Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Μια βόλτα με τα 9 πιο εκπληκτικά μοντέλα τρένων του κόσμου


Δεν ξέρω για εσάς, εγώ πάντως μικρός είχα ένα τέτοιο. Εντάξει, όχι σε τέτοια κλίμακα όπως αυτά που θα δείτε... ούτε κατά διάνοια.

Σε μέρη όπως το Miniatur Wunderland στη Γερμανία ή το Northlandz στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, οι μινιατούρες συρμών έχουν μετατραπεί σε απίστευτους κόσμους. Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά τέτοια σύνολα διαθέτουν εκατοντάδες μικροσκοπικούς ανθρώπους με τις καθημερινές δραστηριότητές τους, ενώ δίπλα τους περνάνε αμαξοστοιχίες, μερικές από τις οποίες λειτουργούν με πολύ περίπλοκο σύστημα.



Miniatur Wunderland, Αμβούργο, Γερμανία



Το εν λόγω το είχα παρουσιάσει και παλιότερα (εδώ). Αυτή η απίστευτη μινιατούρα διεκδικεί τον τίτλο του μεγαλύτερου συνόλου στον κόσμο, αν και είναι λίγο δύσκολο να εξακριβωθεί. Διαθέτει πάνω από 12.000 μέτρα ραγών και πάνω από 900 τρένα. Και δεν είναι μόνο οι αμαξοστοιχίες που κινούνται σε αυτόν τον "κόσμο". Διαθέτει ένα αεροδρόμιο με τροχοδρόμησης αεροσκαφών και στους δρόμους της πόλης κινούνται αυτοκίνητα της αστυνομίας και πυροσβεστικά οχήματα. Όλος αυτός ο "κόσμος" ελέγχεται από ένα εξελιγμένο λογισμικό.


Roadside America, Shartlesville, Πενσυλβάνια, ΗΠΑ



Το Roadside America δεν είναι μόνο ένα τεράστιο μοντέλο, αλλά και η αγάπη ενός ανθρώπου για τους σιδηροδρόμους μινιατούρες. Ξεκίνησε το 1935 από τον Laurence Gieringer, έναν κάτοικο του Αμβούργου, ο οποίος άνοιξε το σπίτι του για να δείξει το μοντέλο. Καθώς οι σιδηροδρομικές γραμμές μεγάλωναν και το μοντέλο συνέχισε να επεκτείνεται, το έργο του Gierenger μετακινούνταν σε όλο και μεγαλύτερους χώρους έως ότου εγκαταστάθηκε στη σημερινή του θέση στη δεκαετία του 1940.

Σήμερα, το διόραμα καλύπτει 8.000 τετ. πόδια με εκατοντάδες μίνι κτίρια, 18 διαφορετικά τρένα, έναν κανονικό καταρράκτη και ένα μικρό άγαλμα της Ελευθερίας.


The Garfield-Clarendon Model Railroad Club, Σικάγο, Ιλινόις, ΗΠΑ



Βρίσκεται στο Clarendon Park Community Center του Σικάγο. Το μοντέλο του Garfield-Clarendon Model Railroad Club είναι στα σκαριά από το 1947. Ο σύλλογος είναι αφιερωμένος στην ψυχαγωγία και την εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με τους σιδηρόδρομους με τη χρήση μικρογραφιών. Ενώ η διάταξη έχει μετακινηθεί και επεκτάθηκε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, το τρέχον μοντέλο διαθέτει πάνω από 1.500 πόδια ράγες.


Northlandz, Flemington, Νιου Τζέρσεϊ, ΗΠΑ



Είναι ένα από τα πιο εκκεντρικά μοντέλα σιδηροδρόμων στον κόσμο και ένα από τα μεγαλύτερα στην Αμερική. Το Northlandz είναι μια τεράστια εγκατάσταση, έργο του Bruce Zaccagnino. Μιας και ποτέ δεν είχε ανέβει σε ένα πραγματικό τρένο, ο Zaccagnino άρχισε να φτιάχνει μοντέλα στο υπόγειο του σπιτιού του με τη σύζυγό του, Jean, το 1972. Από τότε, συνέχισε να επεκτείνει τον μικρόκοσμό του, που διαθέτει πολλά επίπεδα, εκατοντάδες γέφυρες και μίλια διαδρομής.


The New Orleans Train Garden, Νέα Ορλεάνη, Λουιζιάνα, ΗΠΑ



Ένα ταξίδι μέσα από την ιστορία της Νέας Ορλεάνης. Κατασκευασμένο από τον καλλιτέχνη Paul Busse, το The New Orleans Train Garden βρίσκεται στο πάρκο του βοτανικού κήπου της πόλης και είναι διακοσμημένο με πραγματικά φυτά. Τα τρένα που κινούνται κατά μήκος των 1.300 ποδιών γραμμής είναι ειδικά καθώς, καθένα απ' αυτά είναι αντίγραφο κάποιου τρένου -ακόμα και τα αυτοκίνητα- που υπήρχαν στην πόλη στο γύρισμα του 19ου αιώνα.


Hara Model Railway Museum, Nishi-ku, Ιαπωνία



Άνοιξε το 2012 και είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά δημιουργήματα του είδους του στον κόσμο. Χτίστηκε για να στεγάσει το έργο του ενθουσιώδη Nobutaro Hara, ο οποίος ξεκίνησε το χόμπι του στη δεκαετία του 1930 και από τότε δεν το σταμάτησε. Το μουσείο δεν διαθέτει όλη τη συλλογή του Hara με τρένα (πάνω από 6.000). Περίπου 1.000 απ' αυτά κινούνται σε ράγες μήκους 1.500 ποδών.
Πολλά από τα τρένα τροφοδοτούνται από μικροσκοπικές εναέριες γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ακριβώς και στην πραγματική ζωή.


San Diego Model Train Museum, Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια, ΗΠΑ



Διευθύνεται από ένα κουαρτέτο λεσχών που ασχολούνται με τον μοντελισμό σιδηροδρόμων από το 1982. Καλύπτει 2.700 τετ. πόδια χώρου και είναι ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στον κόσμο. Χωρίζεται σε τέσσερα μεγάλα διοράματα, υπεύθυνο για το καθένα είναι και από μια λέσχη.


Miniature Railroad & Village, Πίτσμπουργκ, Πενσυλβάνια, ΗΠΑ



Αυτός ο μικρόκοσμος βρίσκεται στην τρέχουσα τοποθεσία από το 1992, αλλά οι ρίζες του ξεκινάνε το 1920, όταν ιδρύθηκε από έναν βετεράνο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που ξεκίνησε να αναπαριστά την γενέτειρά του.
Σήμερα, εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην αναδημιουργία μια πιο ελεύθερης μορφής του Πίτσμπουργκ. Η Lionel Trains, ίσως η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευαστής μοντέλων, βγάζει κάθε χρόνο ένα βαγόνι ειδική έκδοση που μπορεί να αγοραστεί μόνο μέσω του μουσείου.


The Great Train Story, Σικάγο, Ιλινόις, ΗΠΑ



Όταν άνοιξε η έκθεση μοντέλων στο Museum of Science and Industry του Σικάγο το 1941, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Ενώ άλλοι "κόσμοι" έχουν χαθεί, σήμερα είναι περίπου διπλάσιο (3.500 τετ. πόδια).
Έχει ως στόχο να αναπαράγει το ταξίδι με τρένο από το Σικάγο στο Σιάτλ και διαθέτει μικρά ορόσημα και από τις δύο πόλεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου