Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Ο Θόλος του Φωτός σε μια πόλη στην Ταϊβάν


Το μεγαλύτερο έργο τέχνης από γυαλί στον κόσμο κρύβεται σε έναν σταθμό του μετρό στην Ταϊβάν.



Στην ανταπόκριση της Κόκκινης και Πορτοκαλί γραμμής του μετρό της πόλης Καοσιούνγκ στην Ταϊβάν, παρουσιάζεται η ιστορία τους σύμπαντος σε έναν τεράστιο θόλο από φωτισμένο γυαλί. Ο Θόλος του Φωτός, όπως ονομάζεται, κατασκευάστηκε από τον Ιταλό καλλιτέχνη Narcissus Quagliata, ενώ τιμάει και την γέννηση της δημοκρατίας στην Ταϊβάν.


Ο Θόλος βρίσκεται στον πιο πολυσύχναστο σταθμό του μετρό της πόλης. Έχει διάμετρο 30 μέτρα (98 πόδια) και είναι κατασκευασμένος από 4.500 γυάλινα πάνελ, καθιστώντας τον το μεγαλύτερο έργο τέχνης από γυαλί στον κόσμο. Ο Quagliata χρειάστηκε 4,5 χρόνια για να ολοκληρώσει το έργο. Κάποιοι αποκαλούν την Formosa Boulevard έναν από τους πιο όμορφους σταθμούς μετρό του κόσμου.

Καθένα από 4 τεταρτημόρια του Θόλου παρουσιάζει θέματα από τον κύκλο ζωής του σύμπαντος, την ανθρωπότητα και την ταραχώδη πολιτική ιστορία της Ταϊβάν. Εμφανίζονται εικόνες δύσκολων περιόδων, αλλά και ανάπτυξης, και την αναπόφευκτη καταστροφή. Το γενικό μήνυμα όμως είναι αυτό της ελπίδας και της αναγέννησης.


Αν και η Ταϊβάν σήμερα θεωρείται μία από τις πιο νόμιμες δημοκρατίες στην Ασία (πίσω από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα), η πολιτική ιστορία της είναι γεμάτη βία και καταπίεση κάτω από ένα μονοκομματικό κράτος. Σε μια περίοδο 38 χρόνων, με αρχή την σφαγή της 28 Φεβρουαρίου του 1947 (τα γεγονότα εκείνης της ημέρας είναι κοινώς αποδεκτά στην Ταϊβάν ως 228 Incident ή 2/28), εγκαθιδρύθηκε στη χώρα στρατιωτικός νόμος και δεκάδες χιλιάδες πολιτικοί αντιφρονούντες φυλακίστηκαν ή εκτελέστηκαν.

Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν στις 10 Δεκεμβρίου του 1979, όταν μια διαδήλωση υπέρ της δημοκρατίας και τον εορτασμό της Ημέρας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετατράπηκε σε βία υποκινούμενη από την αστυνομία. Τα γεγονότα βοήθησαν στο να συσπειρωθούν οι αντιφρονούντες της κυβέρνησης, κάτι που τελικά οδήγησε στον εκδημοκρατισμό της Ταϊβάν. Γνωστές ως Formosa Incident, οι διαδηλώσεις έλαβαν χώρα κοντά στον σημερινό Formosa Boulevard Station όπου έχει εγκατασταθεί ο Θόλος του Φωτός.


Στο επίπεδο του δρόμου, ο Formosa Boulevard Station είναι εξίσου αξιοσημείωτος. Οι τέσσερις κύριες είσοδοι έχουν σχεδιαστεί από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Shin Takamatsu. Το καμπυλωτό σχήμα τους και ο προσανατολισμός της μιας προς την άλλη πιστεύεται ότι συμβολίζουν χέρια ενωμένα σε προσευχή, ίσως αναζητούν λύτρωση για το παρελθόν ή που εύχονται τη συνέχιση της ειρήνης στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου