Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Sassi di Matera: η πιο παλιά συνεχώς κατοικημένη πόλη σε σπηλιά


Στη νότια Ιταλία, στην περιφέρεια Μπαζιλικάτα, βρίσκεται μια αρχαία πόλη Ματέρα (πρωτεύουσα της επαρχίας), γνωστή για τα σπίτια σε σπηλιές που αποκαλούνται "sassi". Τα sassi είναι λαξευμένα στους βράχους μιας χαράδρας που δημιουργούνται απ' ό,τι ήταν κάποτε ένα μεγάλο ποτάμι, αλλά πλέον είναι ένα μικρό ρέμα. Αυτές οι κατοικίες πιστεύεται ότι είναι των πρώτων οικισμών στην Ιταλία που χρονολογούνται από την παλαιολιθική εποχή, περίπου 9.000 χρόνια πριν. Από τότε, μέχρι πρόσφατα τη δεκαετία του 1950, οι σπηλιές κατοικούνταν συνεχώς.




Οι πρώτοι οικισμοί στην Ματέρα εκμεταλλεύτηκαν τις πολλές φυσικές σπηλιές της περιοχής. Με την πάροδο του χρόνου, σκάφτηκαν νέες σπηλιές για να φιλοξενήσουν τον αυξανόμενο πληθυσμό. Μερικά από τα πρώτα σπίτια μοιάζουν με πέτρινα καλύβια, αλλά πίσω από τις προσόψεις υπάρχουν απλά σπηλιές. Καθώς η πόλη αναπτυσσόταν, δημιουργήθηκε ένα συνονθύλευμα από στενά σοκάκια και σκάλες.


Μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα, η περιοχή ήταν μία από τις φτωχότερες στην Ιταλία. Δεν υπήρχε νερό ή ηλεκτρική ενέργεια. Οι άνθρωποι δεν είχαν βασικά αγαθά, επειδή δεν υπήρχαν καταστήματα στο χωριό. Η τυπική διατροφή τους αποτελούνταν από ψωμί, λάδι, τοματοπολτέ και πιπεριές. Οι οικογένειες ζούσαν μαζί με τα ζώα τους, και σε αυτές τις ανθυγιεινές συνθήκες, οι ασθένειες ήταν ανεξέλεγκτες, ιδιαίτερα η ελονοσία. Η ακραία φτώχεια αυτών των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της φασιστικής Ιταλίας του Μπενίτο Μουσολίνι είχε εκτεθεί στο βιβλίο "Christ stopped at Eboli" (ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι) ενός Ιταλού γιατρού.


Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η νέα κυβέρνηση προσπάθησε να μετακινήσει τους κατοίκους της πόλης σε σύγχρονες κατοικίες, αλλά πολλοί ήταν απρόθυμοι να φύγουν. Τελικά, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τους μετακινήσει με τη βία στην κορυφή του βράχου.


Η τύχη της πόλης άλλαξε μετά το 1993, όταν η UNESCO ανακήρυξε τα sassi και το σπήλαιο, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, φέρνοντας κύμα τουριστών. Από τότε, πολλές σπηλιές έχουν αποκατασταθεί και μετατραπεί σε άνετα σπίτια, κομψά ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Τα σκηνικά της ταινίας Τα Πάθη του Χριστού που γυρίστηκε στην Ματέρα - φωτογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου