό μέρος σε όλο τον πλανήτη μας. Για την ακρίβεια, υπάρχει κάποιο σημείο αυτή τη στιγμή κάπου όπου οι ακτίνες του ήλιου δεν δημιουργούν καθόλου σκιά. Αυτό το σημείο κινείται συνεχώς στην επιφάνεια της Γης καθώς ο πλανήτης περιστρέφεται. Ίσως βρίσκεται στη μέση κάποιου ωκεανού, ή σε κάποια έρημο ή σε κάποιο άλλο μέρος που δεν μπορεί να το παρατηρήσει κανείς.


Το σημείο αυτό αποκαλείται subsolar point (σημείο υπό του ήλιου). Σε αυτό το σημείο, οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν στον πλανήτη ακριβώς κάθετα στην επιφάνειά του και έτσι οποιοδήποτε κάθετο αντικείμενο δεν παρουσιάζει σκιά.

Καθώς η γη περιστρέφεται, το σημείο μετακινείται προς τα δυτικά, κάνοντας τον γύρο του πλανήτη μια φορά την ημέρα. Επίσης, κινείται βόρεια και νότια μεταξύ των Τροπικών του Καρκίνου και του Αιγόκερω. Το σημείο βρίσκεται στον Τροπικό του Αιγόκερω στο χειμερινό ηλιοστάσιο και στον Τροπικό του Καρκίνου στο θερινό. Επίσης, στις ισημερίες του Μαρτίου και του Σεπτεμβρίου το σημείο διασχίζει τον Ισημερινό.


Οι ημερομηνίες που συμβαίνει το φαινόμενο στην Χαβάη αλλάζουν κάθε χρόνο. Η πρώτη φορά συμβαίνει τον Μάιο και η δεύτερη τον Ιούλιο, μεταξύ 12:16 και 12:43 μμ τοπική ώρα.

Δείτε το που βρίσκεται κάθε στιγμή το subsolar point εδώ.

από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου