Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του Μαντέλα


Κατά τη διάρκεια της Treason Trial στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο Μαντέλα μίλησε σε έναν ρεπόρτερ για τους στόχους του African National Congress (ANC, Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο).



Το 1956, πάνω από 150 άνθρωποι που ανήκαν σε έναν συνασπισμό που ήταν κατά του Απαρτχάιντ, συνελήφθησαν στη Νότια Αφρική και δικάστηκαν για προδοσία. Ανάμεσά τους ήταν και ο Νέλσον Μαντέλα. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της δίκης, η οποία διήρκεσε σχεδόν πέντε χρόνια, ο Μαντέλα έδωσε μια σύντομη συνέντευξη, για τους στόχους του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου.

Η συνέντευξη μεταδόθηκε από μια ολλανδική εταιρεία τον Ιανουάριο του 1961 και έκτοτε ξεχάστηκε εντελώς. Για πολλά χρόνια, η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη με τον Μαντέλα πιστεύεται ότι είναι από το Μάιο του 1961, όταν ένας Βρετανός δημοσιογράφος μίλησε με τον Μαντέλα στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου είχε καταφύγει ο ίδιος για να κρυφτεί.

Αλλά πρόσφατα το Ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα βρήκε το υλικό αυτής της πρώτης συνέντευξης. Έχει διάρκεια μόλις 24 δευτερόλεπτα και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πότε ακριβώς γυρίστηκε. Μιας και φαίνεται το κτίριο που έγινε η δίκη στην Πρετόρια, είναι κατά πάσα πιθανότητα από την εποχή της δίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου