Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Κάποτε, κάποιος έπρεπε να συνομιλεί με τον βασιλιά ενώ εκείνος ήταν στην... τουαλέτα

Ο βασιλιάς Γουλιέλμος Γ' και το σκαμνί του

Ο "Groom of the Stool", όπως αποκαλούνταν, μπορεί να ήταν ένας μίζερος ρόλος, αλλά είχε πολλά οφέλη.



Στα 1500, η τουαλέτα του βασιλιά της Αγγλίας ήταν μια πολυτέλεια: ήταν ένα φορητό κάθισμα με βελούδινα μαξιλάρια, που ονομαζόταν close-stool (κλειστό σκαμνί), κάτω από το οποίο υπήρχε ένα δοχείο νυκτός μέσα σε ένα ξύλινο κουτί. Από τα 1500 μέχρι τα 1700, οι Βρετανοί βασιλιάδες διόριζαν κάποιον "τυχερό" ευγενή, ο οποίος είχε το καθήκον να κάνει παρέα στον βασιλιά όταν εκείνος ήταν στην πιο ιδιωτική στιγμή του. Ο τίτλος ήταν ο "Groom of the Stool", δηλαδή ιπποκόμος των κοπράνων.

Δεν είναι κάποια "λαμπερή" δουλειά που θα περίμενε κανείς να κάνει σε ένα παλάτι, αλλά όντας κάποιος Groom of the Stool -πήρε το όνομά του από το κλειστό σκαμνί- ήταν στην πραγματικότητα μια πολυπόθητη θέση σε κάποιον βασιλικό οίκο. Κάθε μέρα, καθώς ο βασιλιάς βρισκόταν στο πολυτελές σκαμνί του, αποκάλυπτε μυστικά, ζητούσε συμβουλές, αλλά ταυτόχρονα άκουγε κιόλας τυχόν προβλήματα του ιπποκόμου του και προσφερόταν να βοηθήσει.

Η δουλειά ίσως ξεκίνησε ως μια μάλλον μη προνομιακή θέση. Η πρώτη αναφορά της δουλειάς είναι από το 1497 και αναφέρεται στην εποχή των Τυδώρ.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ερρίκου Η' στα 1500, ο τίτλος δινόταν στους πιο πιστούς άνδρες της αυλής, συχνά σαν ομάδα. Αργότερα, οι βασιλιάδες, μαζί τους και ο Ερρίκος Η', διόριζαν ένα άτομο, ο οποίος ταξίδευε μαζί με τον βασιλιά και σε κάθε ταξίδι κουβαλούσε το συγκεκριμένο σκαμνί. Οι μοναδικοί μονάρχες που δεν είχαν κάποιον γι' αυτή την δουλειά ήταν οι εξόριστοι -αν και, όλο και κάποιος επιφορτιζόταν με θέματα της κρεβατοκάμαρας.

Ο Groom of the Stool ήταν υπεύθυνος όλων των δραστηριοτήτων που είχαν να κάνουν με την κρεβατοκάμαρα του βασιλιά και των άλλων ιδιωτικών δωματίων του, όπως το ότι ο βασιλιάς έπρεπε να είναι καλοντυμένος, το κρεβάτι του να είναι καλά στρωμένο, αλλά και να είναι σε μια τάξη τα οικονομικά του. Μερικές φορές, ο ιπποκόμος είχε τον έλεγχο του να ξοδεύει χρήματα. Οι μονάρχες περιβάλλονταν από υπηρέτες όλες τις ώρες της ημέρας, συχνά μάλιστα κοιμούνταν στο ίδιο δωμάτιο με τους υπηρέτες. Ορισμένοι βασιλείς είχαν το εν λόγω σκαμνί σε πιο ιδιωτικά δωμάτια, αλλά ακόμη και εκεί, επέτρεπαν σε -ελάχιστους- ανθρώπους να είναι μαζί τους.

Υπήρξαν τρις γυναίκες στην εν λόγω θέση, η Elizabeth Boyle στην βασίλισσα Dowager Henrietta Maria και στην βασίλισσα Anne, η Sarah Churchill (αριστερά) και η Elizabeth Seymour (δεξιά)

Συχνά, το υπόλοιπο προσωπικό του παλατιού φοβόνταν τους Groom of the Stool μιας και ήξεραν άκρως εμπιστευτικά θέματα της πολιτικής και διαφόρων προσωπικών υποθέσεων και -το σημαντικότερο- ήταν το αυτί του βασιλιά. Ο σερ Anthony Denny, ο ιπποκόμος του Ερρίκου Η' χειριζόταν ο ίδιος την σφραγίδα του βασιλιά, την υπογραφή του δηλαδή.

Στις αρχές του 17ου αιώνα, ο σερ Thomas Erskine ήταν ο αρχηγός της φρουράς του βασιλιά Ιάκωβου Α', αλλά και ο ιπποκόμος του, κάτι που του έδινε μεγάλη επιρροή στον βασιλιά. Οι ιπποκόμοι εμπλέκονταν και σε άλλους τομείς της εξουσίας. Για παράδειγμα, ο ιπποκόμος του Ερρίκου Η' ασχολήθηκε πολιτικά με την Άννα Μπολέυν και εκτελέστηκε μαζί της όταν εκείνη έχασε την εύνοια του συζύγου της.

Οι βασίλισσες από την άλλη μεριά, δεν χρησιμοποιούσαν ιδιαιτέρως αυτήν την υπηρεσία.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1700, ο εν λόγω ρόλος άρχισε να πέφτει σε δυσμένεια. Ο σερ Michael Stanhope του Εδουάρδου Στ' ήταν ο τελευταίος που απασχολήθηκε με αυτόν τον ρόλο. Ο τελευταίος Groom of the Stool ήταν ο James Hamilton για τον πρίγκιπα της Ουαλίας στα 1800, αν και από τότε η θέση αφορούσε τα καθήκοντα του ντυσίματος και μετονομάστηκε σε "Groom of the Stole", που προέρχεται από την λατινική λέξη για τα είδη ένδυσης, Stola.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου