Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Η παλαιότερη βιβλιοθήκη του κόσμου ξεκίνησε από μια γυναίκα και σε λίγο καιρό θα είναι επισκέψιμη


Το Πανεπιστήμιο του Al Qarawiyyin στην πόλη Φεζ του Μαρόκο ιδρύθηκε από μια Μουσουλμάνα και άνοιξε τις πόρτες του το 859 μ.Χ.. Η βιβλιοθήκη του αποκαταστάθηκε τα τελευταία τρία χρόνια από μια άλλη γυναίκα, την Καναδομαροκινή αρχιτέκτονα Aziza Chaouni. Μια πτέρυγα θα είναι ανοικτή για το κοινό εντός του τρέχοντος έτους.

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Μέρος 24ο

Οι πιο εντυπωσιακοί θερινοί κινηματογράφοι της Ευρώπης

Σαντορίνη

Τα πάντα γίνονται υπαίθρια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Απ' αυτό δεν εξαιρούνται ούτε οι προβολές ταινιών. Συνδυάζοντας τον ήχο και την εικόνα ενός κλειστού κινηματογράφου με όμορφα μέρη κάτω από τα αστέρια, οι θερινοί κινηματογράφοι είναι ένα καλοκαιρινό χόμπι.

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Οι χαραγμένοι με αποφθέγματα βράχοι της Σουηδίας


Εκατοντάδες βράχοι καλυμμένοι με βλάστηση είναι χαραγμένοι με αποφθέγματα από την φιλοσοφία, την λογοτεχνία αλλά και τυχαίους συλλογισμούς

Τα ερείπια ενός ναού που είναι καλυμμένα πλήρως από φυτά


Αυτή η περίεργη δομή με φυλλώματα που φαίνεται πιο πάνω είναι στην πραγματικότητα τα ερείπια ενός ναού (του St Remigius, συγκεκριμένα). Τα κατάφυτα ερείπια μοιάζουν σαν κάτι το παράταιρο στη μέση ενός χωραφιού, ένα από τα τελευταία εναπομείναντα υπολείμματα του εγκαταλελειμμένου μεσαιωνικού χωριού Testerton στην Αγγλία.

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Ένα αεροπλάνο που έκανε τον γύρο του πλανήτη χωρίς ούτε μια σταγόνα καύσιμο


Μετά από 23 ημέρες πτήσης, για πάνω από 43.041 χιλιόμετρα, το Solar Impulse 2 (Si2) ολοκλήρωσε την ιστορική του αποστολή, την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου του πλανήτη μας με ηλιακή ενέργεια, χωρίς τη χρήση ούτε μιας σταγόνας καυσίμου.

Κολυμπώντας μεταξύ δύο τεκτονικών πλακών


Στην φωτογραφία βλέπουμε μια ομάδα δυτών στο φαράγγι Silfra, ένα ρήγμα μεταξύ των τεκτονικών πλακών της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας, στο Εθνικό Πάρκο Þingvellir στη νότια Ισλανδία.

Ποια χώρα έχει τα περισσότερα Ολυμπιακά μετάλλια και πόσο αξίζουν;


Στις 5 Αυγούστου ξεκινάνε οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο της Βραζιλίας, οπότε είναι ευκαιρία να δούμε ποιες χώρες έχουν τα περισσότερα χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια.

Δείτε ένα infographic με τις 50 χώρες που ξεχωρίζουν από άποψη μεταλλίων και την αξία όλων αυτών σε δολάρια ΗΠΑ.

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Το "S" που ζωγράφιζαν κάποτε τα παιδιά και η Λωρίδα του Μέμπιους


Ούτε που θυμάμαι πόσο ήμουν όταν κάποιος μου έδειξε πώς να φτιάξω αυτό το -πασίγνωστο- σχέδιο. Το σίγουρο είναι ότι ήταν κάμποσα χρόνια πριν... Για να το φτιάξει κανείς, ξεκινούσε με δύο σειρές τριών παράλληλων γραμμών που ενώνονταν διαγώνια από αριστερά προς τα δεξιά και μετά έκλεινε την κορυφή και το κάτω μέρος, όπως φαίνεται στην εικόνα. Το σχέδιο είχε γίνει σχεδόν εθιστικό.

Ένα time-lapse βίντεο της λάβας που ρέει από το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη


Ο φωτογράφος time-lapse Tyler Hulett ταξίδεψε στην Χαβάη πρόσφατα για να συλλάβει την απόκοσμη ομορφιά της λάβας του ηφαιστείου Κιλαουέα. Ο Hulett είναι γνωστός για το "Discover Oregon", μια διαδικτυακή σειρά η οποία διερευνά τεράστια καταπράσινα δάση και τις χιονισμένες κορυφές της πολιτείας των ΗΠΑ. Αλλά τελευταία time-lapse του, "River of Fire", είναι κάτι πολύ διαφορετικό: ένα εκπληκτικό -και κάπως τρομακτικό- βίντεο με τη λάβα που ρέει προς τη θάλασσα κατά τη διάρκεια μιας σκοτεινής νύχτας.

Ο Γαλαξίας μας ενώ καθρεφτίζεται σε πλημμυρισμένες αλυκές


Το Σαλάρ Ντε Ουγιούνι (Salar de Uyuni) είναι η μεγαλύτερη ξηρή λίμνη στον κόσμο και βρίσκεται στη νοτιοδυτική Βολιβία στο υψίπεδο των Άνδεων. Η λίμνη αποτελεί μια ονειρική τοποθεσία για τους φωτογράφους τοπίου που κυνηγούν ειδικές λήψεις. Ο Ρώσος φωτογράφος Daniel Kordan επισκέφθηκε τη λίμνη μια νύχτα τον Μάιο του 2016 και τράβηξε μια σειρά από long-exposures λήψεις που δείχνουν τον Γαλαξία μας να αντανακλάται στην πλημμυρισμένη πεδιάδα.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Οι φράχτες των χιονοστιβάδων στα βουνά της Ευρώπης


Για πολλούς μήνες του έτους βρίσκονται κάτω από βαθύ χιόνι, στημένοι έτσι ώστε να καταλαγιάζουν οι χιονοστιβάδες. Αλλά όταν λιώσουν τα χιόνια, το τι βρίσκεται από κάτω εκτίθεται. Τους καλοκαιρινούς μήνες πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται για ποιο λόγο υπάρχουν αυτές οι περιφράξεις, αλλά πρόκειται για φράχτες χιονοστιβάδων.

Τα δέντρα του Ισημερινού που μετακινούνται μέχρι και 20 μέτρα κάθε χρόνο


Το δέντρο Socratea exorrhiza είναι γνωστό ως ο φοίνικας του Ισημερινού που περπατάει. Μπορεί να "περπατήσει" μέχρι και 3 εκατοστά την ημέρα.

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Μέρος 23ο

Προσθέστε χρώμα στις α/μ φωτογραφίες με ένα κλικ



Δώστε ζωή στις παλιές φωτογραφίες με τον αυτόματο χρωματισμό τους, χρησιμοποιώντας το Algorithmia. Απλά επικολλήστε τη διεύθυνση URL μιας α/μ φωτογραφίας ή ανεβάστε τη δική σας.

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Ένας πρώην μοναχός χτίζει το δικό του ναό εδώ και 50 χρόνια


Οι χτίστες και οικοδόμοι που σχεδίασαν και κατασκεύασαν τους πιο διάσημους καθεδρικούς ναούς στον κόσμο, είχαν ολόκληρους στρατούς από εργάτες για να τους βοηθήσουν να καταφέρουν το στόχο τους εν εύθετο χρόνο.

Αλλά ο πρώην μοναχός του Τάγματος των Τραπιστών, Justo Gallego Martinez, χτίζει έναν καθεδρικό μόνος του, κάθε μέρα από το 1963, παρόλο που ξέρει ότι δεν θα μπορέσει να τον ολοκληρώσει πριν πεθάνει.

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Η φωτογραφία μιας μικρής καταιγίδας που μοιάζει με πυρηνικό "μανιτάρι"


Ενώ ο πιλότος ελικοπτέρου Andrew Park πετούσε πάνω από Φοίνιξ της Αριζόνα, ο φωτογράφος Jerry Ferguson συνέλαβε ένα σύννεφο που έμοιαζε σαν ένα γιγαντιαίο πυρηνικό "μανιτάρι" πάνω από την πόλη. Η σκηνή είναι ένα καιρικό φαινόμενο που ονομάζεται "microburst", ένα φαινόμενο που εμφανίζεται όταν ψυχρά αέρια ρεύματα μιας καταιγίδας ορμούσαν προς το έδαφος και απλώνονται πάνω από τη γη, με ταχύτητες πάνω από 100 μίλια/ώρα προκαλώντας ένα ισχυρό και συγκεντρωτικό ρεύμα αέρα.

Η στολή δύτη που είχε σχεδιάσει ο Λεονάρντο ντα Βίντσι


Στις αρχές του 16ου αιώνα, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι βρισκόταν στην Βενετία. Η πλούσια πόλη ήταν σε δεινή θέση, καθώς το ναυτικό της είχε ηττηθεί άσχημα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Υπήρχε σοβαρός κίνδυνος η ίδια η πόλη να πέσει στα χέρια των Τούρκων. Η βενετική κυβέρνηση χρειαζόταν λύσεις και δεν υπήρχε καλύτερο μυαλό για να τις δώσει απ' τον Ντα Βίντσι.

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Η γυναίκα που έκανε γνωστά τα γιγαντιαία πάντα στον κόσμο

Η Ruth Elizabeth Harkness με τον Su Lin κατά την επιστροφή της στις ΗΠΑ - πηγή

Σήμερα, περισσότερα από 300 γιγαντιαία πάντα ζουν σε ζωολογικούς κήπους ή κέντρα αναπαραγωγής σε όλο τον κόσμο. Αλλά κάποτε, -και- αυτά τα ζώα ζούσαν μόνο σε απομακρυσμένες, ορεινές περιοχές στις επαρχίες Σετσουάν, Σαανσί και Γκανσού της Κίνας.

Πώς έγινε όμως και έμαθε ο υπόλοιπος κόσμος αυτές τις χαρακτηριστικά διάσημες αρκούδες;

Αυτή η εικόνα περιέχει 48.741 γαλαξίες

Δείτε την και σε πολύ μεγαλύτερη ανάλυση εδώ

Πόσο μικροί είμαστε...

Κάθε μια από από αυτές τις 48.741 κουκκίδες αναπαριστά έναν γαλαξία. Κάθε γαλαξίας περιέχει εκατομμύρια αστέρια. Τα αστέρια έχουν γύρω τους πάρα πολλούς πλανήτες, αστεροειδείς και ακόμη και ζωή.

Αλλά αυτή η εικόνα, που είναι το 1/12 του νυχτερινού ουρανού, είναι απλά σαν ένας μικρός φεγγίτης στο σύμπαν. Το σύμπαν πιστεύεται ότι έχει πλάτος 93 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Το πλάτος αυτής της εικόνας είναι 6 δισεκατομμύρια έτη φωτός.

Μερικά ζώα που αγαπήθηκαν πολύ στην αρχαιότητα

Ο Μέγας Αλέξανδρος με τον Βουκεφάλα στη μάχη της Ισσού - πηγή

Λατρεμένα κατοικίδια, πιστοί σύμμαχοι, καλύτεροι φίλοι, ακόμη και είδωλα για χιλιάδες, δείτε μερικά ζώα που στην αρχαιότητα, ενώ ζούσαν αγαπήθηκαν πολύ και έμειναν στην Ιστορία μετά το θάνατό τους.

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Οι επτά κλειδοκράτορες του Internet


Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο ή σαν να πρόκειται για κάποια ταινία, αλλά είναι αλήθεια: επτά άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο κρατούν κυριολεκτικά τα κλειδιά της ασφάλειας του παγκόσμιου internet.

Το τεστ που έθετε ο Τόμας Έντισον στους υποψήφιους για μια θέση εργασίας


Σήμερα οι εταιρείες θέτουν κάποιες ερωτήσεις στις συνεντεύξεις για μια θέση εργασίας. Καμία όμως απ' αυτές δεν φτάνει ούτε στο ελάχιστο τις ερωτήσεις που έθετε ο Τόμας Έντισον στους υποψήφιους υπαλλήλους του. Το τεστ αποτελούνταν από ερωτήσεις που σε μεγάλο βαθμό θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει άσχετες ως προς τις εργασίες του Έντισον.

Ένα μουσικό όργανο που παίζει με τη βοήθεια σταλακτιτών


Ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά όργανα στη Γη, το Great Stalacpipe Organ, βρίσκεται βαθιά μέσα σε μια σπηλιά, τις Luray Caverns, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και οι σωλήνες του είναι γεωλογικά χαρακτηριστικά του σπηλαίου.

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Μέρος 22ο

Ένα timelapse του νυχτερινού ουρανού που τα έχει όλα



Αυτό το εντυπωσιακό time-lapse του ξεναγού Brendon Cremer με τον νυχτερινό ουρανό, αιχμαλωτίζει την ομορφιά της Μητέρας Φύσης. Δείχνει τα σύννεφα στον έναστρο ουρανό πριν φωτιστούν θεαματικά από έναν κεραυνό μιας ισχυρής καταιγίδας.

Δεν είναι μόνο ο Γαλαξίας μας που συλλαμβάνεται στο βίντεο κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, αλλά αυτό που το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό είναι ότι γυρίστηκε σε μόλις έξι ώρες στην έρημο Ναμίμπ -την αρχαιότερη έρημο στη Γη που εκτείνεται σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων στις νότιες ακτές της Αφρικής στον Ατλαντικό, από την Αγκόλα και τη Ναμίμπια μέχρι τη Νότιο Αφρική- η οποία δέχεται λιγότερο από 100 χιλιοστά βροχής ετησίως.

Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Η γυναίκα που ξεμπρόστιασε τους Πνευματιστές βοηθώντας τον Χουντίνι

Εικονογράφηση από άρθρο της Rose Mackenberg

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και η πανδημία της ισπανικής γρίπης προκάλεσαν μια αναβίωση του Πνευματισμού, την αμφιλεγόμενη πρακτική της δήθεν επικοινωνίας με τα πνεύματα των νεκρών.

Το πιο ακριβό κουκλόσπιτο του κόσμου


Εκτιμημένο στα 8,5 εκατομμύρια δολάρια, το Astolat Dollhouse Castle κοστίζει περισσότερο από ένα πλήρως επιπλωμένο διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη. Δεν πρόκειται όμως για ένα συνηθισμένο κουκλόσπιτο.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Ένα εργαστήριο και μουσείο αφιερωμένο στην κατασκευή ειδωλίων


Η Γαλλική Επανάσταση έφερε μαζί της και μια σθεναρά αντίσταση στην εκκλησιαστική ηγεσία: Μέχρι το 1794, οι αρχές είχαν κλείσει κάθε εκκλησία στη χώρα και απαγορεύσει σκηνές της Γεννήσεως. Σε μια προσπάθεια να μείνουν προσκολλημένοι στη θρησκεία τους, πολλοί Γάλλοι άρχισαν να κατασκευάζουν αυτοσχέδιες σκηνές της Γεννήσεως από πεπιεσμένο χαρτί, ύφασμα, ψωμί και οτιδήποτε μπορούσαν να επεξεργαστούν με τα χέρια τους, ακόμη και με τον κίνδυνο της γκιλοτίνας.

Ένα όμορφο βιβλιοπωλείο μέσα σε ένα θέατρο ηλικίας 100 χρόνων στο Μπουένος Άιρες


Στην 1860 Santa Fe Avenue στο Barrio Norte του Μπουένος Άιρες, μπορεί να βρει κανείς ένα από τα πιο εντυπωσιακά βιβλιοπωλεία στον κόσμο -η εφημερίδα The Guardian το κατέταξε το 2008 ως το δεύτερο πιο όμορφο βιβλιοπωλείο στον κόσμο-, το El Ateneo Grand Splendid.

Η θρυλική Μεγάλη Καμπάνα του Dhammazedi

Καλλιτεχνική απεικόνιση της Καμπάνας

Η Μεγάλη Καμπάνα του Dhammazedi κατασκευάστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα με εντολή του βασιλιά Dhammazedi του βασιλείου της Βιρμανίας Hanthawaddy και παρουσιάστηκε στην παγόδα Shwedagon, στη σημερινή πόλη Γιανγκόν της Μιανμάρ. Ήταν κατασκευασμένη από χαλκό, χρυσό και ασήμι και λέγεται ότι ζύγιζε σχεδόν 300 τόνους -η μεγαλύτερη καμπάνα που κατασκευάστηκε ποτέ.

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Τελικά, πόσο από το αυτί του έκοψε ο Βίνσεντ βαν Γκογκ;

Αυτοπροσωπογραφία με το δεμένο αυτί, 1889 - πηγή

Το 1888, ο Βαν Γκογκ έκοψε κάποιο μέρος του αριστερού αυτιού του. Πόσο όμως απ' αυτό έκοψε;

Ήταν περισσότερο απ' ό,τι νομίζαμε...

Long exposure λήψεις ολόκληρων ταινιών


Οι long exposure λήψεις μπορούν να φωτίσουν τη νύχτα, να καταγράψουν την κίνηση σε μονοπάτια φωτός και να αποκαλύψουν όλα όσα συμβαίνουν μπροστά από τον φακό ενώ αυτός είναι ανοικτός, δημιουργώντας μια καταγραφή του χρόνου που πέρασε.

Αλλά τι συμβαίνει όταν δημιουργήσει κάποιος μια long exposure μιας ολόκληρης ταινίας;

Το κολοσσιαίο άγαλμα του θεοποιημένου στρατηγού Guan Yu στην Κίνα


Ένα κολοσσιαίο άγαλμα με ύψος 58 μέτρα και βάρος πάνω από 1.320 τόνους αποκαλύφτηκε στην πόλη Jingzhou της Κίνας. Το άγαλμα αναπαριστά τον Guan Yu, μια εξέχουσα ιστορική προσωπικότητα στην ιστορία της Κίνας και διάσημος στρατηγός κατά την περίοδο των Τριών Βασιλείων.

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Μπορείτε να λύσετε τον γρίφο του φακέλου;


Οι κανόνες είναι απλοί, αλλά η λύση όχι.

Γιατί χρησιμοποιούμε αλάτι και πιπέρι για να νοστιμίσουμε το φαγητό μας;


Το αλάτι και το πιπέρι είναι στυλοβάτες στο δείπνο μας, αλλά έχετε ποτέ σκεφτεί, "γιατί;".

Yamadera Risshakuji: 1.015 σκαλιά μέχρι τον πιο όμορφο ναό της Ιαπωνίας


Ο ναός Yamadera Risshakuji βρίσκεται στο όρος Hoju-san στην περιφέρεια Yamagata της Ιαπωνίας.

Το εργαλείο της Βικτοριανής εποχής που ήταν για τα πάντα, από τις κήλες μέχρι το σεξ


Ή, πώς μια ιατρική εφεύρεση καταχράστηκε τη μανία της ηλεκτροθεραπείας

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Η κυκλική πόλη της Βαγδάτης, η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο

Καλλιτεχνική απεικόνιση της Κυκλικής Πόλης της Βαγδάτης, όπως ήταν τον 8ο αιώνα. 150 χρόνια μετά την ίδρυση της, ήταν ήδη η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο - πηγή

Το επίσημο όνομά της ήταν η Πόλη της Ειρήνης. Μόλις μια γενιά μετά από την ίδρυσή της, έγινε κομβικό σημείο στην εκπαίδευση και στο εμπόριο, φθάνοντας περίπου το 1 εκατομμύριο κατοίκους στο αποκορύφωμά της. Πολλές από τις ιστορίες του Χίλιες και Μία Νύχτες αναφέρονται στην Βαγδάτη κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Η πόλη επισκίασε την πρωτεύουσα της Περσικής Αυτοκρατορίας, η οποία βρίσκεται μόλις 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά και εγκαταλείφθηκε γρήγορα μετά την ίδρυση της Βαγδάτης.

Απαγορευμένες περιοχές της ΕΣΣΔ

Το αμφίβιο αεροπλάνο με κάθετη απογείωση, VVA 14. Η ΕΣΣΔ κατασκεύασε μόνο δύο τέτοια το 1976, ένα εκ των οποίων συνετρίβη κατά τη μεταφορά

"Το project "Restricted Areas" έχει να κάνει με την ουτοπική προσπάθεια των ανθρώπων για τεχνολογική πρόοδο. Ταξιδεύω σε αναζήτηση μερών που είχαν μεγάλη σημασία για την τεχνική πρόοδο -και τα οποία πλέον είναι έρημα. Αυτά τα μέρη έχασαν τη σημασία τους, μαζί με την ουτοπική ιδεολογία η οποία είναι πλέον παρωχημένη. Μυστικές πόλεις που δεν μπορεί κανείς στους χάρτες, ξεχασμένοι επιστημονικοί θρίαμβοι, εγκαταλελειμμένα κτίρια σχεδόν με απάνθρωπη πολυπλοκότητα. Το τέλειο τεχνοκρατικό μέλλον που δεν ήρθε ποτέ."
– φωτογράφος Danila Tkachenko.

Οι Κοιλάδα των Αγίων στην Βρετάνη


Ψηλά σε μια επικλινή βουνοπλαγιά στην Κομμούνα του Carnoët στη Βρετάνη στη βορειοδυτική Γαλλία, είναι σε εξέλιξη ένα έργο μεγάλης κλίμακας και που ελπίζει να καλύψει όλη την πλαγιά με χιλιάδες γρανιτένια αγάλματα που εκπροσωπούν τους αγίους της Βρετάνης.

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Μέρος 21ο

100 φωτογραφίες που δεν είναι Photoshop

Yunnan, Κίνα

Η φύση, αλλά και η ανθρωπότητα, είναι μεγάλοι καλλιτέχνες, και όταν ενώνουν τις δυνάμεις τους, μπορούν να παράξουν υπέροχα αριστουργήματα. Δείτε μερικές φωτογραφίες που αποτελούν συνδυασμένες προσπάθειες της μητέρας φύσης και των φωτογράφων έχουν πιάσει μαγικές στιγμές και δείχνουν την ποικιλομορφία της σύγχρονης ζωής αλλά και τον όμορφο φυσικό κόσμο μας.

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Ο Λεβιάθαν του Parsonstown, το τεράστιο τηλεσκόπιο των τελών του 19ου αιώνα


Το 1845, ο William Parsons, ένας Ιρλανδός ευγενής, κατασκεύασε ένα μεγάλο τηλεσκόπιο -με κάτοπτρο που είχε διάμετρο 6 πόδια- στο κτήμα του στο Birr Castle στο Parsonstown, εκεί που σήμερα είναι η πόλη Μπιρ στην Ιρλανδία. Το τηλεσκόπιο ήταν τόσο μεγάλο, που οι ντόπιοι άρχισαν να το αποκαλούν ο "Λεβιάθαν του Parsonstown" (ο Λεβιάθαν είναι ένα θαλάσσιο τέρας στα σύγχρονα Εβραϊκά). Εκείνη την εποχή, ήταν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο, ένας τίτλος που περήφανα κατείχε μέχρι την κατασκευή του τηλεσκοπίου του Χούκερ στο Αστεροσκοπείο του όρους Γουίλσον στην Καλιφόρνια, το 1917.

Nancy Wake, η πιο επικηρυγμένη κατάσκοπος από την Γκεστάπο στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο


"I don’t see why we women should just wave our men a proud goodbye and then knit them balaclavas" (Δεν καταλαβαίνω γιατί οι γυναίκες πρέπει να αποχαιρετούν τους άντρες τους με περηφάνια και μετά να τους πλέκουν κουκούλες)

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Η αγαπημένη και ανατριχιαστική Wonderland της Σιγκαπούρης


Όπως ο κόσμος γνωρίζει τον Γουόλτ Ντίσνεϊ -και- χάρη σε ένα ποντίκι και από τα θεματικά πάρκα, το ίδιο συμβαίνει και με τον Aw Boon Haw. Ο Haw έφτιαξε την τύχη του χάρη στις θεραπευτικές ιδιότητες μιας αλοιφής με σήμα μια τίγρη, τη μασκότ της Ten Thousand Golden Oil, που είχε αναπτύξει ο βοτανολόγος πατέρας του Aw Chu Kin στα 1870. Με μια τίγρη που πηδάει στην ετικέτα τους, τα μικρά, εξαγωνικά βάζα που ο Haw και ο αδελφός του Par, παρήγαγαν -εκεί που σήμερα είναι η Γιανγκόν της Μιανμάρ- μια αλοιφή που έγινε γνωστή ως Tiger Balm.

Ένα "έξυπνο" αυτοκίνητο του 1923 που μετατρέπονταν σε βάρκα


Στο τεύχος Οκτωβρίου του 1923 του περιοδικού Practical Electrics έκανε την εμφάνισή της μια παράξενη ματιά στο μέλλον της αυτοκίνησης, ένα μέλλον όπου κάθε αυτοκίνητο θα μπορούσε να γίνει βάρκα πολύ εύκολα. Ο John Cowan από το Κάνσας ήταν αυτός που είχε την ιδέα και μάλιστα την κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1921.

Μερικά σπάνια και παράξενα λουλούδια


Όλα τα λουλούδια δεν συμβολίζουν την αγάπη, το ρομάντζο και την ομορφιά. Απόδειξη αυτά τα παράξενα λουλούδια.

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Ο άνθρωπος που τράβηξε αυτή τη φωτογραφία κατηγορήθηκε ως εχθρός του κράτους

Ομάδα Νέων Πρωτοπόρων, Viktor Bulla, 1937 - πηγή

Ενώ λίγο-πολύ ξέρουμε τι κάνουν οι Πρόσκοποι, οι πρόσκοποι στην Σοβιετική Ρωσία, οι επονομαζόμενοι Νέοι Πρωτοπόροι, ήταν πιο συγκεντρωμένοι στην άμυνα της πατρίδας τους. Η φωτογραφία πιο πάνω -που σίγουρα κάπου θα την έχετε δει, συνήθως με κάποια ιστορία συνομοσιολογίας- τραβήχτηκε στην ΕΣΣΔ το 1937 και αποτελεί την επιτομή του συνθήματος "Έσο έτοιμος".

"Ο χρόνος αλλάζει τα πάντα", ένα τυπογραφικό γκραφίτι που αλλάζει στη διάρκεια της ημέρας


Ο καλλιτέχνης Daku δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Νέο Δελχί. Κάλυψε την πρόσοψη ενός κτιρίου με γράμματα κάθετα προς τον τοίχο. Καθώς ο ήλιος κινείται στον ουρανό, τα γράμματα αλλάζουν.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Μια νυχτερινή καταιγίδα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό


Η φωτογραφία δείχνει μια υπό ανάπτυξη καταιγίδα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, νότια του Παναμά.

Διφορούμενα αντικείμενα αλλάζουν σχήμα μπροστά σε έναν καθρέφτη


Αν νομίζετε ότι η αντίληψη σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τα πάντα -έστω σήμερα- δείτε αυτό το βίντεο με την οπτική ψευδαίσθηση του καθηγητή μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Meiji της Ιαπωνίας, Kokichi Sugihara.

Οι σπηλιές Saddar της Μιανμάρ που είναι γεμάτες με αγάλματα, βραχώδεις σχηματισμούς και μια έρημη λιμνοθάλασσα


Η πολιτεία Karen είναι γνωστή για τους βουδιστικούς χώρους της, αλλά το σπήλαιο Saddar είναι πραγματικά θαύμα της φύσης, καθώς και ιερός τόπος.

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Εντοπίστηκε Σέλας στον Δία μεγαλύτερο από τη Γη


Οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA/ ESA για να μελετήσουν το Σέλας στους πόλους του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Δία.