Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

U.S.S. Cairo, το πρώτο πλοίο που βυθίστηκε από τορπίλη


Συμμετείχε στον Αμερικάνικο εμφύλιο πόλεμο



Η κανονιοφόρος U.S.S. Cairo σχεδιάστηκε από τον μηχανικό James B. Eads και ήταν ένα από τα 7 επιβλητικά πλοία από σίδερο και ξύλο που αναπτύχθηκαν σε μεγάλα ποτάμια κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού εμφύλιου πολέμου. Είναι το πρώτο πλοίο στον κόσμο που βυθίστηκε από τορπίλη και εκτίθεται κάτω από μια μεγάλη λευκή σκηνή στο Vicksburg National Military Park στην πόλη Βίκσμπεργκ του Μισισιπή.


Το U.S.S. Cairo, ήταν μια 512 τόνων κανονιοφόρος ποταμών που κατασκευάστηκε στην πόλη Mound City του Ιλινόις και μπήκε σε υπηρεσία τον Ιανουάριο του 1862 στον στόλο του στρατού των ΗΠΑ (U.S. Army's Western Gunboat Flotilla). Άρχισε τις πολεμικές επιχειρήσεις τον Φεβρουάριο του ίδιο έτους.


Το Cairo συνέχισε τις δραστηριότητες του στον ποταμό Μισισιπή και τους παραποτάμους του και τον Οκτώβριο δόθηκε στο Ναυτικό. Στις 12 Δεκεμβρίου του 1862, ενώ ασχολούνται με εκκαθάριση ναρκών στις όχθες του ποταμού Yazoo στο Μισισιπή, βυθίστηκε από μία νάρκη των Ομοσπονδιακών (ή τορπίλη, όπως έλεγαν τότε τις νάρκες). Ήταν το πρώτο πλοίο που βυθίστηκε από την νέα τεχνολογία, τις τορπίλες.


Το ναυάγιο ανακτήθηκε το 1965, αλλά υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια των προσπαθειών. Το πλοίο έπρεπε να χωριστεί σε τρία κομμάτια και ανακατασκευάστηκε αργότερα. Σήμερα, είναι ένα από τα τέσσερα σωζόμενα πλοία του είδους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου