Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

"American Dream", η πιο μακριά λιμουζίνα που φτιάχτηκε ποτέ


Ο Jay Ohrberg είναι ένας συλλέκτης και κατασκευαστής αυτοκινήτων που ειδικεύεται σε κινηματογραφικά και τηλεοπτικά αυτοκίνητα. Η εταιρία του έχει μια μεγάλη συλλογή αυθεντικών αυτοκινήτων, πολλά από τα οποία προσφέρονται για ενοικίαση.

Στη συλλογή του ανήκει και μια λιμουζίνα μήκους 100 ποδών, με το όνομα "American Dream", που το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες την ανακήρυξε ως το μακρύτερο αυτοκίνητο.



Το American Dream διαθέτει 26 τροχούς, τζακούζι, βατήρα, ένα king-size κρεβάτι με στρώμα νερού και... ελικοδρόμιο. Στην δεκαετία του 1980, ο Ohrberg επέλεξε μια Cadillac Eldorado της δεκαετία του 1970 ως σημείο εκκίνησης και άρχισε τη μετατροπή.

Η λιμουζίνα μπορούσε να κινηθεί ολόκληρη ή να λυγίσει στη μέση. Η καμπίνα του οδηγού ήταν ξεχωριστή προκειμένου να ελέγχει κάθε στροφή, και το πίσω κάθισμα του οδηγού έλεγχε τον πίσω άξονα. Όπως είναι αναμενόμενο, αυτό το αυτοκίνητο δεν ήταν νόμιμο για τους δρόμους και οι φωτογραφίες εκείνης της περιόδου δείχνουν ότι μπορούσε μόνο να ρυμουλκηθεί σε καρότσες φορτηγών από ένα μέρος σε ένα άλλο.


Κάποια στιγμή όμως, και παρά τη φήμη του, η λιμουζίνα κατέρρευσε. Μισθώθηκε σε μια εταιρεία που το χρησιμοποίησε ως διαφημιστικό όχημα και μετά τη λήξη της μίσθωσης, το εγκατέλειψαν σε μια αποθήκη στο Νιου Τζέρσεϋ. Το αυτοκίνητο επανήλθε το 2012 σε μια δημοπρασία, μήπως και σωθεί επειδή χρειάζεται σημαντικές επισκευές -ζημιές στο σώμα, σπασμένα παράθυρα, σκουριασμένο τζακούζι.

Το 2014, το Autoseum Automotive Teaching Museum της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι απέκτησε τη λιμουζίνα και θα χρησιμοποιούνταν ώστε να διδαχτούν οι μαθητές στις επιδιορθώσεις και την κατασκευή. Δεδομένου του μεγέθους της όμως, το σχέδιο αποκατάστασης ίσως πάρει πολύ χρόνο.

Ο Ohrberg έχει κατασκευάσει οχήματα όπως ο General Lee των Dukes, το Ford Gran Torino για το Starsky and Hutch, τον KITT για την ταινία ο Ιππότης της Ασφάλτου του 2000, τα Batmobile για την ταινία του 1970 και το Batman Returns με τον Tim Burton, το DeLorean για τον Marty McFly στο Επιστροφή στο Μέλλον, τα αυτοκίνητα των Flintstones και του Ροζ Πάνθηρα.

Η συλλογή του περιλαμβάνει πολλά κινηματογραφικά και τηλεοπτικά αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από τα αυτοκίνητα που έχει σχεδιαστεί η εταιρεία του. Τα πιο σημαντικά απ' αυτά είναι το DeLorean από το Επιστροφή στο Μέλλον, διάφορα αυτοκίνητα από την ταινία Flintstones, ένα αντίγραφο του Ecto-1 από τους Ghostbusters, το Ford Gran Torino από το Starsky and Hutch, ένα αντίγραφο του Herbie από το Κατσαριδάκι Αγάπη μου, το αυτοκίνητο του RoboCop, αντίγραφα από το Mad Max, διάφορα αυτοκίνητα από σειρές, ανάμεσά τους και της The A-Team, του Ιππότη της Ασφάλτου, των Σκληρών του Μαϊάμι κ.ά.

Ο Ohrberg αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως συλλέκτης αυτοκινήτων, όταν άρχισε να αγοράζει ένα αυτοκίνητο κάθε εβδομάδα για 57 εβδομάδες συνεχόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου