Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Το μουσείο των δαχτυλήθρων


Το Fingerhutmuseum βρίσκεται στη γερμανική πόλη Creglingen και διαθέτει μια μεγάλη συλλογή με μικρά εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των δακτύλων από τις βελόνες ραψίματος. Αυτή η μοναδική συλλογή στεγάζει περισσότερα από 4.000 δαχτυλήθρες από όλο τον κόσμο.




Οι δαχτυλήθρες καλύπτουν μια απίστευτη ποικιλία σε στυλ, από δαχτυλήθρες καλυμμένες με κοσμήματα και στολισμένες με περίτεχνα μικροσκοπικά γλυπτά μέχρι τα απλά, χρηστικά εργαλεία που ξέρουμε. Υπάρχουν δαχτυλήθρες από οστά και πέτρα αλλά και σύγχρονες.


Οι δαχτυλήθρες γίνονται από σχεδόν οποιοδήποτε υλικό μπορείτε να φανταστείτε: δέρμα, χρυσό, οστά ζώων, γυαλί, κεραμικές, ελεφαντόδοντο, πέτρα και πολλά άλλα.


Μια χαλύβδινη βελόνα από την εποχή της δυναστείας Χαν στην αρχαία Κίνα (206 π.Χ. - 220 μ.Χ.) βρέθηκε σε έναν τάφο στο Jiangling. Ενδεχομένως, μπορεί να θεωρηθεί ότι οι δαχτυλήθρες ήταν σε χρήση και τότε, αν και δεν βρέθηκε κάποια. Η αρχαιότερη γνωστή -με τη μορφή ενός απλού δαχτυλιδιού- χρονολογείται επίσης από τη δυναστεία Χαν και ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στον τάφο ενός αξιωματούχου. Παραδόξως, ούτε οι Ρωμαίοι, ούτε οι Έλληνες πριν από αυτούς φαίνεται να έχουν χρησιμοποιήσει μεταλλικές δαχτυλήθρες -ίσως γιατί το δέρμα να αποδείχθηκε αρκετά ισχυρό. Υπάρχουν κάποιες ρωμαϊκές δαχτυλήθρες σε συλλογές μουσείων, αλλά η προέλευσή τους δεν είναι βέβαιη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου