Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Ένα παλιό βαρέλι που λειτουργεί από τα 1700 ως ταχυδρομικό κουτί


Και στηρίζεται στην καλοσύνη των ταξιδιωτών



Το Post Office Bay, που βρίσκεται στο νησί Φλορεάνα στα Γκαλαπάγκος, λειτουργεί από το 1700 κάτι σαν ταχυδρομείο, χρησιμοποιώντας μόνο ένα βαρέλι και την καλή θέληση των ναυτικών και ταξιδιωτών.


Το μέρος ιδρύθηκε από φαλαινοθήρες τον 18ο αιώνα. Καθώς τα φαλαινοθηρικά έφευγαν από την Αγγλία και τις ΗΠΑ για το κυνήγι τους, χρησιμοποιούσαν τα νησιά Γκαλαπάγκος ως στάση για να γεμίσουν με τρόφιμα και νερό. Συχνά γιόρταζαν με γιγαντιαίες χελώνες που τελικά εξαφάνισαν από μερικά από τα νησιά. Τα κυνηγετικά ταξίδια ήταν μακρά και οι μοναχικοί ναυτικοί ήθελαν να βρουν έναν τρόπο ώστε να στείλουν μηνύματα στην πατρίδα. Έτσι, τοποθετήθηκε ένα βαρέλι στο νησί Φλορεάνα, όπου οι φαλαινοθήρες μπορούν να αφήσουν τις επιστολές τους. Οι επιστολές παραλαμβάνονταν και παραδίνονταν από τους ναυτικούς που επέστρεφαν στο σπίτι τους. Δεν υπήρχε καμία χρέωση, απλώς η εμπιστοσύνη ότι κάποιος θα έπαιρνε την επιστολή και θα την παρέδιδε.

Παραδόξως, το γραμματοκιβώτιο, αλλά και το ίδιο αυτό σύστημα, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και σήμερα. Βέβαια, οι επιστολές δεν είναι πλέον μοναχικών ναυτικών, αλλά τουριστών. Οι ταχυδρομικές κάρτες και τα γράμματα όμως εξακολουθούν να φτάνουν στον προορισμό τους.


Ομάδες επισκεπτών (εκδρομείς ή κρουαζιερόπλοια) σταματούν στο βαρέλι, παίρνουν το ταχυδρομείο και εξετάζουν αν κάποιο απ' αυτά τα γράμματα είναι σε κάποιον κοντινό προορισμό. Αφού πάρουν τις επιστολές, με τη σειρά τους, αφήνουν και οι ίδιοι τις δικές τους επιστολές για τους μελλοντικούς επισκέπτες.

Σήμερα, η περιοχή περιβάλλεται από συντρίμμια και ξυλεία που ξέβρασε η θάλασσα, πολλά από τα οποία καλύπτονται με αυτοκόλλητα και γκράφιτι..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου