Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Ο Νεύτων και η Αλχημεία: μια συνταγή του για τη φιλοσοφική λίθο


Ο Ισαάκ Νεύτων δεν πίστευε στη μαγεία. Αλλά πίστευε στη φιλοσοφική λίθο, ένα θρυλικό κατασκεύασμα που θα μπορούσε να μετατρέψει το μόλυβδο σε χρυσό.

Στην εποχή του Νεύτωνα, η χημεία δεν είχε αναπτυχθεί και η αλχημεία ήταν μια σεβαστή επιδίωξη για έναν επιστήμονα. Ο Νεύτων ήταν λάτρης και μελέτησε των συνδυασμών παράξενων ουσιών, παράλληλα με τη φυσική.



Δείτε ακόμη:
Το μουσείο των Αλχημιστών και Μάγων στην Παλιά Πράγα
Αποκρυφιστής, τσαρλατάνος, τυχοδιώκτης: Ποιος ήταν ο κόμης Αλεσσάντρο Καλιόστρο;

Πρόσφατα, το Chemical Heritage Foundation απέκτησε ένα έγγραφο που δείχνει πόσο τον είχε συνεπάρει η αλχημεία. Το έγγραφο περιλαμβάνει ένα χειρόγραφο αντίγραφο του Νεύτωνα μιας συνταγής για τον "sophick mercury", το βασικό συστατικό για την φιλοσοφική λίθο.

Η συνταγή "για την προετοιμασία του υδραργύρου για τη Λίθο" ήταν του George Starkey, ενός γεννημένου στην Αμερική επιστήμονα του Χάρβαρντ και αλχημιστή. Ο Νεύτων είχε πιθανώς πρόσβαση στη συνταγή πριν τη δημοσιεύσει του Starkey μιας και ήταν στον "εσωτερικό κύκλο" των αλχημιστών.

Ο Νεύτων έζησε από το 1642 μέχρι το 1727. Η ανακάλυψη των στοιχείων και των αέρια όπως το υδρογόνο και το διοξείδιο του άνθρακα και η θεωρία των ατόμων ήρθε δεκαετίες μετά το θάνατό του. Η αλχημεία δεν ήταν και τόσο κακή υπόθεση, στην τελική. Την εποχή του θανάτου του Νεύτωνα, οι επιστήμονες άρχισαν να κάνουν τη διάκριση μεταξύ της χημείας -τις χρήσιμες, επιστημονικές αναμίξεις των χημικών ουσιών- και της αλχημείας, το πιο μυστικιστικό τμήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου