Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Το θερμόμετρο του Γαλιλαίου


Ο Γαλιλαίος Γαλιλέι ήταν Ιταλός φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιστημονική επανάσταση του 16ου αιώνα. Ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε ότι η πυκνότητα του υγρού αλλαγές ως αποτέλεσμα την αύξηση ή τη μείωση της θερμοκρασίας. Ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε ότι η πυκνότητα του υγρού αλλάζει ως αποτέλεσμα της αύξησης ή της μείωσης της θερμοκρασίας.



Το 1593 περίπου, κατασκεύασε ένα θερμόμετρο, χρησιμοποιώντας την διαστολή και συστολή του αέρα σε ένα βολβό με την οποία κινούσε νερό σε ένα προσαρτημένο σωλήνα.


Το θερμόμετρο του Γαλιλαίου, που πήρε το όνομά του, αποτελείται από ένα σφραγισμένο γυάλινο κύλινδρο. Στο εσωτερικό υπάρχει ένα διαυγές υγρό και μια σειρά από βολβούς. Κάθε βολβός έχει ένα επισυναπτόμενο βαρίδι. Καθώς η θερμοκρασία μεταβάλλεται, οι βολβοί ανυψώνονται ή πέφτουν στον πάτο, και αυτό χάρη σε μερικές μαθηματικές αρχές. Ωστόσο, το θερμόμετρο του Γαλιλαίου, εκτός από την επιστημονική του λειτουργία, είναι και ένα όμορφο αντικείμενο.


Αν και δεν εφηύρε ο ίδιος το θερμόμετρο, ονομάστηκε προς τιμήν του, γιατί χωρίς τις ανακαλύψεις του δεν θα ήταν δυνατόν να εφευρεθεί. Οι εν λόγω συσκευές κατασκευάζονται από το τέλος του 17ου αιώνα.


Σε κάθε βολβό υπάρχει και μια ετικέτα που έχει χαραγμένα έναν αριθμό και ένα σύμβολο βαθμού. Κάθε ένα από τα βαρίδια είναι λίγο διαφορετικό από τα άλλα. Οι μαθηματικές αρχές που εφαρμόζονται στο θερμόμετρο είναι απλές.

Ο βολβός που βρίσκεται πιο κοντά στον πυθμένα του κυλίνδρου είναι αυτός που υποδεικνύει τη σωστή θερμοκρασία.


Ο μηχανισμός λειτουργίας είναι απλοϊκός (η ανάλυση του εδώ) αλλά λίγο δυσνόητος για όσους δεν έχουν τις σχετικές γνώσεις φυσικής. Το όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα όμως είναι εύληπτο από όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου