Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Ένα σαλέ της δεκαετίας του 1960 σε σχήμα... UFO


Σχεδιασμένο από τον Φιλανδό αρχιτέκτονα Matti Suuronen, το 1968, το Futuro House ήταν εμπνευσμένο από το μεταπολεμικό μοντερνισμό και την εξερεύνηση του διαστήματος. Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης περιόδου, από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970, κατασκευάστηκαν λιγότερα από 100 τέτοια σπίτια, αλλά κατάφερε να γίνει δημοφιλές μεταξύ των συλλεκτών και σημαντικό κομμάτι της αρχιτεκτονικής στα μέσα του αιώνα.

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Οι φτερωτοί πίθηκοι του Μπέρλινγκτον


Αν και το Μπέρλινγκτον είναι η μεγαλύτερη πόλη της αμερικανικής πολιτείας του Βερμόντ, έχει μόλις 40.000 κατοίκους. Όπως συμβαίνει και με τις ελληνικές πόλεις και τους πολιούχους, έτσι και το Μπέρλινγκτον έχει τους "προστάτες" του και πρόκειται για φτερωτούς πιθήκους.

Το παράξενο φαινόμενο του Ball Lightning που εξακολουθεί να είναι ανεξήγητο από την επιστήμη

Ο Richman κατά τη διάρκεια της ηλεκτροπληξίας του στην Αγία Πετρούπολη - πηγή

Στο πέρασμα των αιώνων, έχουν εμφανιστεί ιστορίες -κάπως τραβηγμένες θα έλεγε κανείς- για λαμπερές σφαίρες φωτός που αιωρούνται πάνω από τη γη κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

Ξύλινα, ρεαλιστικά... τρόφιμα


Ο Seiji Kawaski είναι ένας καλλιτέχνης και γλύπτης από την Ιαπωνία.

Σε μια σειρά του, που συνεχώς εμπλουτίζει, ο Kawaski σκαλίζει και βάφει απίστευτα ρεαλιστικά τρόφιμα από ένα κομμάτι ξύλου.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Whitby Abbey: Τα ερείπια που ενέπνευσαν τον Μπραμ Στόκερ και έδωσε ζωή στον Δράκουλα


"Right over the town is the ruin of Whitby Abbey, which was sacked by the Danes, and which is the scene of part of "Marmion," where the girl was built up in the wall. It is a most noble ruin, of immense size, and full of beautiful and romantic bits. There is a legend that a white lady is seen in one of the windows... This is to my mind the nicest spot in Whitby..." - Ημερολόγιο της Μίνα Χάρκερ, Κεφάλαιο 6, Δράκουλας του Μπραμ Στόκερ

Το Whitby Abbey, ερειπωμένο από την εποχή του Ερρίκου Η' της Αγγλίας, είναι πιο γνωστό επειδή είναι ερειπωμένο παρά σαν μοναστήρι που ήταν κάποτε.

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Μέρος 19ο

Μια μαγική πτήση στο χρόνο: Το ιταλικό χωριό- φάντασμα της Ελλάδας



Campochiaro: Ένα ιταλικό χωριό - φάντασμα στη Ρόδο, κοντά στο χωριό Ελεούσα. Είναι ένα εγκαταλελειμμένο χωριό, στους κατάφυτους πρόποδες του βουνού Προφήτης Ηλίας.

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Η ιστορία του Δημοψηφίσματος: από τον 13ο αιώνα και την Ελβετία μέχρι σήμερα


Τα δημοψηφίσματα είναι κοινά χαρακτηριστικά πολλών δημοκρατιών, αλλά σπάνια στη σύγχρονη εποχή. Σε ολόκληρη την Ιστορία, τα δημοψηφίσματα είχαν μια περίπλοκη κληρονομιά, οδηγώντας πολλές χώρες σε πολιτική ανεξαρτησία, ενώ, σε άλλες περιπτώσεις, επιτρέποντας δικτάτορες να νομιμοποιήσουν τη βασιλεία τους.

Ο κόσμος των DIY βασιλείων


Το μόνο που χρειάζεται για τη δημιουργία ενός μικροέθνους είναι ένας μικρός τομέας και... θράσος.

Ιστορικά οχήματα σε έναν αγώνα δρόμου


Κάθε χρόνο λίγο έξω από τη Βοστώνη, αρχαία αεροπλάνα, άμαξες, το διάσημο Model T της Ford και άλλα οχήματα συναγωνίζονται στον "Αγώνα του Αιώνα". Με διοργανωτή το Collings Foundation, ο Αγώνας του Αιώνα δεν γίνεται για να στεφθεί το ταχύτερο όχημα αλλά πρόκειται για ένα μάθημα ιστορίας.

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Ένα μουσείο αφιερωμένο στον εφευρέτη του δίσκου του γραμμοφώνου αλλά και την αεροδιαστημική


Ένα μικρό μουσείο στο Μόντρεαλ του Καναδά είναι αφιερωμένο στη διατήρηση της μνήμης της πρώιμης εγγραφής του ήχου και της μηχανικής στην αεροδιαστημική. Αν πιστεύεται ότι αυτά τα δύο πράγματα δεν ταιριάζουν μεταξύ τους, διαβάστε για την ιδιοφυΐα Emile Berliner.

Dornier Do-X: Ένα τεράστιο πλοίο με φτερά που μόλις που απογειωνόταν


Το Dornier Do-X σχεδιάστηκε από τον Dr. Claudius Dornier και, όταν ολοκληρώθηκε το 1929, ήταν το μεγαλύτερο και βαρύτερο ιπτάμενο πλοίο του κόσμου με άνοιγμα φτερών 48 μέτρα περίπου και μέγιστο βάρος κατά την απογείωση πάνω από 61 τόνους.

Το μεγαλύτερο ιστιοφόρο του κόσμου


Με μήκος 134 μέτρα περίπου (439 πόδια), 5 ιστία και 42 πανιά, το Royal Clipper είναι το μεγαλύτερο ιστιοφόρο του κόσμου. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 227 επισκέπτες σε επιφάνεια 1,77 στρέμματα (19.000 τετ. πόδια) ανοικτού καταστρώματος.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Οι πιο ωραίες χτένες φτιάχτηκαν για... ξεψείριασμα

Χτένα για ξεψείριασμα του 19ου αιώνα από την Ινδία

30 χρόνια πριν, ο παρασιτολόγος Kostas Mumcuoglu και ο ανθρωπολόγος Joseph Zias εξέταζαν μια χτένα του 1ου αιώνα που ανασκάφηκε στη Δυτική Όχθη, όταν βρήκαν κάτι που παραμόνευε στα δόντια της: 10 κεφάλια ψείρας και 27 αυγά.

Τότε άρχισαν να εξετάζουν πιο προσεκτικά μερικές ακόμη αρχαίες χτένες που είχαν πρόσφατα ανασκαφεί. Προς ικανοποίησή τους, 8 στις 11 χτένες που ανακαλύφθηκαν στην έρημο της Ιουδαίας περιείχαν ψείρες, αυγά, ή και τα δύο.

Η καλύτερη ταινία τρόμου κάθε χρόνου από το 1895 σε ένα supercut 10 λεπτών


Τον προηγούμενο μήνα, ο Βραζιλιάνος κριτικός ταινιών και ανεξάρτητος film editor Diego Carrera, δημοσίευσε το "History of Horror" (Ιστορία του Τρόμου), το οποίο περιγράφει ως ένα "χρονοδιάγραμμα αισθητικά όμορφων ταινιών τρόμου από όλο τον κόσμο που επηρέασαν".

Σκοπός του Carrera δεν ήταν να δημιουργήσει μια "best of" λίστα.

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Όταν ο κόσμος στις ΗΠΑ ταχυδρομούσε... παιδιά


Τις πρώτες ημέρες των ταχυδρομικών δεμάτων, μερικοί γονείς εκμεταλλεύτηκαν την αλληλογραφία με απροσδόκητους τρόπους.

Ball's Pyramid: Ένας βράχος στη μέση της θάλασσας με το σπανιότερο έντομο στον κόσμο


Το Ball's Pyramid είναι τα απομεινάρια ενός τεράστιου ηφαιστείου, βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Lord Howe Island στα ανοικτά της Αυστραλίας στον Ειρηνικό Ωκεανό, έχει ύψος 562 μέτρα, 1.100 μέτρα μήκος και 300 μέτρα πλάτος. Ανακαλύφθηκε το 1788 από τον Henry Lidgbird Ball, απ' όπου πήρε και το όνομά του. Μέχρι το 2001 θεωρούνταν ότι δεν κατοικούνταν από κάποια μορφή ζωής, όταν μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε το σπανιότερο έντομο στον κόσμο.

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Μερικές όμορφες εικόνες του ηλιακού μας συστήματος


Στις 15 Οκτωβρίου του 1997, ένας πύραυλος εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ τη Φλόριντα των ΗΠΑ ο οποίος μετέφερε ένα μικρό ρομποτικό διαστημικό όχημα, το Cassini. Για σχεδόν 19 χρόνια, το Cassini ταξιδεύει στο εξωτερικό ηλιακό μας σύστημα, τραβώντας εκπληκτικές εικόνες των γιγάντων Δία και Κρόνου καθώς και των δορυφόρων τους.

Το επόμενο έτος, η αποστολή του Cassini θα τερματιστεί. Θα πλησιάσει πολύ τον Κρόνο και τελικά θα καεί στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Ας δούμε μερικές από τις εικόνες που μας έχει στείλει.

Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Μέρος 18ο

Βουτιές... στην παλιά Ελλάδα


Πώς προέκυψε η Ημέρα του Πατέρα


Η παράδοση λέει ότι ο εορτασμός της Ημέρας του Πατέρα είναι πνευματικό παιδί δύο διαφορετικών γυναικών.

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Ένα ουράνιο τόξο στεφανώνει τον Βεζούβιο


Στην πιο πάνω φωτογραφία, του χρήστη του reddit -yenn-, βλέπουμε ένα ουράνιο τόξο που φαίνεται να στεφανώνει τον Βεζούβιο.

Μια απίστευτα τρελή διαδρομή σε ένα λούνα παρκ του 1919


Οι διαδρομές στα λούνα παρκ των αρχών του 20ου αιώνα δεν ήταν γνωστές για την ασφάλειά τους. Αν είχε όμως ποτέ κατασκευαστεί αυτή η διαδρομή που θα δείτε, κατά πάσα πιθανότητα, θα ήταν η πιο επικίνδυνη που κατασκευάστηκε ποτέ.

Ένα κάστρο που κατασκευάζεται με τεχνικές του Μεσαίωνα


Το κάστρο Guédelon στη βόρεια Βουργουνδία είναι ένα αρχαιολογικό πείραμα. Από μακριά, μοιάζει με ένα παραδοσιακό κάστρο του 13ου αιώνα, χτισμένο σε μεσαιωνικό στυλ από πέτρα, πηλό, άμμο και ξύλο. Αλλά από κοντά, μπορεί κανείς να δει ότι είναι ένα ενεργό εργοτάξιο, που κατοικείται από εργάτες και οικοδόμους οι οποίοι, παρά την μεσαιωνική ενδυμασία τους, ζουν σαφώς στον 21ο αιώνα.

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Το μυστήριο του πλοίου-φάντασμα SS Baychimo


Σήμερα, τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων μπορεί να είναι δυσάρεστα και ενοχλητικά, αλλά απέχουν πολλοί από τους πρώτους ατρόμητος ναυτικούς που βγήκαν στην ανοικτή θάλασσα, διακινδυνεύοντας τις ζωές τους σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν τον κόσμο πέρα από αυτό που ήταν τότε γνωστό. Οι ωκεανοί παραμένουν όμως μυστηριώδεις και ανεξερεύνητοι σε μεγάλο βαθμό και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, με την πάροδο του χρόνου, έχουν εμφανιστεί διάφορα μύθοι με πλοία-φαντάσματα τα οποία -όπως πιστεύουν ακόμη μερικοί- οργώνουν τις ανοιχτές θάλασσες.

Geographical Fun: Αστείοι χάρτες διαφόρων κρατών από τα 1860


Το Geographical Fun: Being Humourous Outlines of Various Countries εκδόθηκε στο Λονδίνο από την Hodder and Stoughton το 1869. Ο Άτλας αποτελείται από 12 χάρτες ευρωπαϊκών χωρών, ο καθένας με ένα μοναδικό εθνικό στερεότυπο που δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα με βάση το περίγραμμα και το σχήμα της χώρας. Κάθε εικόνα συνοδεύεται από ένα σύντομο στίχο που περιγράφει τη δημιουργία του.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Το μυστικό που έκρυβαν τα δαχτυλίδια των αρραβώνων του 17ου αιώνα


Στην Ευρώπη του 17ου αιώνα, ένα ζευγάρι που ήθελε να παντρευτεί δεν το ενδιέφερε τα καράτια, το χρώμα ή κοπή του διαμαντιού.

Τους έφταναν τα δαχτυλίδια gimmel.

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

2 χρόνια και 300.000 φωτογραφίες σε ένα υπέροχο 4K timelapse


Patience είναι ο τίτλος ενός υπέροχου timelapse του φωτογράφου Paul Richardson. Το βίντεο γυρίζονταν για 2 χρόνια ενώ ο φωτογράφος ταξίδευε στην Ευρώπη (και σε μερικά άλλα μέρη του κόσμου). Αποτελείται από 300.000 φωτογραφίες.

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Μέρος 17ο

Τα μυστικά του Εθνικού Κήπου


Ο πρώην διευθυντής του Κήπου Νικόλαος Ταμβάκης μάς ξεναγεί στα μονοπάτια του

Πίσω μένουν η φασαρία, το καυσαέριο, η ζέστη που καίει τα πεζοδρόμια και δυσκολεύει την ανάσα των Αθηναίων. Ο επισκέπτης εισέρχεται σε μια ζώνη εκτός τόπου και χρόνου – ένα ήσυχο καταφύγιο απλωμένο ευγενικά στην ίδια περιοχή που κάποτε βρισκόταν το Λύκειο του Αριστοτέλη. Με βλάστηση και αρχιτεκτονική που δεν απαντώνται πουθενά αλλού στην πρωτεύουσα, με τις λίμνες και τους περίφημους φοίνικες που ξεχωρίζουν από μακριά, ο Εθνικός Κήπος μοιάζει να αναδύεται αρχοντικός και παράταιρος στο αθηναϊκό αστικό τοπίο. - από

Το ποιητικό αντίο του Λόρδου Βύρωνα στον καλύτερό του φίλο


Πολλοί ήλπιζαν να είναι η μεγαλύτερη αγάπη στη ζωή του Λόρδου Βύρωνα -όπως η Βρετανίδα αριστοκράτισσα και συγγραφέας, γνωστή για τη σχέση της με τον Βύρωνα το 1812, Caroline Lamb, που είχε εμμονή μαζί του. Αλλά η μεγαλύτερη αγάπη της ζωής του ήταν ένα σκυλί από τη Νέα Γη με το όνομα Boatswain.

Ο Boatswain είχε πεθάνει όταν ο ποιητής ήταν 20 χρονών.

Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Η σπηλιά του Kelpius και η Καταστροφή του Κόσμου


Σε αυτή τη σπηλιά, η "Society of the Woman of the Wilderness", η πρώτη ομάδα της Ημέρα της Κρίσεως της Αμερικής, περίμενε το τέλος του κόσμου

Η παλαιότερη χρονοκάψουλα της Αμερικής


Τον Ιανουάριο του 2015, μετά από 5 ώρες σχολαστικής δουλειάς με ένα μικρό, οδοντιατρικό εργαλείο και μια πένα, η συντηρητής Pam Hatchfield του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης άνοιξε την αρχαιότερη γνωστή χρονοκάψουλα των ΗΠΑ.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Τα δέντρα του Slope Point


Το Slope Point είναι το νοτιότερο άκρο στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας. Τα αέρια ρεύματα του Νοτίου Ωκεανού διανύουν ανεμπόδιστα 3.200 (και κάτι παραπάνω) χλμ και συνθλίβουν τη γη σε εκείνο το σημείο. Αυτά τα ρεύματα είναι τόσο βίαια που τα δέντρα είναι συνεχώς στραβά με ανεμοδαρμένα σχήματα.

Το Κορίτσι με τις Χήνες


Ένα άγαλμα σε πόλη της Γερμανίας εμπνευσμένο -πιθανόν- από ένα παραμύθι των αδερφών Γρκιμ και η παράξενη παράδοση των αποφοίτων ενός από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Τα μυστηριώδη χάλκινα χέρια μιας μυστηριώδους αρχαίας θρησκείας


Το Χέρι του Σαβαζίου είναι ένα από τα χαμένα αντικείμενα μιας χαμένης θρησκείας

Χιλιάδες χρόνια πριν, μερικοί Έλληνες και Ρωμαίοι μετάφεραν μαζί τους κάτι χέρια που έμοιαζαν με απομεινάρια πτώματος. Κάποιες φορές τα είχαν στερεωμένα σε ξύλινα κοντάρια και τα περιέφεραν σε θρησκευτικές πομπές. Τα χέρια ήταν διακοσμημένα με φίδια, ενώ διέθεταν και ένα μυστικό διαμέρισμα στον καρπό, κρυμμένο πίσω από ένα μικρό πορτάκι, που μέσα του βρισκόταν το σημάδι της θρησκευτικής λατρείας του μυστηριώδους θεού Σαβαζίου.

Ονομάζεται το Χέρι του Σαβαζίου και ήταν ιερό σύμβολο του θεού της γονιμότητας και της βλάστησης που λατρευόταν μαζί με άλλους θεούς, ιδιαίτερα τον Δία και τον Διόνυσο. Οι μελετητές συνεχίζουν να ψάχνουν ενδείξεις για την ακριβή σημασία του χεριού.

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Ένας χαρτογράφος του 19ου αιώνα χώρεσε όλη την ανθρώπινη ιστορία σε έναν χάρτη


Παρουσιάζει σημαντικά γεγονότα από την αρχή του χρόνου σαν ποτάμια που ρέουν

Γιατί οι πειρατές φορούν σκουλαρίκια;

Ο Captain Kidd του Howard Pyle στο πλοίο του, το Adventure Galley - πηγή

Ενώ οι πειρατές έχουν την φήμη των εγκληματιών και των σκληρών, είναι επίσης γνωστοί ότι ντύνονταν κάπως επιδεικτικά -αν μπορεί κανείς να πιστέψει τις απεικονίσεις στη λαϊκή κουλτούρα. Και υπάρχει ένα αξεσουάρ που έφεραν όλοι τους, από τον Jack Sparrow μέχρι τον Captain Morgan: ένα χρυσό κρίκο για σκουλαρίκι.

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Χιλιάδες κύβοι του Ρούμπικ σε τεράστια ψηφιδωτά

Το ψηφιδωτό του Μακάο τη νύχτα

Μια ομάδα καλλιτεχνών "έπεσε" πάνω σε ένα τεράστιο και πολύχρωμο μωσαϊκό που καταλαμβάνει 650 τετ. μέτρα. Με γρήγορα και επιδέξια δάχτυλα έστριβαν χιλιάδες κύβους του Ρούμπικ και στη συνέχεια τοποθέτησαν στρατηγικά κάθε κύβο. Σωροί από δίσκους βινυλίου, τουβλάκια Lego, μολύβια, ταινίες και ένα εντυπωσιακό βουνό από τους εν λόγω κύβους δημιούργησε την βάση της Cube Works στο Τορόντο του Καναδά, ένα στούντιο τέχνης που χτίζει τεράστια και περίπλοκα ψηφιδωτά.

Ένα δέντρο που μοιάζει με άνθρωπο


Εμένα πάντως αμέσως μου θύμισε τον Δεντρογένη από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών!

Ένας μουσικός παγκόσμιος χάρτης


Το Musicmap προσπαθεί να παράσχει την απόλυτη γενεαλογία των διαφόρων δημοφιλών μουσικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων τους και της ιστορίας τους. Το Musicmap είναι σαν έναν παγκόσμιο χάρτη: ο κάθετος άξονας παρουσιάζει το χρόνο και ο οριζόντιος παρουσιάζει το αντίστοιχο υπερ-είδος.

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Μέρος 16ο

Φωτογραφίες του Μοχάμεντ Άλι με τους φίλους του

Με τον Πελέ

Με τον Marvin Gaye

Γεννημένος ως Κάσιους Μαρσέλους Κλέι στο Λούισβιλ της πολιτείας του Κεντάκι στο νότο των ΗΠΑ το 1942, ο Μοχάμεντ Άλι έγινε χρυσός Ολυμπιονίκης το 1960 και παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών το 1964. Μετά την τιμωρία του επειδή αρνήθηκε τη στρατιωτική θητεία, ο Αλί κέρδισε ακόμη δυο φορές τον τίτλο των βαρέων βαρών στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, κερδίζοντας τον Joe Frazier και τον George Foreman.

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Ένα γλυπτό από άμμο ενός ελέφαντα που παίζει σκάκι με έναν ποντικό


Οι καλλιτέχνες Ray Villafane και Sue Beatrice ένωσαν πρόσφατα τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα εκπληκτικό γλυπτό από άμμο. Αναπαριστά μια παρτίδα σκάκι μεταξύ ενός ελέφαντα, ονόματι Chessie Trunkston, και ενός ποντικού, ονόματι Hershel Higginbottom.

Αθλήματα που δε θα δούμε φέτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο

Διελκυστίνδα στου Αγώνες του 1904 - πηγή

Η κολύμβηση και ο στίβος είναι τα πιο δημοφιλή αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν είναι όμως τα μοναδικά.

Φέτος, στους Αγώνες του Ρίο, προστέθηκε το kitesurfing, ενώ θα διεξαχθούν και πάλι αγώνες μπέιζμπολ (1992-2008) και σόφτμπολ (1996-2008). Το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ αφαιρέθηκαν επίσημα από τον Ολυμπιακό πρόγραμμα μέσω ψηφοφορίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το 2005.

Στην μακρά ιστορία των Αγώνων έχουν διεξαχθεί πολλά αθλήματα. Άλλα διεξήχθησαν για μερικές Ολυμπιάδες -ή και μόνο μια φορά-, ενώ άλλα συνεχίστηκαν για κάμποσες εξ αυτών αλλά πλέον δε θα τα θυμάται κανείς...

Δείτε μερικά από τα πιο παράξενα αθλήματα που διεξήχθησαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Τα χειρόγραφα της Μαίρη Σέλλεϋ για τον Φρανκενστάιν

Η πρώτη σελίδα του Φρανκενστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας της έκδοσης του 1831 - πηγή

Η Μαίρη Γουόλστονκραφτ Σέλλεϋ συνέλαβε την πλοκή του Φρανκενστάιν κατά τη διάρκεια ενός "διαγωνισμού" με ιστορίες φαντασμάτων, ενώ ήταν σε διακοπές στη Γενεύη με τον σύζυγό της, Πέρσι Σέλλεϋ, και τον Λόρδο Βύρωνα (μεταξύ άλλων). Επέκτεινε την ιστορία αρχικά σε διήγημα και μετά σε πλήρες μυθιστόρημα, το οποίο θα γινόταν το πιο φημισμένο έργο της.

Η σχέση του Σαίξπηρ με το υπερφυσικό

"Oberon, Titania and Puck with Fairies Dancing", William Blake - πηγή

Από τον Μάκβεθ μέχρι και το Όνειρο Θερινής Νυχτός, ο Σαίξπηρ στα έργα του συχνά χρησιμοποιεί μαγεία για να εισάγει ανατροπές, να χειριστεί τους χαρακτήρες και να φτάσει σε παράξενα συμπεράσματα. Ο φόβος του υπερφυσικού υπήρχε κατά τη διάρκεια της ζωής του βάρδου. Οι άρχοντες της εποχής πέρασαν νόμους, καταστατικά και προειδοποιήσεις που απαγόρευαν την εξάσκηση της μαγείας.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Η προέλευση των ονομάτων πέντε φρούτων


Θεωρούμε τα φρούτα κάτι το δεδομένο -όπως και πολλά άλλα πράγματα βέβαια... Έχουμε σκεφτεί ποτέ όμως από που προέρχονται τα ονόματά τους;

Η ανακάλυψη της χαρτοσακούλας


Μεταφέρουμε τα πράγματα μας με αυτές. Άλλοι τους βάζουν άμμο και κεριά και τις χρησιμοποιούν για διακόσμηση. Άλλοι πάλι, τις κάνουν μάσκες και καλύπτουν τα κεφάλια τους. Πόσοι όμως ξέρουν πως προήρθε η χαρτοσακούλα;

Το μουσείο των δαχτυλήθρων


Το Fingerhutmuseum βρίσκεται στη γερμανική πόλη Creglingen και διαθέτει μια μεγάλη συλλογή με μικρά εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των δακτύλων από τις βελόνες ραψίματος. Αυτή η μοναδική συλλογή στεγάζει περισσότερα από 4.000 δαχτυλήθρες από όλο τον κόσμο.

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Ένας άντρας τράβηξε εκατοντάδες αυτοπροσωπογραφίες του αλλά κανείς δεν ξέρει γιατί ή ποιος ήταν


Ο ιστορικός της φωτογραφίας Donald Lokuta αγόρασε τις εκτυπώσεις πολλά χρόνια πριν από μια αντικερί στη Νέα Υόρκη. Και οι 450 φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε ένα φωτογραφικό θάλαμο.