Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Το μεγαλύτερο ρολόι κούκος του κόσμου


Ένα θεματικό πάρκο με ρολόγια κούκους του Μέλανου Δρυμού διαθέτει ένα ρολόι που μπορεί κανείς να μπει μέσα του



Το ρολόι κούκος στο πάρκο Eble Uhren-Park της πόλης Triberg im Schwarzwald, στο γερμανικό ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, ζωντανεύει δύο φορές την ώρα. Κάθε φορά, ο ήχος προέρχεται από σωλήνες μήκους 4 μέτρων. Είναι το μεγαλύτερο ρολόι στο είδος του, μια διάκριση που κρατάει από το 1997.


Οι ντόπιοι ωρολογοποιοί Ewald και Ralf Eble έβαλαν όλη τη μαεστρία τους για τη δημιουργία αυτού του τεράστιου κούκου. Ακολούθησαν σχεδιαγράμματα που είχαν γίνει πριν από αιώνες για να φτιάξουν ένα ρολόι χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή δεξιοτεχνία του Μέλανα Δρυμού, αλλά 60 φορές μεγαλύτερο από ένα παραδοσιακό ρολόι του είδους. Οι διαστάσεις του είναι εντυπωσιακές: Το ρολόι έχει ύψος 4,5 μέτρα και ζυγίζει 6 τόνους. Ο ίδιος ο κούκος ζυγίζει 330 κιλά και η ταλάντευση του εκκρεμούς έχει μήκος σχεδόν 8 μέτρα.

Όπως και τα μικρότερα παραδοσιακά μοντέλα, και αυτό το ρολόι έχει ένα βάρος για να οδηγεί το εκκρεμές και ένας άλλο για τον κούκο. Δεδομένου του πρωτοφανούς μεγέθους του, το κάθε κομμάτι του έπρεπε να είναι κατά παραγγελία. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν μέσα στο ρολόι για να δουν την εντυπωσιακή μηχανή σε λειτουργία.


Το μεγαλύτερο ρολόι κούκος του κόσμου ολοκληρώθηκε το 1994, μετά από 5 χρόνια κατασκευής. Τρία χρόνια αργότερα κέρδισε μια θέση στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες και από τότε δεν έχει χάσει τον τίτλο.

Το Eble Uhren-Park είναι ένα θεματικό πάρκο έκτασης πάνω από 1.000 τετ. μέτρα με ρολόγια του Μέλανα Δρυμού από το εργαστήριο Eble.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου