Τρίτη 26 Απριλίου 2016

1930-1950: Αμερικάνικες αφίσες κατά της μαριχουάνας


Το φυτό της κάνναβης καλλιεργούνταν για την ίνα του από τους πρώτους Αμερικανούς αποίκους, ενώ η ίδια η κάνναβη είχε χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε φάρμακα όλο τον 19ο αιώνα. Το να την καπνίζει όμως κάποιος πήρε αρνητική χροιά στην αμερικανική πολιτιστική φαντασία, όταν ο κόσμος άρχισε να το συνδέει με τους Μεξικανούς μετανάστες που έφταναν στη χώρα μετά την επανάσταση του 1910.



Πολλοί Μεξικανοί εργάτες κάπνιζαν μαριχουάνα για να χαλαρώσουν, ως την φθηνότερη εναλλακτική λύση για το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης. Το ναρκωτικό συνδέθηκε με τους μετανάστες και την ξενοφοβία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.

Σύντομα, οι ερευνητές ισχυρίστηκαν -αβάσιμα- ότι υπήρχαν δεσμοί μεταξύ της χρήσης της μαριχουάνας και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, της εγκληματικότητας, των δολοφονιών και της παραφροσύνης. Μια-μια, οι πολιτείες πέρασαν νομοθεσία που απαγόρευαν το ναρκωτικό.

Το 1936 βγήκε η ταινία Reefer Madness. Αρχικά ήταν μια ιστορία ηθικής για να προειδοποιήσει τους γονείς για τους κινδύνους της κάνναβης, και κατέληξε να είναι ένα μακάβριο μελόδραμα για μια ομάδα εφήβων που κάνουν χρήση ναρκωτικών και μπλέκονται σε μια δολοφονία, μια αυτοκτονία και την τρέλα που προήλθε από το υποχθόνιο φυτό.

Αν και το Reefer Madness ήταν η πιο διάσημη ταινία κατά της κάνναβης, σύντομα την ακολούθησαν και άλλες ταινίες όπως το Assassin of Youth, όπου ολονύκτια πάρτι με μαριχουάνα οδηγούν σε βία, και το Marihuana, όπου ένα αθώο κορίτσι μένει έγκυος, εθισμένη στην ηρωίνη και σχεδιάζει μια απαγωγή, όλα λόγω μια και μόνο τζούρας.







από: mashable

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου