Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Ίσως ο πιο ακριβής χάρτης του κόσμου πολύ πριν τη διάσημη φωτογραφία του Apollo 8 "Earthrise"


Ο Fra Mauro ήταν ένας Ιταλός που έζησε στη Δημοκρατία της Βενετίας. Εκτός από χαρτογράφος ήταν και μοναχός, στο μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ, όπου διατηρούσε εργαστήριο χαρτογραφίας.

Με μεγάλη αφοσίωση, πολλά χρόνια πριν τη διάσημη φωτογραφία Earthrise που τράβηξαν οι αστροναύτες της αποστολής Apollo 8, δημιούργησε τον πιο ακριβή και γεμάτο λεπτομέρειες χάρτη του κόσμου, τον mappa mundi, που θεωρείται το μεγαλύτερο επίτευγμα της χαρτογραφίας κατά τον Μεσαίωνα.



Ο χάρτης φτιάχτηκε σε περγαμηνή, περίπου το 1450 και μοιάζει με μια κυκλική επίπεδη σφαίρα. Είναι τοποθετημένος σε ένα ξύλινο πλαίσιο με διαστάσεις 2 επί 2 μέτρα. Για να ολοκληρωθεί χρειάστηκαν πολλά χρόνια και η παραγωγή του ήταν πολύ ακριβή.

Ευρώπη - πηγή

Ο χάρτης δεν είναι δημιουργία μόνο του Fra Mauro, αλλά μιας ομάδας χαρτογράφων και καλλιτεχνών, των οποίων ηγούνταν ο μοναχός. Όλοι μαζί, δημιούργησαν τον παλιότερο και μεγαλύτερο σωζόμενο χάρτη της σύγχρονης Ευρώπης.

Ο χάρτης περιλαμβάνει την Ασία, τον Ινδικό Ωκεανό, την Αφρική, την Ευρώπη και τον Ατλαντικό. Πιθανόν, έχει επηρεαστεί από αραβικά αρχεία, μιας και ο χάρτης είναι προσανατολισμένος με το Νότο προς τα πάνω διότι, μετά από προσεκτική εξέταση του χάρτη, το περίγραμμα της Μεσογείου, η μπότα της Ιταλίας, η Μαύρη Θάλασσα και η Κασπία είναι ορατά.

Τμήμα της Κίνας - πηγή

Περιέχει εκατοντάδες λεπτομερείς εικόνες και πάνω από 3.000 περιγραφικά κείμενα. Για τις εικόνες, ο Mauro χρησιμοποίησε μερικά ακριβά χρώματα: κόκκινο, καφέ, μπλε, τιρκουάζ, πράσινο και μαύρο. Τα κείμενα περιγράφουν τα διάφορα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του χάρτη, καθώς και σχετικές πληροφορίες σχετικά με αυτά.

Τέσσερις μικρές σφαίρες περικυκλώνουν τον κεντρικό, κυκλικό χάρτη:
Η πάνω αριστερά σφαίρα είναι ένα κοσμολογικό διάγραμμα, ένας χάρτης του ηλιακού συστήματος σύμφωνα με το σύστημα των Πτολεμαίων.
Το πάνω δεξιά είναι ένα διάγραμμα των τεσσάρων στοιχείων, γη νερό, φωτιά και αέρας.
Το κάτω αριστερά είναι μια απεικόνιση του Κήπου της Εδέμ. Ο Mauro τοποθέτησε τον Κήπο έξω από τον κόσμο και όχι στην παραδοσιακή θέση του, στα ανατολικά.
Το κάτω δεξιά απεικονίζει τη Γη σαν μια υδρόγειο σφαίρα. Δείχνει τον Βόρειο Πόλο, το Νότιο Πόλο, καθώς και τον Ισημερινό και τους δύο τροπικούς.

Πλοία του κόσμου το 1460 - πηγή

Εκείνη την εποχή, μόνο όσοι είχαν ταξιδέψει μπορούσαν να περιγράψουν μακρινές χώρες. Ο Mauro είχε ακούσει τις ιστορίες τους και ζωγράφισε ένα πορτρέτο του πλανήτη μας. Το κείμενο στον χάρτη αναφέρει πολλούς απ' αυτούς. Από τις κύριες πηγές αποτέλεσαν ο Ιταλός έμπορος και ταξιδευτής Nicolo de Conti και το βιβλίο των ταξιδιών του Μάρκο Πόλο, ιδίως για την Ανατολική Ασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου