Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Μια κακότυχη πλάκα στην είσοδο ενός πανεπιστημίου στη Σκωτία


Κάθε φοιτητής του St Andrews ξέρει ότι πρέπει να αποφεύγει την επιγραφή για το φόβο της κατάρας του μάρτυρα.



Το μέρος της εκτέλεσης του Hamilton - πηγή

Το πρώτο πράγμα που μαθαίνει κάθε φοιτητής του St Andrews είναι να μην πατάει την πλάκα με τα γράμματα "PH" που βρίσκεται έξω από την πολυσύχναστη είσοδο της εσωτερικής αυλής του St. Salvator. Ένα παραπάτημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτυχία στις εξετάσεις ή, αν ο φοιτητής βρίσκεται στο τελευταίο έτος, απώλεια του πτυχίου.


Γιατί όμως;

Ο Patrick Hamilton -τα ρχικά του οποίου είναι πάνω σ' αυτήν την πέτρα- ήταν ένας ισχυρός ηγούμενος στο St. Andrews ο οποίος έφερε τις ρεφορμιστικές διδασκαλίες του Μάρτιν Λούθερ στη Σκωτία. Επειδή εκείνη την εποχή αυτές οι διδασκαλίες ήταν αιρετικές, ο αρχιεπίσκοπος τον καταδίκασε το 1528 σε θάνατο. Ο Hamilton κάηκε στην πυρά έξω από το παρεκκλήσι του St Salvator και την αυλή του πανεπιστημίου.

Η είσοδος της εσωτερικής αυλής με την αψίδα από την οποία "κοιτάει" ο Hamilton - πηγή

Η φωτιά έκαιγε για έξι αγωνιώδεις ώρες. Όλη αυτήν την ώρα, λέγεται ότι ο Hamilton εξαπέλυσε κατάρα, για τους μελλοντικούς φοιτητές του St Andrews, αν πατούσαν το πόδι τους στον τόπο όπου κάηκε. Τα αρχικά του ονόματός του τοποθετήθηκαν στην πέτρα προς τιμήν του μαρτυρίου του -και ίσως ως προειδοποίηση να μην πατήσει κανείς εκεί... Αν κανείς σηκώσει το βλέμμα του και κοιτάξει στον τοίχο πάνω από την είσοδο, θα δει, πάνω από την αψίδα, το πρόσωπό του Hamilton.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου