Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Η αγαπημένη και ανατριχιαστική Wonderland της Σιγκαπούρης


Όπως ο κόσμος γνωρίζει τον Γουόλτ Ντίσνεϊ -και- χάρη σε ένα ποντίκι και από τα θεματικά πάρκα, το ίδιο συμβαίνει και με τον Aw Boon Haw. Ο Haw έφτιαξε την τύχη του χάρη στις θεραπευτικές ιδιότητες μιας αλοιφής με σήμα μια τίγρη, τη μασκότ της Ten Thousand Golden Oil, που είχε αναπτύξει ο βοτανολόγος πατέρας του Aw Chu Kin στα 1870. Με μια τίγρη που πηδάει στην ετικέτα τους, τα μικρά, εξαγωνικά βάζα που ο Haw και ο αδελφός του Par, παρήγαγαν -εκεί που σήμερα είναι η Γιανγκόν της Μιανμάρ- μια αλοιφή που έγινε γνωστή ως Tiger Balm.




Το 1908, οι εθνικά Κινέζοι αδελφοί Aw μετακόμισαν στη Σιγκαπούρη, όπου άνθισε η επιχείρηση τους, της οποίας η Tiger Balm ήταν το κεντρικό θέμα της. Το 1937, οι Haw έφτιαξαν την αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων Haw Par Villa και τον Tiger Balm Garden, όπου υπήρχαν διοράματα με ζωγραφισμένα αγάλματα από σκυρόδεμα που αναπαριστούσαν παραδοσιακές κινεζικές ιστορίες και μύθους.


Ενώ η βίλα χτίστηκε ως ιδιωτική κατοικία του Par, οι κήποι ήταν ανοικτοί στο κοινό, έτσι ώστε οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης να μπορέσουν να μάθουν ένα κομμάτι του κινεζικού πολιτισμού. Η βίλα όμως δεν κράτησε πολύ, κατεδαφίστηκε λίγο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ο Haw κράτησε τον κήπο, γεμίζοντάς τον με ακόμα πιο πολλά αγάλματα και διοράματα με βάση την κινεζική μυθολογία. Μετά το θάνατο του Haw το 1954, προστέθηκαν περιοχές στον κήπο που ονομάστηκαν "Διεθνές Γωνίες" για να δείξουν την παγκόσμια απήχηση της αλοιφής -γι' αυτό μπορεί να δει κανείς το Άγαλμα της Ελευθερίας ανάμεσα στους κινέζικους μύθους. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ανέλαβε τον κήπο η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης.


Μετά από πολλές αλλαγές που έχουν συμβεί στον κήπο, πλέον διαθέτει 150 διοράματα και περίπου 1.000 μεμονωμένα γλυπτά.







Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου