Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Ο Babson και τα λόγια του που χαράχτηκαν σε πέτρες


Ο Roger Ward Babson ήταν ένας Αμερικανός επιχειρηματίας, οικονομολόγος και θεωρητικός της επιχειρηματικότητας στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Ο Babson είχε ένα πρόβλημα. Η οικογένειά του πίστευε ότι ήταν τρελός ή εγκληματίας ή και τα δύο. Είχε αρχίσει να χαράσσει λέξεις σε πέτρες που ήταν στα χωράφια κοντά στον οικισμό Dogtown κοντά στο σπίτι του στο Gloucester της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ.



Ο Babson το 1918 - πηγή

Ο Babson είχε "Δέκα Εντολές" που ακολούθησε όσον αφορά τις επενδύσεις και ενθάρρυνε τους αναγνώστες του να κάνουν το ίδιο (πηγή):
  1. Keep speculation and investments separate.
  2. Don't be fooled by a name.
  3. Be wary of new promotions.
  4. Give due consideration to market ability.
  5. Don't buy without proper facts.
  6. Safeguard purchases through diversification.
  7. Don't try to diversify by buying different securities of the same company.
  8. Small companies should be carefully scrutinized.
  9. Buy adequate security, not super abundance.
  10. Choose your dealer and buy outright (i.e., don't buy on margin.)


Αργότερα έγραψε στην αυτοβιογραφία του: "Η οικογένειά μου λέει ότι παραμορφώνω τους ογκόλιθους και ντροπιάζω την οικογένεια με αυτές τις επιγραφές, αλλά η δουλειά μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση, καθαρό αέρα, άσκηση και ήλιο. Πραγματικά προσπαθώ να γράψω ένα απλό βιβλίο με λέξεις σκαλισμένες σε πέτρες αντί σε τυπωμένο χαρτί. Εκτός αυτού, όταν ήμουν στο Dogtown, συνάντησα έναν παιδί που του άρεσε να πηγαίνει τις αγελάδες του εκεί πριν από πολλά χρόνια".


Μέχρι το 1930 ο Babson ήταν στα 50 του και διάσημος επιχειρηματίας και θεωρητικός των επιχειρήσεων, ο γόνος μιας δυναστείας δέκα γενεών. Πήγε στο MIT και ίδρυσε την Babson’s Statistical Organisation, η οποία ανέλυε τις εκθέσεις δραστηριότητας και τα στατιστικά στοιχεία για τους πελάτες της (η εταιρία υπάρχει μέχρι σήμερα).


Το σκάλισμα των λέξεων στις πέτρες έγινε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης και πρόθεσή του ήταν να βοηθήσει τους άνεργους λιθοξόους του Gloucester, δίνοντάς τους δουλειά.


Στις 5 Οκτωβρίου του 1929 ο Babson έδωσε μια ομιλία όπου διακήρυττε ότι αργά ή γρήγορα θα έλθει μια κατάρρευση η οποία μπορεί να είναι καταπληκτική. Την ίδια ημέρα, η αγορά μειώθηκε κατά 3% και έγινε γνωστό ως Babson Break. Μέσα σε δύο εβδομάδες κατέρρευσε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Στις 29 Οκτωβρίου, 14 δις δολάρια έχασαν την χρηματιστηριακή αξία τους. Το Wall Street Crash, όπως προείδε ο Babson, είχε έρθει.


Ο Babson πέθανε το 1967 στα 92 του. Τα χωράφια στα οποία σκάλισε τις πέτρες, γνωστές ως "Babson Boulder", έχουν χαθεί, αλλά οι πέτρες παραμένουν. Πλέον -24 απ' αυτές- βρίσκονται σε ένα νέο αλλά κατάφυτο δάσος. Η περιοχή έχει μετατραπεί στο The Boulder Trail Babson και χρησιμοποιείται από πολλούς για πεζοπορία και ορεινή ποδηλασία.


Μπορεί να πείτε ότι οι λέξεις του Babson δηλώνουν το προφανές, αλλά όπως είχε πει και ο Αϊνστάιν "Αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις με απλά λόγια, ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει πολύ καλά".


από: kuriositas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου