Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Η αναμνηστική πλάκα για τον Ούλωφ Πάλμε στην Στοκχόλμη


Μια χρυσή πλάκα σηματοδοτεί το μέρος της μυστηριώδους και ανεξιχνίαστης δολοφονίας του Σουηδού πρωθυπουργού.



Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 1986, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλωφ Πάλμε έφευγε από τον κινηματογράφο όπου είχε δει μια ταινία με τη σύζυγό του, Λίσμπετ. Βρισκόταν στην κεντρική οδό Σβεαβέγκεν (Sveavägen) της Στοκχόλμης, όταν πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ διέσχιζε τον δρόμο. Δεν είχε σωματοφύλακες και με την άφιξή του στο νοσοκομείο διαγνώσθηκε νεκρός.


Όντας δημοφιλής σαν πρωθυπουργός, ο θάνατος του Πάλμε συγκλόνισε την φιλήσυχη σουηδική κοινωνία. Ο Πάλμε ήταν πολιτικός που ασκούσε οξεία κριτική εναντίον των ΗΠΑ για τον πόλεμο του Βιετνάμ, συμμετείχε σε εκστρατείες εναντίον της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, καταδίκασε το Απαρτχάιντ και συνηγορούσε υπέρ των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Νότιας Αφρικής, υποστήριξε -οικονομικά και πολιτικά- το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) και την Οργάνωση Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (PLO), συναντήθηκε με τον Φιντέλ Κάστρο της Κούβας, κ.ά.. Έτσι, γρήγορα εξαπλώθηκαν θεωρίες συνωμοσίας που περιέβαλαν την ανεξήγητη δολοφονία του, η οποία παραμένει άλυτη μέχρι σήμερα -η υπόθεση άνοιξε εκ νέου τον Φεβρουάριο του 2017.


Στο μέρος του θανάτου του, στην Σβεαβέγκεν, κοντά στον κινηματογράφο, υπάρχει μια χρυσή πλάκα ενσωματωμένη στο πεζοδρόμιο. Στο μνήμα του υπάρχει ένα πέτρινο μνημείο που φέρει την υπογραφή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου