Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Η αρχαιότερη και μακρύτερη γέφυρα της Κίνας


Συνδέοντας τον κόλπο μεταξύ των επαρχιών Jinjiang και Nan'an στην Κίνα, δυτικά της πόλης Fuzhou, βρίσκεται η γέφυρα του 13ου αιώνα Anping, γνωστή και ως Wuli, χτισμένη με τεράστιους ογκόλιθους. Έχει μήκος πάνω από 2 χλμ -2.070 μέτρα για την ακρίβεια, η μακρύτερη αρχαία γέφυρα θεωρείται εκείνη του Κωνσταντίνου στον Δούναβη στη Ρουμανία με μήκος 2.437 μέτρα. Μέχρι το 1905, η Anping ήταν η μακρύτερη γέφυρα της Κίνας.



Η γέφυρα βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Shijing που χωρίζει την πόλη Anhai. Η Anhai ήταν παλαιότερα γνωστή ως Anping και από εκεί προέρχεται το όνομα της γέφυρας.


Η γέφυρα χτίστηκε μεταξύ του 1138 και του 1151. Αποτελείται από 331 γρανιτένια ανοίγματα δοκών που στην κορυφή μοιάζουν με βάρκες. Η μεγαλύτερη δέσμη ζυγίζει 25 τόνους. Η γέφυρα έχει τέσσερις πλατείες και δύο στρογγυλές πέτρινες παγόδες συμμετρικά σε κάθε πλευρά. Χτισμένες από τούβλα, οι εξάγωνες παγόδες έχουν περίπου 22 μέτρα ύψος και είναι ορατές από μακριά.

Αρχικά, η γέφυρα είχε περίπου 150 μέτρα επιπλέον μήκος, αλλά λόγω προσχώσεων στις εκβολές η γέφυρα μίκρυνε. Διέθετε επίσης πέντε περίπτερα, όπου μπορούσαν να ξεκουραστούν οι ταξιδιώτες, αλλά πλέον υπάρχει μόνο ένα.

Η γέφυρα είναι σήμερα εθνικό διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Οι περιοχές γύρω της αναπτύσσονται σε πάρκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου