Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Μερικά από τα πιο όμορφα και παράξενα σετ σκακιού

Το κομμουνιστικής προπαγάνδας σετ σκακιού του 1923

Το 1923, την χρονιά μετά από την ίδρυση της Σοβιετικής Ένωσης, το εργοστάσιο πορσελάνης Lomonosov στο Πετρογκράντ (σήμερα Αγία Πετρούπολη) παρήγαγε ένα μοναδικό σετ σκακιού. Τα διάφορα σετ σκακιού, από τις απαρχές του παιχνιδιού τον 6ο αιώνα στην Ινδία, είχαν εμπνευστεί από στρατιωτικές μάχες, βασιλείς, ακόμα και από τη φύση. Πλέον, η έμπνευση είχε γίνει ιδεολογία.



Δείτε ακόμη:
Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα πιο διάσημα πιόνια σκακιού του κόσμου
Ένα σετ σκακιού που αναπαριστά τη Μάχη της Ισσού
Το σκάκι και οι τραυματίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Το σετ που δημιουργήθηκε στο Lomonosov είχε δυο πολύ ξεχωριστές πλευρές. Για τα λευκά, ο βασιλιάς ήταν ένας σκελετός που κρατούσε ένα μηριαίο οστό για σκήπτρο. Η βασίλισσα εμφάνιζε την αφθονία του πλούτου της. Οι αξιωματικοί ήταν η φρουρά του Τσάρου και τα πιόνια ήταν δεμένα με αλυσίδες. Αυτά ήταν τα πιόνια για την καπιταλιστική πλευρά.

Στην κομμουνιστική -κόκκινη εννοείται- πλευρά, ο βασιλιάς ήταν σιδεράς και η βασίλισσα κρατούσε σιτάρι. Τα πιόνια ήταν εργάτριες και οι αξιωματικοί ήταν αξιωματικοί του Κόκκινου Στρατού. Αυτό το κομμουνιστικής προπαγάνδας σετ έγινε ένα από τα πιο αντιγραμμένα σετ στον κόσμο.

Μερικά σετ, όπως αυτό της κομμουνιστικής προπαγάνδας, προέκυψαν από την ιδεολογία. Άλλα δημιουργήθηκαν από τον πλούτο, όπως ένα του 16ου αιώνα από τη Γαλλία με κρυστάλλους και ασήμι. Κάποια έγιναν από ανάγκη, όπως εκείνο από χαρτόνι που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Λένινγκραντ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που διήρκεσε 900 ημέρες.

Ένα σετ σκακιού της John Company, όπως ήταν γνωστή αρχικά η Εταιρία Ανατολικών Ινδιών, που φτιάχτηκε στην Ινδία το 1830 περίπου

Ένα σετ Fabergé του 1905, ένα από τα δυο που έφτιαξε ποτέ η εταιρία

Κομμάτια των Γερμανών σχεδιαστών Michael και Anton Edel, από τα μέσα του 19ου αιώνα

Ένα ιταλικό σετ του 18ου αιώνα με έντομα

Ένα κινέζικο σετ των αρχών του 18ου αιώνα. Τα πιόνια είναι ποντίκια, το πρώτο ζώο του κινέζικου ζωδιακού κύκλου, και ήταν σκαλισμένα σε ελεφαντόδοντο ενώ στα μάτια τους υπάρχουν ρουμπίνια και κεχριμπάρι.

Ένα περίτεχνα σκαλισμένο σετ σκάκι από ελεφαντόδοντο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως το "πιο απαράμιλλο σετ σκακιού στον κόσμο" και δημιουργήθηκε στην Κίνα στα τέλη του 18ου αιώνα

Αυτά τα σετ είναι μερικά από τα πολλά που παρουσιάζει το βιβλίο Master Works: Rare and Beautiful Chess Sets.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου