Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Το μνημείο του Ουώλτ Ουίτμαν


Ένα τεράστιο, ξεθωριασμένο ποίημα σε γρανίτη είναι το μόνο που απομένει από ένα αφιέρωμα μιας φανατικής θαυμάστριας στον διάσημο συγγραφέα



Όλοι έχουν έναν αγαπημένο συγγραφέα, αλλά λίγοι δείχνουν την αγάπη τους όσο η Flora MacDonald Denison, ιδιοκτήτρια ενός πανδοχείου στο Οντάριο, που χάραξε στοίχους του αγαπημένου της ποιητή σε έναν βράχο από γρανίτη.


Η Denison ήταν ήδη μια επιτυχημένη επιχειρηματίας στο Τορόντο όταν ανέλαβε την ιδιοκτησία του Bon Echo Inn το 1910. Μια από τις πρώτες φεμινίστριες, η Denison είχε ξεκινήσει την καναδική ένωση σουφραζέτων (Canadian Suffrage Association) με μερικές ομοϊδεάτισσες ακτιβίστριες. Ήταν όμως και ένθερμη υποστηρίκτρια των τεχνών, ιδιαίτερα των γραπτών. Όταν η ίδια και ο σύζυγός της ανέλαβαν το Bon Echo Inn, το μετέτρεψε σε καταφύγιο για τους καλλιτέχνες και τους στοχαστές, ένα ήσυχο μέρος στην έρημο του Οντάριο όπου θα μπορούσαν να εργαστούν και να χαλαρώσουν.


Το αληθινό πάθος της ήταν το έργο του ποιητή Ουώλτ Ουίτμαν. Ίδρυσε την Walt Whitman Club of Bon Echo περίπου το 1916, αλλά το 1919 έβαλε την μανία της σε μια πέτρα. Με την βοήθεια μερικών Σκωτσέζων λιθοξόων, η Denison έγραψε στοίχους του Ουίτμαν σε έναν γρανιτένιο βράχο κοντά στη λίμνη Mazinaw. Εκείνη η χρονιά ήταν η επέτειος των 100 χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα. Το μνημείο ήταν αφιερωμένο στα "δημοκρατικά ιδεώδη" του και φέρει το ακόλουθο απόσπασμα:

"MY FOOTHOLD IS TENON’D AND MORTISED IN GRANITEI LAUGH AT WHAT YOU CALL DISSOLUTIONAND I KNOW THE AMPLITUDE OF TIME".

Σήμερα, σχεδόν 100 χρόνια αργότερα, το μνημείο σε έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές στην ιστορία έχει σχεδόν ξεθωριάσει στον βράχο, αλλά είναι ακόμα ορατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου