Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Ανάμεσα στις πτυχές αυτής της μεταξένιας βεντάλιας υπάρχει το πρόγραμμα ιπποδρομιών


Ήταν 20 Φεβρουαρίου του 1892 και η ζέστη ήταν αφόρητη στη Νέα Ζηλανδία. Στις εξέδρες του Ellerslie Racecourse, του κύριου ιπποδρομίου στο Όκλαντ, ένας κόμης και μια κόμισσα παρακολουθούν τους αγώνες και -προσπαθούν- να δροσιστούν με μια βεντάλια από λεπτό μετάξι, φτερά και ελεφαντόδοντο. Δεν πρόκειται όμως για μια συνηθισμένη βεντάλια. Αν κάποιος κοιτάξει προσεκτικά ανάμεσα στο διπλωμένο μετάξι, θα δει τα ονόματα, τις ηλικίες και τα βάρη των αλόγων, καθώς και το πρόγραμμα των αγώνων.



Η ειδική εκδήλωση διοργανώθηκε προς τιμή του κόμη και κυβερνήτη της Νέας Ζηλανδίας, του William Hillier Onslow, ο οποίος ήταν έτοιμος να επιστρέψει στην κοινοβουλευτική καριέρα του στην Αγγλία. Σε ειδικούς αγώνες του Auckland Cup, το πρόγραμμα τυπωνόταν στα καλύτερα υλικά, αλλά αυτή η βεντάλια ήταν κάτι πολύ σπάνιο.


Η περίτεχνη βεντάλια-πρόγραμμα δόθηκε στους Onslow ως δώρο αποχαιρετισμού. Ήταν στολισμένη με πολύτιμα υλικά και αναφορές στο τιμώμενο πρόσωπο. Οι άκρες της 12ιντσης βεντάλιας κοσμούνται με φτερά, ενώ τα πηχάκια είναι από ελεφαντόδοντο και έχουν χαράγματα με περίπλοκα μοτίβα. Το μετάξι είναι τυπωμένο με τις τυπικές πληροφορίες ενός προγράμματος αγώνα.

Πρόγραμμα αγώνων του 1854 σε μετάξι

Το όνομα, το βάρος και η ηλικία του αλόγου, ο αναβάτης και τα χρώματά του, τι ώρα θα ξεκινούσε η κάθε κούρσα, η απόσταση και το νικητήριο στοίχημα, είναι όλα εκεί. Επίσης, τα εξώφυλλα των κανονικών προγραμμάτων είχαν το μονόγραμμα του συλλόγου καθώς και το οικόσημο των Onslow με το σύνθημα "Festina lente", δηλαδή "σπεύδε βραδέως".

Πρόγραμμα αγώνων τις 3 Ιανουαρίου του 1852 προς τιμή ενός επίσημου

Τα προγράμματα σε μετάξι δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο στους αγώνες στο Ellerslie Racecourse. Φαίνεται ότι σε ειδικές εκδηλώσεις, όπως μια επίσκεψη κάποιου αξιωματούχου, ήταν αρκετά κοινό να τυπώνουν σε μετάξι.


Για την ιστορία, ο αγώνας δεν είχε επιτυχία. Οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν για τις άσχημες καιρικές συνθήκες, αλλά και για το μικρό ποσό χρημάτων που είχε πονταριστεί.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου