Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Η λευκή νυχτερίδα της Ονδούρας


Αυτά τα λευκά, χνουδωτά μπαλάκια που βλέπετε στην φωτογραφία πιο πάνω είναι όντως νυχτερίδες. Είναι οι λευκές νυχτερίδες της Ονδούρας (Ectophylla alba) και δεν έχουν πολλά κοινά με τις υπόλοιπες, γνωστές νυχτερίδες. Δεν ζουν σε σπηλιές, δεν ρουφούν αίμα και είναι κάτασπρες.




Τις συναντά κανείς σε ελάχιστες χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Όποιος είναι τυχερός ίσως τις δει στη Νικαράγουα, την Κόστα Ρίκα και φυσικά στην Ονδούρα.

Εκτός από σπάνιες είναι και μικροσκοπικές. Η μεγαλύτερη που εξετάστηκε ποτέ, ούτε που ξεπερνούσε τα 5 εκατοστά σε μήκος.


Η λευκή γούνα τους είναι για καμουφλάζ. Αν και τα δάση της Ονδούρας δεν είναι λευκά, η εν λόγω νυχτερίδα -μοναδική που έχει επιβιώσει του είδους της- επιβιώνει φτιάχνοντας σκέπαστρα με τα φύλλα του φυτού heliconia. Τα φύλλα του φυτού έχουν μεγάλα νεύρα που εκτείνονται προς τα έξω από το κέντρο. Οι νυχτερίδες κόβουν αυτά τα νεύρα προκαλώντας τα φύλλα να διπλώσουν προς τα κάτω και προς τα μέσα, δημιουργώντας κάτι σαν σκηνή, στην οποία φωλιάζουν. Καθώς το φως του ήλιου περνάει μέσα από τα φύλλα, η άσπρη γούνα παίρνει μια πρασινωπή χροιά και οι νυχτερίδες είναι πλέον κρυμμένες από τυχόν αρπακτικά.


Οι νυχτερίδες που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι σχεδόν όλες θηλυκές. Κάθε αποικία αποτελείται από ένα μόνο αρσενικό και ως και έξι θηλυκά. Κάθε θηλυκό θα γεννάει την άνοιξη ένα μόνο μικρό.

από: ark in space

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου