Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ένα πάρκο που προειδοποιεί τον κόσμο για την βουδιστική κόλαση


Σκελετοί, δαίμονες και πτώματα συνθέτουν την προειδοποίηση των τρόμων της βουδιστικής κόλασης


Δείτε ακόμη:
Wang Saen Suk: ένας βουδιστικός κήπος της κόλασης στην Ταϊλάνδη
Η αγαπημένη και ανατριχιαστική Wonderland της Σιγκαπούρης
Yamadera Risshakuji: 1.015 σκαλιά μέχρι τον πιο όμορφο ναό της Ιαπωνίας
Τα παράξενα διοράματα με τα πραγματικά ανθρώπινα μέλη του 17ου αιώνα


Το Wat Pa Thewapithak, ένα πάρκο αφιερωμένο στην κόλαση, βρίσκεται σε έναν βουδιστικό ναό στην πόλη Ρουά Ετ (Roi Et) της Ταϊλάνδης. Δεν είναι το μοναδικό τρομακτικό πάρκο του είδους του. Πάρκα αφιερωμένα στην βουδιστική κόλαση υπάρχουν στη Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ και στην Ταϊλάνδη. Πολλά από αυτά τα πάρκα, τα λειτουργούν βουδιστικοί ναοί και παίζουν το ρόλο προειδοποιητικών ιστοριών.


Βουδιστές -αλλά και μη- επισκέπτονται αυτά τα πάρκα για να δουν τα βασανιστήρια που τους περιμένουν στην επόμενη ζωή, την Naraka, στο βασίλειο της κόλασης, όπου οι χειρότεροι των χείριστων περνούν αιώνες τιμωρημένοι για το κακό κάρμα.


Αγάλματα σκελετών, δαιμόνων, πτωμάτων και παλουκωμένα κορμιά που βασανίζονται με βγαλμένα μάτια, χυμένα εντόσθια, κομμένα άκρα κ.ά. συνθέτουν την προειδοποίηση.


Κάθε φρικιαστικό διόραμα έχει και ένα μικρό παραθυράκι, στο οποίο, βάζοντας κανείς ένα νόμισμα, αρχίζουν να ακούγονται κραυγές και μακάβρια γέλια. Μερικά από τα διοράματα είναι αυτοματοποιημένα και, με το αυτό το κέρμα, ενεργοποιούνται μηχανισμοί που ενεργοποιούν τα τερατώδη αγάλματα.

Παντού στο πάρκο υπάρχουν μεγάλες πινακίδες -χρήσιμες βέβαια μόνο σε όσους ξέρουν ταϊλανδέζικα. Σε διάφορα σημεία του πάρκου, κρυμμένα και συνήθως σε σκοτεινές γωνιές, υπάρχουν κλουβιά ζώων.


Το πάρκο όμως διαθέτει και έναν μικρό λαβύρινθο, τον Angkor Wat, που μέσα σε ένα μόλις 1,5-2 λεπτά, περνώντας κανείς μέσα από μικρές πόρτες, θα δει αναπαραστάσεις των Apsara -θηλυκά πνεύματα των νεφών και των υδάτων της Ινδουιστικής και Βουδιστικής μυθολογίας- και άλλων βουδιστικών και ινδουιστικών μυθικών πνευμάτων, καθώς και -για κάποιον άγνωστο λόγο- την προτομή ενός στωικού ιθαγενή της αμερικανικής ηπείρου.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου