Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Ένας μικροσκοπικός δίσκος που φοριέται και περιέχει 1.000 γλώσσες για 10.000 χρόνια


Παρά τα όποια οφέλη της, η ψηφιακή αποθήκευση εξακολουθεί να έχει ένα μεγάλο πρόβλημα: Τα αρχεία μπορεί να είναι κατεστραμμένα, με αποτέλεσμα την μερική ή ολική απώλεια πληροφοριών. Ανάλογα με την ψηφιακή μορφή που χρησιμοποιείται, υπάρχει και ένα φυσικό προσδόκιμο ζωής. Αν ένας οπτικός δίσκος (όπως το DVD) είναι γδαρμένο, οι ανάκτηση πληροφοριών είναι δύσκολη. Αν μιλάμε για ένα usb στικάκι, το γράψιμο ξανά και ξανά μπορεί να μειώσει τη μνήμη του.

Έχοντας αυτό κατά νου, η ομάδα πίσω από το Rosetta Project ενήργησε αναλογικά.



Δημιούργησε ένα μικρό δίσκο που φοριέται (μόλις 0,78 ίντσες) που περιέχει 1.000 σελίδες σε 1.000 διαφορετικές γλώσσες που είναι σε χρήση μέχρι και το 2016. Τα αρχεία είναι ορατά με γυμνό μάτι και δεν απαιτούν κανένα ψηφιακό μέσο, μόνο ένα μικροσκόπιο με μεγεθυντική ικανότητα τουλάχιστον 500x.


Το πρώτο κείμενο του δίσκου είναι η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Preamble to the Universal Declaration of Human Rights) σε 327 γλώσσες, αρχίζοντας με την Αμπχαζική γλώσσα.

Το κέρμα αποτελείται από μια πλάκα από γυαλί με ενσωματωμένα μικροσκοπικά κομμάτια νικελίου που περιέχουν γραπτά παραδείγματα των γλωσσών. Για να γραφτούν τα δεδομένα στο νικέλιο χρησιμοποιήθηκε ένα λέιζερ. Αν όλα πάνε καλά, ο δίσκος αναμένεται να διαρκέσει ακόμη 10.000 χρόνια, αρκετό καιρό για κάποιον μελλοντική ή εξωγήινο πολιτισμό.

Μπορεί ο οποιοσδήποτε (λέμε τώρα...) να αποκτήσει τον δίσκο αρκεί να δωρίσει 1.000 δολάρια στην Rosetta.


The Rosetta Wearable Disk from The Long Now Foundation on Vimeo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου