Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Ένα σπίτι φτιαγμένο από εφημερίδες


Στο Rockport της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ υπάρχει το "Paper House". Πρόκειται για ένα κόκκινο σπίτι που μοιάζει με μια συνηθισμένη καλύβα, αλλά στην πραγματικότητα είναι κατασκευασμένο από χαρτί.





Το σπίτι ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1922, όταν ο μηχανικός Elis Stenman, άρχισε να οικοδομεί ένα μικρό σπίτι για το καλοκαίρι. Ξεκίνησε όπως κάθε άλλο σπίτι, με ξύλινο σκελετό, πέτρες στη στέγη και στο δάπεδο, αλλά όταν έφτασε στους τοίχους, είχαν μερικές ιδέες. Οι τοίχοι του σπιτιού αποτελούνται από πολλά στρώματα παλιών εφημερίδων, κολλημένα μεταξύ τους - με πάχος μια ίντσα- και περασμένα με βερνίκι. Τα πάντα μέσα στο σπίτι είναι από χαρτί. Καρέκλες, τραπέζια, ράφια, ακόμα και οι κουρτίνες και ένα ρολόι. Μόνο το πιάνο είναι φτιαγμένο από ξύλο και καλύφτηκε με χαρτί για την ομοιομορφία, ενώ το τζάκι είναι κατασκευασμένο από τούβλα.


Κανείς δεν ξέρει γιατί ο Stenman χρησιμοποίησε εφημερίδες. Ίσως γιατί ήθελε να δοκιμάσει ένα φθηνό και εύκολα διαθέσιμο υλικό. Ακόμη και η κόλλα είναι σπιτική, φτιαγμένη από αλεύρι, νερό και φλούδες μήλων. Ίσως όμως και να αγαπούσε το χαρτί. Ο ίσιος είχε σχεδιάσει τα μηχανήματα που φτιάχνουν τους συνδετήρες. Αρχικά, σχεδίαζε να καλύψει τους εξωτερικούς τοίχους, αλλά το χαρτί άντεξε τον πρώτο χειμώνα που αποφάσισε ότι η επιπλέον προστασία ήταν περιττή. Ο Stenman ολοκλήρωσε το σπίτι μέσα σε μόλις δύο χρόνια και έζησε εκεί μέχρι το 1930, αλλά συνέχισε τα πειράματά του στον τομέα της ανακύκλωσης χαρτιού. Για την κατασκευή του σπιτιού και των επίπλων χρησιμοποίησε περίπου 100.000 εφημερίδες.


Μετά από σχεδόν 90 χρόνια, τα πρώτα στρώματα στα τοιχώματα αρχίζουν σιγά-σιγά να ξεκολλούν, εκθέτοντας τα άρθρα και τις διαφημίσεις του παρελθόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου