Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Ένα σαλέ της δεκαετίας του 1960 σε σχήμα... UFO


Σχεδιασμένο από τον Φιλανδό αρχιτέκτονα Matti Suuronen, το 1968, το Futuro House ήταν εμπνευσμένο από το μεταπολεμικό μοντερνισμό και την εξερεύνηση του διαστήματος. Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης περιόδου, από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970, κατασκευάστηκαν λιγότερα από 100 τέτοια σπίτια, αλλά κατάφερε να γίνει δημοφιλές μεταξύ των συλλεκτών και σημαντικό κομμάτι της αρχιτεκτονικής στα μέσα του αιώνα.




Το σαλέ, σε σχήμα ιπτάμενου δίσκου με καταπακτή αεροπλάνου για είσοδο, σχεδιάστηκε ως ένα "φορητό" σαλέ -αυτό έγραφε τουλάχιστον στο διαφημιστικό του φυλλάδιο...


Αυτό το παράξενο... πράγμα, τοποθετούνταν όπου ήθελε ο αγοραστής, ενώ η μεταφορά του γινόταν μέσω στεριάς, αέρα και θαλάσσης. Σύμφωνα με το φυλλάδιο και πάλι, το σπίτι μπορούσε να κατασκευαστεί στο χώρο του πελάτη ή να αποσυναρμολογηθεί και να ενωθεί και πάλι στο χώρο που ήθελε κάποιος μέσα σε δύο ημέρες.


Είναι κατασκευασμένο από fiberglass, είχε 4 μέτρα ύψος και 8 μέτρα διάμετρο, ενώ αποτελούνταν από 16 κομμάτια που βιδώνονταν μεταξύ τους για να σχηματίσουν το πάτωμα και την οροφή.


Το 1970, σε ένα περιοδικό αρχιτεκτονικής, το σπίτι περιγράφεται ως ιδανικό για τα πολύ κρύα βουνά ή ακόμη και ως παραθαλάσσια κατοικία.


Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 όμως, το σπίτι όχι μόνο είχε αποσυρθεί από την αγορά, αλλά είχε γίνει και στόχος δημόσιας εχθρότητας. Ακόμη και το πρώτο σπίτι, που στήθηκε δίπλα σε μια λίμνη στην πατρίδα του σχεδιαστή, απέκτησε εχθρούς επειδή φαινόταν τόσο αφύσικο μέσα στο γύρω περιβάλλον. Στην Αμερική, απαγορεύτηκε σε πολλά μέρη, ενώ μερικά υπέστησαν και βανδαλισμούς (διερχόμενοι πυροβολούσαν τα σπίτια!).


Όσοι είχαν ήδη παραγγείλει κάποιο σπίτι, θέλησαν να ακυρώσουν την παραγγελία τους αλλά δεν κατάφεραν να τους επιστραφούν τα χρήματά τους (1.000 δολάρια). Τις επόμενες δεκαετίες, πολλά τέτοια σπίτια αφέθηκαν να σαπίσουν, ενώ άλλα εστάλησαν για καταστροφή.


Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν ακόμη περίπου 60 από τα πρώτα Futuro, ως επί το πλείστον σε πολύ κακή κατάσταση. Υπάρχουν όμως επίσης και νοσταλγικοί συλλέκτες με blog, όπως αυτό εδώ.

φωτογραφίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου