Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Μέρος 28ο

Χαμένοι στο φως


Lost in Light from Sriram Murali on Vimeo.

Το Lost in Light είναι ένα βίντεο που δείχνει τα αποτελέσματα της φωτορύπανσης στον νυχτερινό ουρανό. Γυρισμένο κυρίως στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, η ταινία δείχνει πώς η θέα γίνεται σταδιακά καλύτερη καθώς κινούμαστε μακριά από τα φώτα.



Κόβοντας ξύλο με μια χάρτινη λεπίδα



Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε κοπεί από κάποια σελίδα ενός βιβλίου... "Πώς κόβει έτσι το άτιμο", είναι πάντα η πρώτη σκέψη. Μεγάλη προσοχή στο χαρτί, γιατί όπως θα δείτε, μπορεί να γίνει επικίνδυνο υλικό!


Ιππόκαμποι που ερωτοτροπούν



Το αρσενικό, με τη διογκωμένη κοιλιά, προσπαθεί να αποπλανήσει το θηλυκό και να μεταφέρει τα αυγά της στην "τσέπη" του. Το βίντεο τραβήχτηκε στο Blairgowrie Pier της Αυστραλίας στις 21 Ιανουαρίου.


Τι σχέση έχουν το συκώτι και το σύκο


Όπως είναι γνωστό το συκώτι ονομάζεται και ήπαρ. Άλλωστε αρχαιοελληνικός όρος "ήπαρ" χρησιμοποιείται σε διάφορες φράσεις, ακόμα και σήμερα όπως "μου κόπηκαν τα ήπατα". Αλλά γιατί η λέξη ήπαρ αντικαταστάθηκε από τη λέξη συκώτι και ποια είναι η σχέση του συκωτιού με το σύκο;

Την απάντηση θα τη βρείτε στις κτηνοτροφικές και γαστρονομικές συνήθειες των αρχαίων, οι οποίοι έτρεφαν ορισμένα ζώα αποκλειστικά με σύκο, γιατί είχαν καταλάβει ότι με αυτό τον τρόπο το συκώτι του ζώου αποκτά μια μοναδική γεύση. Με επιμέλεια και κόπο, δηλαδή, δημιουργούσαν το "συκωτόν ήπαρ" (ήπαρ ζώου θρεμμένου αποκλειστικά με σύκα). Με τον καιρό η λέξη ήπαρ θα εκπέσει από τη συνεκφορά και θα μείνει μόνο το συκώτον π.χ. συκωτόν ήπαρ > συκωτόν > συκώτι (ανάλογο με το: νεαρόν ύδωρ > νεαρόν > νερό). - από


«Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική». Γιατί μπαίνει στο τέλος των ταινιών; Ο ρόλος του... Ρασπούτιν


Είναι προφανές ότι ο λόγος που μπαίνει αυτό το μήνυμα στο τέλος σχεδόν κάθε ταινίας, είναι νομικής φύσης και καλύπτονται από θέματα συκοφαντικής δυσφήμισης.

Ωστόσο πριν το 1932, αυτό το μήνυμα ήταν σπάνιο στις ταινίες, αν όχι ανύπαρκτο. Ωστόσο εκείνη τη χρονιά προβλήθηκε από την MGM η ταινία Rasputin and the Empress.

Περιγράφοντας λεπτομερώς τη ζωή του Ρασπούτιν και τη σχέση του με την τσαρική οικογένεια, στην ταινία υπάρχει σκηνή που δείχνει και τη δολοφονία του.

Η δολοφονία του Ρασπούτιν, το 1916, αποδίδεται σε μέλη της τσαρική οικογένεια των Ρομανόφ, λόγω της επιρροής του στην Τσαρίνα Αλεξάνδρα. Συγκεκριμένα στον Γιουσούποφ, σύζυγος της ανιψιάς του Τσάρου.

Στο έργο του 1932, ο δράστης, έχει αντικατασταθεί από τον χαρακτήρα Chegodieff, του οποίου η σύζυγος στο έργο είχε βιαστεί από τον Ρασπούτιν. Τότε ο Γιουσούποφ προσπάθησε να μηνύσει την MGM, ισχυριζόμενος ότι ξεκάθαρα το έργο τον φωτογραφίζει και εμπλέκοντας τον στην δολοφονία του Ρασπούτιν, αμαυρώνεται το όνομά του. Όμως λόγω του γεγονότος ότι συμπεριλήφθηκε και η σύζυγος του Chegodieff, ο Γιουσούποφ ισχυρίστηκε ότι δυσφημίστηκε και η σύζυγός του.

Όσο όμως η υπόθεση ήταν σε εξέλιξη, η MGM έκανε κάτι που της στοίχισε. Πρόσθεσε το μήνυμα: «Αυτό αφορά την καταστροφή μιας αυτοκρατορίας... Ορισμένοι από τους χαρακτήρες είναι ακόμα ζωντανοί - οι υπόλοιποι βρήκαν βίαιο θάνατο».

Ήταν αυτό ακριβώς το μήνυμα που βοήθησε τον Γιουσούποφ να κερδίσει τη δίκη. Η σύζυγός του έλαβε 25.000 λίρες από το Δικαστήριο του Λονδίνου το 1934 και αργότερα ακόμη 75.000 λίρες ως αποζημίωση από την MGM. Και η εταιρεία έχασε ακόμη περισσότερα χρήματα όταν αναγκάστηκε να αποσύρει το έργο.

Έτσι, μετά από αυτό, η MGM και άλλες εταιρείες άρχισαν να χρησιμοποιούν το γνωστό μας μήνυμα, άσχετα με το πόσο κοντά στην αλήθεια είναι οι σκηνές που περιγράφονται. - από


Μια μυστική παραλία και ο Γαλαξίας μας στο Όρεγκον


Η φωτογραφία ανέβηκε στο Reddit από τον MistyQuail. Στα σχόλια λένε ότι πρόκειται για μια παραλία γνωστή με το όνομα Short beach ή Radar beach. - από


Η Αβάνα στα 1900






από


Ντομάτα ή παπάκι;



Υπάρχει κανείς που ανοίγει αργά ένα κουτί πίτσας;



Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου