Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Ένα μουσείο αφιερωμένο στον εφευρέτη του δίσκου του γραμμοφώνου αλλά και την αεροδιαστημική


Ένα μικρό μουσείο στο Μόντρεαλ του Καναδά είναι αφιερωμένο στη διατήρηση της μνήμης της πρώιμης εγγραφής του ήχου και της μηχανικής στην αεροδιαστημική. Αν πιστεύεται ότι αυτά τα δύο πράγματα δεν ταιριάζουν μεταξύ τους, διαβάστε για την ιδιοφυΐα Emile Berliner.




Το Emile Berline Musée des Ondes στεγάζεται σε ένα παλιό εργοστάσιο, ανοίγει λίγες μέρες την εβδομάδα και είναι αφιερωμένο στον Emile Berliner.


Ο Emile Berliner γεννήθηκε στο Ανόβερο της Γερμανίας το 1851, αλλά μετανάστευσε στις ΗΠΑ στα 19 του για να αποφύγει τον Γαλλοπρωσικό πόλεμο. Ο Berliner εφηύρε την πρώτη ακτινωτή μηχανή στον κόσμο για αεροσκάφη, έναν αργαλειό σε βιομηχανική κλίμακα, καθώς και ένα πρώιμο πρωτότυπο του ελικοπτέρου. Αλλά μεγάλη του συμβολή ήταν στην καταγραφή του ήχου.


Το 1887, ο Berliner πατεντάρισε το γραμμόφωνο, το οποίο χρησιμοποιούσε μία γραφίδα για να αναπαράγει ηχητικά κύματα ακολουθώντας μια οριζόντια γραμμή σε ένα δίσκο. Ο Τόμας Έντισον μπορεί να εφηύρε τον φωνόγραφο, αλλά ήταν πρώτος ο Berliner που έβαλε τις ηχογραφήσεις σε έναν δίσκο. Όταν έχασε τα δικαιώματα πωλήσεων για την εφεύρεσή του στις ΗΠΑ, ο Berliner μετακόμισε στο Μόντρεαλ το 1904, και ίδρυσε την Berliner Gramophone Company εκεί που σήμερα είναι το μουσείο.


Το παλιό εργοστάσιο έχει υποστεί πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα. Η Berliner Gramophone έγινε RCA-Victrola, η γνωστή εταιρία που στο λογότυπό της ήταν το σκυλάκι, ο Nipper, που άκουγε τον ήχο της φωνής του κυρίου του από ένα γραμμόφωνο. Τελικά, η RCA ασχολήθηκε με το διάστημα και την κούρσα για την κατάκτησή του.


Το μουσείο είναι σε κατάσταση αποσυσκευασία ακόμη μιας και έχασε τον εκθεσιακό χώρο του.


Περισσότερα για το Musée des Ondes εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου