Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Το μοναδικό βασιλικό παλάτι στις Η.Π.Α.


Υπήρξε κτίριο κρατικών υπηρεσιών, αρχηγείο του στρατού και φυλακή για μια βασίλισσα



Το 1882, στο Βασίλειο της Χαβάης παρουσιάστηκε η νέα βασιλική κατοικία που είχε ως στόχο να παγιώσει την κυριαρχία του εν λόγω έθνους ως σύγχρονο κράτος. 11 χρόνια αργότερα, το κτίριο αυτό είδε μερικά από τα πιο δραματικά γεγονότα στην κατάρρευση της μοναρχίας στο νησί.
 
Το Iolani Palace ήταν η έδρα του βασιλιά της Χαβάης, απ' όταν ο βασιλιάς Kamehameha III μετέφερε την πρωτεύουσα από την Lahaina στη Χονολουλού το 1845. Εκείνη την εποχή το κτίριο ονομαζόταν Hale Alii (Σπίτι του Αρχηγού) και ήταν ένα παραδοσιακό χαβανέζικο, μεγάλο σπίτι, αντί για το παλάτι με επιρροές από την Ευρώπη που βρίσκεται εκεί τώρα. Το συγκεκριμένο κτίριο κατασκευάστηκε σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, με την άνοδο στο θρόνο του βασιλιά David Kalakaua.

Ο βασιλιάς Kalakaua ήταν ο πρώτος Χαβανέζος βασιλιάς που επισκέφτηκε τις ΗΠΑ, καθώς και ο πρώτος Χαβανέζος βασιλιάς που ταξίδεψε στον κόσμο. Ήταν γνωστός ως προστάτης των χαβανέζικων τεχνών και του πολιτισμού (αναβίωσε τη χούλα που είχε απαγορευτεί το 1830). Όταν άρχισε η βασιλεία του, το 1874, βρήκε το παλιό μεγάλο σπίτι (το οποίο είχε μετονομαστεί σε Iolani, που σημαίνει "βασιλικό γεράκι", από τον βασιλιά Kamehameha V προς τιμήν του αδελφού του) σε κακή κατάσταση και αποφάσισε ότι το βασίλειο έπρεπε να έχει ένα παλάτι που θα ταιριάζει στο σύγχρονο πολιτικό τοπίο.

Το πρώτο Iolani - πηγή

Το παλιό σπίτι κατεδαφίστηκε, ο ακρογωνιαίος λίθος για το νέο Iolani μπήκε στις 31 Δεκεμβρίου του 1879 και ολοκληρώθηκε το 1882. Το παλάτι θεωρείται το καλύτερο παράδειγμα αναγεννησιακού ύφους στην αρχιτεκτονική στη Χαβάη.

Το παλάτι λίγο μετά την κατασκευή του - πηγή

Μετά το θάνατο του Kalakaua, ενώ ήταν σε θεραπεία για την νόσο των νεφρών στο Σαν Φρανσίσκο το 1891, τον διαδέχθηκε η αδελφή του βασίλισσα Liliuokalani. Ωστόσο, τα σχέδιά της για την ενίσχυση της μοναρχίας στη Χαβάη και τον περιορισμός που ήθελε στην ψηφοφορία, ενέπνευσαν γρήγορα ισχυρή αντιπολίτευση από γεννημένους στις ΗΠΑ Χαβανέζους, πολιτογραφημένος πολίτες και ξένους. Με βοήθεια από τον Υπουργό Αμερικής στη Χαβάη, η "Επιτροπή για την Ασφάλεια" την ανέτρεψε και την ανάγκασε να δώσει την εξουσία το 1893. Μια μετέπειτα προσπάθεια για την αποκατάσταση της μοναρχίας, οδήγησε στη σύλληψη της Liliuokalani, την πλήρη παραίτηση της και μια ταπεινωτική, δημόσια δίκη στην αίθουσα του θρόνου στο Iolani. Στη συνέχεια τιμωρήθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό, σε ένα δωμάτιο στον δεύτερο όροφο του παλατιού για εννέα μήνες.

Η αίθουσα του θρόνου στα μέσα του 1880 - πηγή

Μετά την ανατροπή του Βασιλείου της Χαβάης, το Iolani έγινε έδρα της Προσωρινής Κυβέρνησης, της Εδαφικής Κυβέρνησης, του Στρατιωτικού Κυβερνήτη (η Χαβάη ήταν υπό στρατιωτικό νόμο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου), και, τέλος, της Πολιτειακής Κυβέρνησης, όταν η Χαβάη έγινε δεκτή σαν πολιτεία το 1959. Ωστόσο, ο πρώτος κυβερνήτης της Χαβάης, ο John Burns, μετακίνησε τις κρατικές υπηρεσίες σε άλλο μέρος και ανέλαβε να αποκαταστήσει το Iolani στο παλιό του μεγαλείο. Επίσημα το 1969 έπαψε να είναι κτίριο κρατικών υπηρεσιών και επαναλειτούργησε ως μουσείο το 1978.

Το μουσείο προσπάθησε να αναδημιουργήσει το περιβάλλον όταν το Iolani ήταν ακόμα η επίσημη βασιλική κατοικία, συμπεριλαμβανομένων των γνήσιων υφασμάτων και την επαναγορά των επίπλων που πούλησε σε δημοπρασία η προσωρινή κυβέρνηση, μετά το επιτυχές πραξικόπημά της. Ο επισκέπτης μπορεί να δει την αρχική Αίθουσα του Θρόνου, την Μεγάλη Αίθουσα, την Τραπεζαρία, τις βασιλικές σουίτες και το δωμάτιο όπου φυλακίστηκε η Liliuokalani και το οποίο έχει ακόμη το πάπλωμα που είχε η βασίλισσα κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της.

Το κιόσκι όπου γίνεται η στέψη - πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου