Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Ο τάφος του Λεονάρντο ντα Βίντσι


Ο μεγάλος Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης αναπαύεται στο παρεκκλήσι του Saint-Hubert



Δείτε ακόμη:
Victor Noir: "Χάρηκα" για τη γνωριμία -ακόμη και μετά θάνατο
Προς την Αθανασία και την Αιώνια Νεότητα: Ο εκπληκτικός τάφος του Ιουλίου Βερν
Το μνημείο δυο "μαρτύρων της επιστήμης"

Στους κήπους του Château d'Amboise με θέα τον ποταμό Λίγηρα, ένα μικρό, περίτεχνο παρεκκλήσι στεγάζει τον τάφο του "ανθρώπου της Αναγέννησης", του Λεονάρντο ντα Βίντσι.


Τα τελευταία χρόνια του, ο Ντα Βίντσι εργαζόταν για τους Γάλλους άρχοντες που ήλεγχαν το Μιλάνο. Το 1515, ο βασιλιάς Φραγκίσκος Α' του απένειμε τον τίτλο του Πρώτου Ζωγράφου και Μηχανικού και Αρχιτέκτονα του Βασιλιά. Τότε, ο ντα Βίντσι μετακόμισε στη Γαλλία για να εργαστεί για τη γαλλική μοναρχία και δεν επέστρεψε ποτέ στην Ιταλία. Έζησε στο Chateau du Clos Lucé στην πόλη Amboise κοντά στο θερινό ανάκτορο του βασιλιά. Εκεί, επικεντρώθηκε σε επιστημονικές μελέτες μέχρι το θάνατό του, στις 2 Μαΐου του 1519.


Επιθυμία του ντα Βίντσι ήταν να ταφεί στην εκκλησία του St. Florentin στην πόλη Amboise, κάτι που έγινε στις 12 Αυγούστου του 1519. Ωστόσο, η εκκλησία κατεδαφίστηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, στα τέλη του 18ου αιώνα (και αργότερα από τον Ναπολέοντα). Τα οστά του ντα Βίντσι ανακαλύφθηκαν το 1863 και μεταφέρθηκαν στο παρεκκλήσι του Saint-Hubert στους κήπους του Château d'Amboise.


Σήμερα, ο τάφος είναι επισκέψιμος, στην αριστερή πλευρά του μικρού παρεκκλησίου, όπου δύο επιτάφιοι (στα γαλλικά και τα ιταλικά) είναι κρεμασμένοι στον τοίχο και περιγράφουν τη γέννησή, το θάνατο και το πως ήρθε για να αναπαυτεί στο παρεκκλήσι του Saint-Hubert ο μεγάλος Ιταλός αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, γεωμέτρης, παλαιοντολόγος και γιατρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου