Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Ο χάρτης ολόκληρου του διαδικτύου όπως ήταν το 1973


Χωράει σε μια κόλλα χαρτί

Πίσω στα 1970, ο πατέρας του David Newbury, Paul, δούλευε στην Carnegie Mellon, μια από τις πρωτοπόρες σχολές πάνω στην επιστήμη των υπολογιστών στις ΗΠΑ. Αναφερόμαστε στα πρώτα χρόνια του Internet, τότε που ήταν το μυστικό και πολύ μικρό ARPANET, που είχε ξεκινήσει στα τέλη της δεκαετίας του 1960, με μόνο τέσσερις τοποθεσίες. Μέχρι το 1973, είχε γίνει ένα μικρό δίκτυο με κυβερνητικά εργαστήρια, ερευνητικά πανεπιστήμια και ιδιωτικές εταιρείες. Αλλά και πάλι, ήταν τόσο λίγα που ολόκληρο το δίκτυο μπορούσε να χαρτογραφηθεί σε ένα και μόνο φύλλο χαρτιού.



Δείτε ακόμη:
Οι επτά κλειδοκράτορες του Internet

Πρόσφατα, ο Newbury βρήκε εκείνο τον χάρτη ανάμεσα στα χαρτιά του πατέρα του και το ανέβασε στο internet.

Στον χάρτη φάινονται το Stanford, το UCLA, το Utah και το UCSB, τα αρχικά μέλη, αλλά μέχρι το 1973, το ARPANET είχε αναπτυχθεί ανατολικά, στο Case Western, το Carnegie Mellon, το Harvard και το MIT. Υπάρχουν κυβερνητικά εργαστήρια, όπως το Lawrence Berkeley National Lab και το Aberdeen Ballistic Research Lab του Στρατού, και ιδιωτικοί ερευνητικοί οργανισμοί όπως η MITRE και η Xerox.

Όταν ο Newbury δημοσίευσε τον χάρτη, εμφανίστηκαν και μερικοί άλλοι.



Αυτός ο χάρτης του ARPANET, από τον Μάρτιο του 1977, ίσως δεν είναι απολύτως ακριβής. Ήδη το δίκτυο μεγάλωνε τόσο γρήγορα που ήταν αδύνατο να γνωρίζει κανείς που είχε εξαπλωθεί:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου