Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Ο ιδρυτής των Προσκόπων έκρυβε χάρτες σε σκίτσα εντόμων


Μπορείτε να βρείτε το μυστικό σ' αυτές τις ζωγραφιές εντόμων;



Δείτε ακόμη:
Nancy Wake, η πιο επικηρυγμένη κατάσκοπος από την Γκεστάπο στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο άνθρωπος που τράβηξε αυτή τη φωτογραφία κατηγορήθηκε ως εχθρός του κράτους
Αγκινάρες και αυγά: Υλικά στα οποία έκρυβαν μηνύματα οι γυναίκες κατάσκοποι του 17ου αιώνα
Βασιλείς, κατασκοπεία και ερωτισμός: Τα μυστικά των μικρότερων φωτογραφιών του κόσμου
Φωτογραφικές μηχανές κατασκόπων από τη Χρυσή Εποχή της Κατασκοπείας

Η πιο πάνω ζωγραφιά μπορεί να σας φαίνεται σαν μια απλή και αθώα ζωγραφιά μιας πεταλούδας. Δείτε όμως πιο προσεκτικά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν χάρτη. Για την ακρίβεια, η περιοχή γύρω από το σώμα της πεταλούδας περιέχει απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες σχετικά με ένα εχθρικό φρούριο.

Ο δημιουργός της ζωγραφιάς Ρόμπερτ Μπέηντεν-Πάουελ, έγραψε στο βιβλίο του My Adventures as a Spy το 1915:

"Αυτό το σκίτσο πεταλούδας περιέχει το περίγραμμα ενός φρουρίου και δείχνει τόσο τη θέση και τη δύναμη των όπλων. Τα σημάδια στα φτερά μεταξύ των γραμμών δεν σημαίνουν τίποτα, αλλά αυτά στις γραμμές δείχνουν τη φύση και το μέγεθος των όπλων, σύμφωνα με τους κώδικες πιο κάτω".

Ήταν κατασκοπεία μέσω της εντομολογίας.


Στην παραπάνω εικόνα, η κάθε σήμανση αντιστοιχεί σε ένα διαφορετικό είδος όπλου: πεδίου, φρουρίου και μηχανή.

Στην εποχή του, ο δημιουργός του χάρτη ήταν μια διασημότητα. Ο μυστακοφόρος Βρετανός στρατιωτικός ήρωας ήταν γνωστός επειδή οδήγησε τον στρατό του Ηνωμένου Βασιλείου κατά των Μπόερς στη Νότια Αφρική, για την παραγωγική γραφή του και πάνω απ' όλα για την ίδρυση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προσκοπικής Κίνησης (WOSM).

Ο Ρόμπερτ Στίβενσον Σμιθ Μπέηντεν-Πάουελ, 1ος Βαρώνος Μπέηντεν-Πάουελ (Robert Stephenson Smyth Baden-Powell, 1st Baron Baden-Powell), Α' Βαρώνος Μπέηντεν-Πάουελ, Μέλος του Τάγματος της Αξίας, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Βασιλικού Βικτωριανού Τάγματος, Ιππότης-Διοικητής του Τάγματος του Λουτρού ήταν ο Ιδρυτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προσκοπικής Κίνησης (WOSM).

Κατά την περίοδο μέχρι του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μπέηντεν-Πάουελ έγινε συνώνυμο της ευγένειας και της ανδρείας των Βρετανών. Τα βιβλία του συνέβαλαν σ' αυτή την εικόνα και ενίσχυσαν τη φήμη του.

Ο Μπέηντεν-Πάουελ έγραψε πολλά βιβλία σχετικά με το θέμα της κατασκοπείας. Έχει εκδώσει τους μυστικούς χάρτες με τα έντομα σε ένα από τα πιο διάσημα έργα του, το My Adventures As A Spy. Το βιβλίο ήταν μια συλλογή ιστοριών από τις αποστολές κατασκοπείας που συμμετείχε στα Βαλκάνια στα τέλη του 19ου αιώνα. Το βιβλίο ήταν ένας οδηγός για επίδοξους κατασκόπους -και τυχοδιώκτες- για το πώς να αποφύγουν να τους εντοπίσουν και επίσης πώς να συμπεριφέρονται -με τον σωστό τρόπο- στο εξωτερικό.



Δείτε τον σκώρο που σκιτσάρισε για να χαρτογραφήσει μια εχθρική τοποθεσία. Τα σχέδια περιείχαν περίπλοκες λεπτομέρειες σχετικά με τη βάση του εχθρού, τους τύπους των όπλων, καθώς και πληροφορίες σχετικά με το τοπίο. Ούτε οι ντόπιοι αξιωματικοί δεν μπορούσαν να αποκωδικοποιήσουν αυτά τα σχέδια, όπως έλεγε ο ίδιος.


Ο ίδιος είχε μια τελευταία συμβουλή για τους επίδοξους κατασκόπους: μεταμφιεστείτε ως εντομολόγοι. Ήταν ένα τέχνασμα, είχε δηλώσει, που έπιασε όταν διεξήγαγε μυστικές αποστολές.

Έγραψε:

"Κουβαλώντας αυτό το βιβλίο, ένα κουτί με χρώματα και μια απόχη για πεταλούδες, ήμουν υπεράνω πάσης υποψίας σε όποιον με συνάντησε στο μοναχικό βουνό, ακόμα και κοντά στα οχυρά".

Έξω, στο εχθρικό έδαφος, ποιος θα παρατηρούσε έναν ερευνητή εντόμων με σημειωματάριο, στυλό και δίχτυ για πεταλούδες;

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου