Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Οι "εικαστικές" παρεμβάσεις στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατού στη Σόφια


Τα τελευταία χρόνια, το Μνημείο του Σοβιετικού Στρατού στη Σόφια της Βουλγαρίας, έχει γίνει ένας πολύχρωμος καμβάς για τους διαδηλωτές.

Το Μνημείο (Pametnik na Savetskata armia, στα βουλγάρικα) είναι ένα αρκετά μεγάλο -όπως συνηθίζεται άλλωστε- μνημείο. Δημιουργήθηκε το 1954 και πρόκειται για ένα μνημείο ύψους 37 μέτρων που παρουσιάζει έναν Σοβιετικό στρατιώτη που περιβάλλεται από Βούλγαρους που τον ευγνωμονούν. Το μνημείο διαθέτει και στις τέσσερις πλευρές του μεγάλες, χάλκινες γλυπτικές συνθέσεις.



Δείτε ακόμη:
Τα διάφορα κουστούμια του Manneken Pis
Το Μνημείο της Μάχης των Εθνών: Το μεγαλύτερο μνημείο της Ευρώπης
Ο Λόφος του Λιονταριού που επιβλέπει το πεδίο της μάχης του Βατερλό

Ιούνιος 2011: Η αρχή


Μια από αυτές τις συνθέσεις, στις 17 Ιουνίου του 2011, υπέστη "καλλιτεχνικούς βανδαλισμούς" από την ομάδα Destructive Creation (Καταστροφική Δημιουργία), μια ομάδα καλλιτεχνών του δρόμου που έχει επιλέξει την ανωνυμία.

Η Destructive Creation, εκείνο το βράδυ του Ιουνίου, ζωγράφισε όλες τις φιγούρες των στρατιωτών, μετατρέποντας την διμοιρία σε φιγούρες όπως η Μάσκα, ο Τζόκερ, ο Wolverine, ο Άγιος Βασίλης, ο Superman, ο Ronald McDonald, ο Captain America, ο Robin, και η Wonder Woman.

Το κείμενο κάτω από τις φιγούρες μεταφράζεται ως "Σε αρμονία με την εποχή".


Φεβρουάριος 2012: Αντί-Acta


Η Ρωσία καταδίκασε τον βανδαλισμό και πίεσε την βουλγαρική κυβέρνηση να βρει, να συλλάβει και να τιμωρήσει τους καλλιτέχνες. Όμως, αυτό προκάλεσε και άλλους καλλιτέχνες του γκραφίτι, οι οποίοι έκαναν το μνημείο επίκεντρο διαδηλώσεων.

Το επόμενο περιστατικό συνέβη στις 10 Φεβρουαρίου του 2012, όταν οι στρατιώτες του μνημείου βρέθηκαν με μάσκες των Anonymous, σε συνδυασμό με διαδηλώσεις για την κράτηση διαδηλωτών σε όλη την Ευρώπη κατά της ACTA (Συμφωνία Καταπολέμησης της Παραποίησης Εμπορίου).


Αύγουστος 2012: Για τις Pussy Riot


Στις 17 Αυγούστου του 2012, συνελήφθησαν τα μέλη του ρωσικού πανκ ροκ συγκροτήματος Pussy Riot και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο ετών η κάθε μία.

Η καταδίκη επικρίθηκε ευρέως εκτός Ρωσίας και την ημέρα της καταδίκης, ακτιβιστές τοποθέτησαν πολύχρωμες κουκούλες (σήμα κατατεθέν των μελών των Pussy Riot) στα κεφάλια των στρατιωτών του Μνημείου.


Φεβρουάριος 2013: Βούλγαροι



Στην Βουλγαρία, την πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου τιμάται επισήμως η Ημέρα Μνήμης και Σεβασμού προς τα θύματα του Κομμουνιστικού Καθεστώτος στη χώρα. Περίπου 20.000 με 30.000 Βούλγαροι έχασαν τη ζωή τους μεταξύ του 1946 και του 1990.

Την 1η Φεβρουαρίου του 2013, διάφορες πλευρές του Μνημείου βάφτηκαν με κόκκινο, πράσινο και λευκό χρώμα, τα χρώματα της βουλγαρικής σημαίας.


Αύγουστος 2013: Συγγνώμη για την Πράγα του 1968


Το καλοκαίρι του 1968, η λεγόμενη "Άνοιξη της Πράγας" ήταν σε πλήρη άνθιση και ταρακούνησε τη Σοβιετική Ένωση που αποφάσισε να επέμβει στρατιωτικά. Τη νύχτα της 21ης Αυγούστου, στρατοί από πέντε κράτη του Συμφώνου της Βαρσοβίας -μεταξύ τους και η Βουλγαρία- εισέβαλαν στην Τσεχοσλοβακία και η Άνοιξη της Πράγας ήταν πλέον ιστορία.

Στις 21 Αυγούστου 2013, στην 45η επέτειο της εισβολής, άγνωστοι ακτιβιστές ζωγράφισαν το Μνημείο με έντονο ροζ. Το κείμενο στα βουλγάρικα και τα τσέχικα αναφέρει, "Η Βουλγαρία ζητά συγγνώμη". Και πάλι η Ρωσία εξέφρασε την οργή της.


Φεβρουάριος 2014: Δόξα στην Ουκρανία


Στις 23 Φεβρουαρίου του 2014, το άγαλμα ενός από τους στρατιώτες και η σημαία από πάνω του ήταν βαμμένα στα χρώματα της Ουκρανίας. Στο Μνημείο γράφτηκε, στα ουκρανικά, η φράση "Δόξα στην Ουκρανία", αλλά και μια αναφορά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ως "Kaputin" (από τη γερμανική λέξη kaput, που σημαίνει σπασμένος). Αυτό συνέβη ως στήριξη στην Ουκρανία για την επανάστασή της.


Μάρτιος και Απρίλιος 2014: Σειρά της Κριμαίας και της Πολωνίας


Δεν πέρασε πολύς καιρός, και τον Μάρτιο του 2014, το Μνημείο υπέστη νέους βανδαλισμούς. Αυτή τη φορά δυο αγάλματα βάφτηκαν στα χρώματα της Ουκρανίας και της Πολωνίας.

Στη μία πλευρά του μνημείου γράφτηκε "Κριμαία 2014", ενώ κάτω από τους δύο βαμμένους στρατιώτες γράφτηκε "Katyn 5.III '40", δηλαδή 5 Μαρτίου του 1940, η ημερομηνία της περίφημης σφαγής του Κατίν στην κατεχόμενη Πολωνία από τη σοβιετική μυστική αστυνομία.


Αλλά και photoshop



Δύο μέρες πριν την στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα για την Ημέρα της Νίκης, στις 9 Μαΐου του 2015, η βουλγάρικη, φιλο-ρωσική ομάδα νεολαίας "Red Force" ανακοίνωσε ότι τα μέλη της θα περιπολεί το πάρκο γύρω από το μνημείο. Σε απάντηση, η ομάδα Ivo Mirchev του Facebook δημοσίευσε τις πιο πάνω εικόνες επεξεργασμένες με photoshop, με τη λεζάντα "Δεν μπορείτε να προστατεύσετε τίποτα από την αλήθεια, ούτε το μνημείο. Η κατοχική δύναμη (του σοβιετικού στρατού στη Βουλγαρία) δεν είναι σωτήρας και τα χέρια των κατακτητών βάφτηκαν με αίμα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά".

Φωτογραφίες του Μνημείου εδώ.

από: web urbanist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου