Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Μια σαΐτα που έκανε ρεκόρ ύψους και πώς να την φτιάξεις


Το 2012, ο σχεδιαστής John Collins έφτιαξε μια σαΐτα που έφτασε σε ύψος τα 69 μέτρα (226 πόδια), κάνοντας ένα ρεκόρ απόστασης που δεν έχει καταρριφθεί ακόμα. Ένα νέο βίντεο δείχνει τα βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος για να φτιάξει μια σαΐτα που θα μπορεί να κάνει κάποιο ρεκόρ.



Δείτε ακόμη:
Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός σαΐτας και ένα βιβλίο με οδηγίες για την κατασκευή τους
Η μεγαλύτερη σαΐτα που κατασκευάστηκε ποτέ!
Αερομαχία με ... σαΐτες

Ο Collins επισκέφθηκε πρόσφατα το Graduate School of Design του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, όπου μίλησε στους μαθητές εξηγώντας τη σημασία που έχουν τα σωστά υλικά και ο σχεδιασμός. "Αν τσαλακώσετε ένα χαρτί και αυτό πάει πιο μακριά από μια σαΐτα σας, τότε η σαΐτα σας είναι χάλια", τους είπε.

Αυτό το 45 δευτερολέπτων βίντεο περιγράφει τα βήματα που απαιτούνται για να φτιαχτεί ένα αντίγραφο της σαΐτας που έκανε το ρεκόρ ο Collins.



Περιττό να πούμε ότι, το να φτιαχτεί η "τέλεια" σαΐτα μόνο θέμα τύχης δεν είναι. Όπως είπε ο Collins στους μαθητές, οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν τους δείκτες καθόδου, το κέντρο βάρους, το κέντρο ανόδου, το οριακό στρώμα και το Φαινόμενο Μάγκνους. Από την εμπειρία του με τα origami, έδειξε πώς οι επιπλέον πτυχώσεις στο σωστό σημείο μπορούν να μετατοπίσουν το κέντρο βάρους και πώς μια μικρή προσαρμογή του ελεύθερου άκρου του φτερού μπορεί να το αποτρέψει το βύθισμα της μύτης.

Ο Collins έχει σχεδιάσει 75 διαφορετικές σαΐτες και έχει συνεχώς νέες ιδέες. Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα νέο σχέδιο που θα καταρρίψει το σημερινό ρεκόρ του.

Η πτήση του 2012:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου