Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Το κυνήγι φώκιας στον Καναδά


Η δύναμη της φωτογραφίας συχνά είναι υπό αμφισβήτηση, αλλά σε μερικές περιοχές, η επιρροή τους ήταν αδιάψευστη. Πάρτε για παράδειγμα την φωτογραφία που έδειξε στον κόσμο το έθιμο της σφαγής των φαλαινών στις Νήσους Φερόες.



Παρόμοια οργή είχε ξεσπάσει το 1969, όταν ο Duncan Cameron τράβηξε μια φωτογραφία μια μικρής φώκιας στο Northumberland Strait.

Η φωτογραφία ως μέσο είναι πάντα πιο ισχυρό όταν ασχολείται με το άμεσο μέλλον -εικόνες που προαναγγέλλουν ένα μελλοντικό γεγονός, καλό ή κακό (κυρίως κακό), όπως φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν από εκτελέσεις, φωτογραφίες πυροσβεστών ή σε ζώνες καταστροφής. Η φωτογραφία του Cameron είναι μια τέτοια: οι πάγοι φαίνονται τόσο καθαροί, η μικρή φώκια τόσο αθώα και η λαχτάρα στο βλέμμα της μητέρας της στο παρασκήνιο, δείχνουν ότι το άμεσο μέλλον θα είναι ιδιαίτερα σκληρό.

Η φωτογραφία έβαλε ένα τέλος σε μια συζήτηση η οποία είχε ξεκινήσει πριν από πέντε χρόνια, όταν ένα συνεργείο φωτογράφισης από το Μόντρεαλ, τράβηξε παρόμοιες εικόνες. Πολλοί καταναλωτές σταματήσαν να αγοράζουν γούνες και ορισμένες χώρες απαγόρευσαν τις εισαγωγές γούνας φώκιας από τον Καναδά. Ο Jack Davis, ο τότε υπουργός αλιείας του Καναδά, είχε δηλώσει ότι "Πολλοί νέοι άνθρωποι σε μακρινές χώρες, σκέφτομαι τώρα τον Καναδά μόνο από την άποψη της φώκιας", και τον Οκτώβριο του 1969, ο Καναδάς απαγόρευσε το σκότωμα φώκεων ηλικίας μόλις λίγων μηνών καθώς και το χτύπημα μέχρι θανάτου φώκεων οποιασδήποτε ηλικίας.

Η ολική απαγόρευση κυνηγιού φώκιας αποδείχθηκε κάτι το δύσκολο. Οι μεγάλες φώκιες είχαν λιγότερους υπερασπιστές. Ο Davis πρόσθεσε, "το ζώο δεν είναι πλέον τόσο χαριτωμένο, όσο ήταν", και ο Καναδός πρωθυπουργός Pierre Trudeau παρατήρησε, "Σε όσους διαμαρτύρονται δεν δείχνουν τις ίδιες φωτογραφίες μικρών φώκεων με τα μεγάλα μπλε ή καφέ μάτια τους".

Οι διαμαρτυρίες από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές στις δεκαετίες του 1970 και του '80 οδήγησε πολλούς κυνηγούς φώκιας -κάποιοι απ' αυτούς ήταν αυτόχθονες- να αφήσουν την κοινότητά τους και να πωλήσουν τις περιουσίες τους σε πετρελαϊκές εταιρίες (προκαλώντας απρόβλεπτες περιβαλλοντικές ζημίες).

από: iconic photos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου