Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Ένα μνημείο αφιερωμένο στους ταξιτζήδες


Το "Monumento al Taxista" (Μνημείο των Ταξιτζήδων) βρίσκεται σε μια πλατεία στην γειτονία Puerto Madero του Μπουένος Άιρες. Είναι προς τιμή των χιλιάδων αντρών και γυναικών που οδηγούν αυτό το πολύ σημαντικό μεταφορικό μέσο της πόλης.



Εγκαινιάστηκε το 2012 και αναπαριστά έναν φαλακρό με μουστάκι οδηγό ο οποίος γέρνει πάνω στο ταξί του, ένα κλασικό μοντέλο του 1967 της αργεντίνικης εταιρίας Siam Di Tella και μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για ταξί στην πρωτεύουσα της Αργεντινής τις δεκαετίες του 1960 και του '70.


Το γλυπτό είναι έργο του καλλιτέχνη Fernando Pugliese. Αν και μοιάζει για μπρούτζινο, δεν είναι. Στην πραγματικότητα είναι από ένα συνθετικό υλικό που χρησιμοποιείται στην βιομηχανία κατασκευής πλοίων. Αυτό το ειδικό πολυμερές αντέχει σε κακουχίες και μπορούν με ειδικό χρωματισμό μπορεί να μοιάζει με χάλκινο.


Σχεδόν 40.000 ταξί κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, παρέχοντας απασχόληση σε 70.000 οδηγούς -και αναλόγως τόσες οικογένειες. Η επίσημη υπηρεσία ταξί υπήρχε στο Μπουένος Άιρες από το 1902. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα ταξί μπορούσαν να είναι βαμμένα σε οποιοδήποτε χρώμα ήθελε ο ιδιοκτήτης τους. Αναγνωρίζονταν μόνο από τη "σημαία" του ρολογιού, στο οποίο φαινόταν η λέξη "ελεύθερος" με λευκά γράμματα σε κόκκινο φόντο. Το 1967 όμως θεσπίστηκε ένα νόμος που απαιτούσε να είναι τα ταξί βαμμένα κίτρινο και μαύρο.


φωτογραφίες: waymarking

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου