Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Το μοναδικό bestseller του Πόε ενώ ζούσε ήταν ένα σχολικό βιβλίο για κοχύλια


Το 1839, ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε δέχτηκε μια εργασία: να συμπυκνώσει ένα ήδη υπάρχον βιβλίο, το Manual of Conchology του Thomas Wyatt, σε μια πιο φτηνή έκδοση που θα ήταν χρήσιμη στους μαθητές. Το Manual ήταν όμορφο και ακριβό, με τιμή στα 8 δολάρια τότε, ενώ η έκδοση του Πόε ήταν απλή και με τιμή στα 1,50 δολάρια.



Δείτε ακόμη:
Το κοράκι που ενέπνευσε τον Πόε να γράψει το γνωστό ποίημα
Η παράξενη ιστορία των μαλλιών του Έντγκαρ Άλαν Πόε μετά το θάνατο του

Ο Wyatt, που ζήτησε από τον Πόε να δημιουργήσει αυτή την συνοπτική έκδοση, ήθελε ένα βιβλίο που θα είναι εύκολο σε πωλήσεις σε διαλέξεις. Η ιδέα όμως δεν άρεσε στον αρχικό εκδότη του Wyatt, επειδή πίστευε ότι θα αποδυνάμωνε την αγορά του πρωτότυπου, ο συγγραφέας έψαξε για έναν συγγραφέα που θα έβαζε το όνομά του σε μια τέτοια έκδοση. Ο Πόε, ο οποίος χρειαζόταν τα χρήματα, δέχτηκε.

Ο Πόε ανακάτεψε τα σκίτσα, τοποθετώντας τους οργανισμούς από τον πιο απλό μέχρι τον πιο σύνθετο και έγραψε νέο πρόλογο και εισαγωγή. Αν και το βιβλίο είχε ως στόχο "τη χρήση στα σχολεία", ο συγγραφέας φαίνεται να άλλαξε ελάχιστα το στυλ γραφής του.

Ο Πόε υπέστη μια μικρή ζημιά στην καριέρα του καθώς κατηγορήθηκε για λογοκλοπή και βρέθηκε στη μαύρη λίστα για ένα χρόνο από τον εκδότη του Wyatt. Παρ' όλα αυτά, η πρώτη έκδοση του βιβλίου ξεπούλησε μέσα σε δύο μήνες. Κατά τη διάρκεια της ζωής του Πόε, το Conchologist's First (η πρώτη έκδοση του 1839 εδώ) είχε τις καλύτερες πωλήσεις όλων των βιβλίων του.

από: slate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου