Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Η παλαιότερη χρονοκάψουλα της Αμερικής


Τον Ιανουάριο του 2015, μετά από 5 ώρες σχολαστικής δουλειάς με ένα μικρό, οδοντιατρικό εργαλείο και μια πένα, η συντηρητής Pam Hatchfield του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης άνοιξε την αρχαιότερη γνωστή χρονοκάψουλα των ΗΠΑ.



Είχε θαφτεί στις 4 Ιουλίου του 1795 από τους ήρωες των Επαναστατικών Πολέμων Paul Revere και Samuel Adams, ο οποίος τότε ήταν κυβερνήτης της Μασαχουσέτης. Την ημέρα εκείνη, 15 άλογα -ένα για κάθε μια από τις πολιτείες της νέας ένωσης- τράβηξε τον ακρογωνιαίο λίθο για το νέο κυβερνητικό κτίριο μέσα από τους δρόμους της Βοστώνης. Κάτω από το θεμέλιο λίθο, οι δύο άνδρες τοποθέτησαν την κάψουλα, ανάμεσα σε δύο φύλλα μολύβδου.

Και εκεί παρέμεινε, αλλά όχι χωρίς διακοπή. Η κάψουλα ήρθε πρώτη φορά στο φως το 1855, όταν την ανακάλυψαν εργάτες που έκαναν επισκευές στο κυβερνητικό κτίριο. Ανοίχτηκε και καθαρίστηκε το περιεχόμενο της (με νιτρικό οξύ, σύμφωνα με την τακτική της "συντήρηση" εκείνη την εποχή), καταγράφηκε το περιεχόμενό της και θάφτηκε ξανά (μαζί με αντικείμενα της εποχής σε ένα ανθεκτικό), κουτί από ορείχαλκο.

159 χρόνια αργότερα, το κουτί βγήκε ξανά από το έδαφος. Τον Μάιο του 2014 οι ιστορικοί, που ανησυχούσαν μην έπαθε ζημιές το κουτί λόγω διαρροών, αποφάσισαν ότι ήταν καιρός να ανοίξουν και πάλι την χρονοκάψουλα. Εκείνο τον Δεκέμβριο, η Hatchfield πέρασε επτά ώρες προσεκτικής δουλειάς για να εξαγάγει το ιστορικό κουτί.

Μέσα στο κουτί ήταν 5 εφημερίδες, μια συλλογή από 23 νομίσματα που χρονολογούνται από το 1652, ένα μετάλλιο που απεικονίζει τον Τζορτζ Ουάσινγκτον, και μια ασημένια πλάκα για τον εορτασμό της ανέγερσης του νέου κυβερνητικού κτιρίου. Τα περισσότερα από τα αντικείμενα ήταν ήδη γνωστά από τον κατάλογο το 1855, αλλά οι λεπτομέρειες έχουν τεράστια ιστορική αξία.

Το κουτί θα εκτεθεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια μεταφερθεί και πάλι στην του αρχική θέση στον ακρογωνιαίο λίθο του κυβερνητικού κτιρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου