Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Η κοιλάδα με τα τετράγωνα δέντρα


Μέσα στην επίπεδη μεγάλη καλντέρα του σβησμένο ηφαίστειο El Valle στον Παναμά, είναι μια πόλη που έχει το ίδιο όνομα. Στους πρόποδες του Cerro Gaital πίσω από το Hotel Campestre, υπάρχει μια ομάδα δέντρων που έχουν τετράγωνους κορμούς. Ακόμη και οι δακτύλιοι των δέντρων είναι τετράγωνοι. Ο κορμός είναι τετράγωνος στη βάση του δέντρου, αλλά στη συνέχεια γίνεται στρόγγυλος, καθώς ανεβαίνει προς τα πάνω, και πλέον παίρνει τη μορφή ενός κανονικού δέντρου.




Το τι προκαλεί το τετράγωνο σχήμα στους κορμούς είναι υπό εξέταση. Κάποιοι θέλουν να πιστεύουν ότι υπάρχει κάτι μυστηριώδες στην κοιλάδα. Μια ιστοσελίδα αναφέρει ότι το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ερεύνησε τα δέντρα και προσπάθησε να τα αναπτύξει εκτός "κοιλάδας" και να δει αν διατηρούν το τετράγωνο σχήμα τους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα δέντρα διαμορφώνονται από τις τοπικές συνθήκες, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ερευνητές μπόρεσαν να αναπτύξουν τετράγωνους κορμούς. Αλλά οι εκθέσεις αυτές είναι αβάσιμες. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι έγιναν τέτοιες μελέτες.

Η απάντηση είναι "Quararibea asterolepis". Το Quararibea asterolepis είναι ένα δέντρο ξυλείας που απαντάται στις χώρες της Νοτίου Αμερικής όπως η Βραζιλία, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, το Εκουαδόρ, ο Παναμάς, το Περού και η Βενεζουέλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το πέμπτο πιο κοινό δέντρο του Παναμά.


Σύμφωνα με το Smithsonian Tropical Research Institute, ο κορμός του δέντρου έχει ασυνήθιστη μορφή, δεν είναι κυλινδρικός και μερικές φορές γίνεται σχεδόν τετράγωνος.

Αυτά είναι τα δέντρα που φυτρώνουν στην κοιλάδα με τα τετράγωνα δέντρα. Υπάρχουν και πινακίδες στο άλσος που προσδιορίζει τα είδη. Οπότε, δεν είναι κανένα πραγματικό... μυστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου