Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Το σχέδιο ενός λύκου στο χιόνι


Ένα δύσκολο έργο τέχνης που είναι προσωρινό




Τον Φεβρουάριο του 2015, οι σκιέρ και οι επισκέπτες στο Banff National Park στην Αλμπέρτα του Καναδά ίσως και να είδαν έναν άνδρα με χιονοπέδιλα να κινείται στο χιόνι. Τα ίχνη που άφησε πίσω του δημιούργησαν το σχέδιο ενός λύκου που ουρλιάζει, ένα φύλλο σφενδάμου και μια τεράστια νιφάδα χιονιού στις πλαγιές των Βραχωδών Όρων. Πρόκειται για τρία έργα του Simon Beck με τίτλο "Snow Art", προσωρινά γεωμετρικά αριστουργήματα που μπορούν να εκτιμηθούν μόνο από ψηλά.



Το βίντεο που ακολουθεί, είναι ένα κινηματογραφικό μοντάζ της δουλειάς του Beck. Ήταν η πρώτη δουλειά στην Βόρειο Αμερική, έχοντας αφήσει έργα στις Γαλλικές Άλπεις και τη Νορβηγία, αλλά και σε αμμώδεις παραλίες.



Ο Beck, ένας πρώην μηχανικός και χαρτογράφος, χρησιμοποιεί έναν χάρτη του σχεδίου του, μια πυξίδα και μια πρισματική πυξίδα. Κάθε δημιουργία μπορεί να διαρκέσει περίπου 11 ώρες, απαιτεί χιλιάδες βήματα και συνολικά ίσως και 25 μίλια περπάτημα. Στο βίντεο, μετά το 50ο δευτερόλεπτο, θα τον δείτε να δημιουργεί το περίγραμμα ενός λύκου. Για τη νιφάδα χιονιού, μήκους περίπου 1.500 ποδών -το μεγαλύτερο έργο του μέχρι τη στιγμή του βίντεο- ο Beck χρειάστηκε έξι ώρες πεζοπορίας μέσα στο χιόνι.


Ο Beck έχει δημιουργήσει 240 σχέδια τα τελευταία 12 χρόνια. Αν και αυτές οι περίπλοκες εικόνες είναι όμορφες, υπάρχει και ένα βαθύτερο νόημα στο έργο του. "Υπάρχει και ένα περιβαλλοντικό μήνυμα. Το χιόνι είναι όμορφο. Χρειαζόμαστε το χιόνι. Χρειαζόμαστε τον χειμώνα και δεν πρέπει να το καταστρέψουμε αυτό", έχει δηλώσει.



φωτογραφίες (εκτός της αρχικής): the guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου