Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Τα Χρόνια του Μολύβδου


Μια εβδομάδα μετά τη δημοσίευση της πιο πάνω φωτογραφίας στην εφημερίδα Corriere d’Informazione, ο Ουμπέρτο Έκο έγραψε, "Να θυμάστε αυτήν την εικόνα, θα γίνει υποδειγματική του αιώνα μας". Κάτι τέτοιο ήταν αναπόφευκτο στην Ιταλία το 1977, μετά από μια δεκαετία πολιτικής αναταραχής, γνωστή αργότερα ως τα Χρόνια του Μολύβδου (Anni di piombo, όπως είναι στα ιταλικά), ένας βίαιος αγώνας μεταξύ Αριστερών και Δεξιών για τον έλεγχο του πολιτικού μέλλοντος της Ιταλικής Δημοκρατίας.



Οι συγκρούσεις του 1977 ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο με την κατάληψη από φοιτητές του πανεπιστημίου της Ρώμης που διαμαρτύρονταν για τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση. Δεκαπέντε μέρες αργότερα, μια διαδήλωση μετατράπηκε σε μια συμπλοκή τεσσάρων ωρών μεταξύ ανταρτών και αστυνομίας στους δρόμους της Ρώμης. Τα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα σύρθηκαν σε αυτή την αναταραχή, η οποία σύντομα εξαπλώθηκε και σε άλλα μεγάλα ιταλικά πανεπιστήμια. Στην Μπολόνια, ένας φοιτητικός ραδιοφωνικός σταθμός έκλεισε από τους Καραμπινιέροι, που πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν φοιτητή. Ένας άλλος φοιτητής σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Ρώμη τον Μάιο. Δεν έγινε σαφές ποιος τον πυροβόλησε, αλλά κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης είχαν παραταχθεί ένοπλοι αστυνομικοί με πολιτικά.

Η παραπάνω φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Paolo Pedrizzetti στο Μιλάνο κατά τη διάρκεια αυτών των ταραχών. Ο άνδρας με τη μάσκα του σκι ήταν μέλος μιας οργάνωσης της άκρας αριστεράς, μέλη της οποίας, στις 14 Μαΐου 1977, πυροβόλησαν κατά της αστυνομίας, σκοτώνοντας τον αστυνομικό Antonio Custra. τα Χρόνια του Μολύβδου ξεκίνησαν στο Μιλάνο με τη δολοφονία ενός άλλου αστυνομικού τον Νοέμβριο του 1969.

Το γεγονός ότι ο Custra άφησε πίσω μια έγκυο γυναίκα σκλήρυνε τον Τύπο. Ο άνθρωπος στην φωτογραφία του Pedrizzetti εντοπίστηκε ως τον 18χρονο φοιτητή Giuseppe Memeo, αλλά τελικά δεν ήταν ο δολοφόνος. Δύο χρόνια αργότερα, ο Memeo πυροβόλησε και σκότωσε δύο αστυνομικούς, συμπεριλαμβανομένου ενός μυστικού πράκτορα. Ο δολοφόνος του Custra εντοπίστηκε 12 χρόνια μετά, όταν ο άλλος φωτογράφος (που φαίνεται στην φωτογραφία του Pedrizzetti) εμφάνισε τα κρυμμένα αρνητικά του από τον φόβο αντιποίνων.

Αυτό συνέβη το 1977, η χρονιά που έγινε γνωστή ως "P38", από το πιστόλι Walther P38. Συνέβησαν 42 δολοφονίες και 2.128 πράξεις πολιτικής βίας. Για την Ιταλία όμως, το χειρότερο δεν είχε έρθει ακόμα. Τον επόμενο χρόνο, οι Ερυθρές Ταξιαρχίες -η ένοπλη οργάνωση κομμουνιστικών πεποιθήσεων- εκτελεί τους πέντε σωματοφύλακες του πρωθυπουργού Άλντο Μόρο και απαγάγει τον ίδιο. Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ζητούν ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του πολιτικού την απελευθέρωση όλων των ιδρυτικών μελών των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Μετά από 54 ημέρες κράτησης, ο Μόρο δολοφονήθηκε μέσα ή κοντά στη Ρώμη στις 9 Μαΐου 1978. Το πτώμα του βρέθηκε αργότερα την ίδια ημέρα σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο.

από: iconic photos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου