Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

5 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Tetris


Κάποιοι από εσάς, σίγουρα θα έχετε παίξει Tetris, οπότε ίσως και να θυμάστε το πόσο είχε καταλάβει -προσωρινά- τη ζωή μας. Τα καλύτερα video games το κάνουν αυτό, αλλά η απλή φύση του Tetris, που το κατέστησε εθιστικό, δεν έχει να κάνει με κανένα άλλο παιχνίδι.




Ένα graphic novel του Box Brown αφηγείται την ιστορία του Tetris και το πως από το μυαλό ενός Ρώσου μηχανικού λογισμικού έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια όλων των εποχών.




Το Tetris δημιουργήθηκε από έναν Ρώσο τεχνικό ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Μόσχα


Ο Αλεξέι Παζίτνοφ (Alexey Pajitnov) είχε προσληφθεί από την κυβέρνηση όταν δημιούργησε το Tetris. Ο Παζίτνοφ δεν είχε κίνητρο το κέρδος για να δημιουργήσει Tetris, το παιχνίδι ήταν καθαρά έμπνευση και εκτέλεση. Στις 6 Ιουνίου του 1984 ο Παζίτνοφ παρουσίασε το παιχνίδι.


Άντλησε έμπνευση από ένα ξύλινο παζλ που ονομάζεται Pentominoes


Μια έκδοση αυτού του παιχνιδιού, ήταν ήδη στην αγορά των ΗΠΑ το 1985 με τίτλο "Cathedral". Το παιχνίδι ήταν αρκετά ανταγωνιστικό. Όποιος έπαιζε το παιχνίδι έπρεπε να φτιάξει ένα μικρό κάστρο, αλλά στην πράξη έμοιαζε με το Tetris.


Η αρχική μορφή του βασιζόταν σε κείμενο


Η πρώτη έκδοση του Tetris έγινε σε έναν υπολογιστή χωρίς δυνατότητες γραφικών. Έτσι, ο Παζίτνοφ δημιούργησε το όραμά του με κείμενο. Δύο αγκύλες ( [] ) δημιουργούσαν ένα κουτάκι. Η πρώτη σύλληψη του Tetris ήταν αυτά τα κομμάτια του παζλ που πέφτουν από τον ουρανό και προσγειώνονται σε ένα ποτήρι. Ο παίκτης έπρεπε να τα αναδιατάξει καθώς έπεφταν.


Το όνομα Tetris ήταν μια συγχώνευση λέξεων


Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το όνομα Tetris είναι παράξενο. Η λέξη προέρχεται από το ελληνικό αριθμητικό πρόθεμα τετρα- (όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού περιλαμβάνουν τέσσερα κομμάτια) και το τένις, το αγαπημένο άθλημα του Παζίτνοφ.


Το Tetris ξεκίνησε ως Shareware


Το Shareware είναι ένα είδος ιδιόκτητου λογισμικού το οποίο αρχικά παρέχεται δωρεάν στους χρήστες, οι οποίοι επιτρέπεται και ενθαρρύνονται να ασχοληθούν με το λογισμικό και να μοιράσουν αντίγραφα του προγράμματος. Έτσι και το παιχνίδι. Πήγαινε από τον ένα φίλο στον άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου