Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Μπορείτε να εντοπίσετε όλα τα τέρατα σ' αυτόν τον χάρτη του 16ου αιώνα;


Μη σας ξεφύγει ο λεβιάθαν και το γιγαντιαίο γουρούνι του νερού...

Τα πλάσματα που απεικονίζονται στη γη στον χάρτη του 16ου αιώνα Carta Marina (δείτε τον σε πλήρη ανάλυση εδώ) δεν είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστα: ιππότες με άλογα, αγριογούρουνα και αρκούδες που ανεβαίνουν σε δέντρα. Στα δυτικά όμως φαίνονται πιο ευφάνταστα άγρια ζώα.



Ο χαρτογράφος Olaus Magnus δημιούργησε τον Carta Marina ενώ ζούσε στη Ρώμη το, μεταξύ του 1527 και του 1539. Ωστόσο ο Magnus ήταν Σουηδός και επέλεξε να αναπαραστήσει τις σκανδιναβικές χώρες στο χάρτη του. Ο Carta Marina ήταν από τους πιο ακριβείς χάρτες της εποχής, αν και οι ωκεανοί όχι και τόσο.

Στις βόρειες θάλασσες υπάρχουν όλα τα είδη των υδρόβιων τεράτων. Ορισμένοι χάρτες της εποχής απεικονίζουν δράκους για να δείξουν μεταφορικά τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους της περιοχής. Αλλά, ο κόσμος, την εποχή που έφτιαξε τον χάρτη ο Magnus, ότι αυτά τα μυθολογικά πλάσματα που απεικονίζονται στο χάρτη ήταν υπαρκτά.

Ο Magnus περιέγραψε αυτό το πλάσμα σαν μια φάλαινα της οποίας το δέρμα μοιάζει με την άμμο σε μια παραλία. Ένα αγγλικό πλοίο ως ρίξει άγκυρα στη φάλαινα και οι δύο ναύτες μαγειρεύουν πάνω της

Ναύτες προσπαθούν να τρομάξουν ένα τέρας που επιτίθεται με ήχους και άδεια βαρέλια. Οι ήχοι, μαζί με τα άδεια βαρέλια φαίνεται ότι ήταν μια -μάταιη;- προσπάθεια να διώξουν τα θηρία

Ένα κατακόκκινο θαλάσσιο φίδι τυλίγει ένα πλοίο. Ο Magnus εξηγεί ότι το φίδι είχε μήκος πάνω από 200 πόδια και πάχος πάνω από 20 πόδια και ζούσε σε σπηλιές στα ανοικτά των ακτών του Μπέργκεν

Ο περίφημος Λεβιάθαν, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τέρατα στην Carta Magna, το θαλάσσιο τέρας που είχε καταγραφεί από την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης. Στο χάρτη, ο Magnus περιγράφει ότι το μήκος του είναι πάνω από 300 πόδια.

Αν τα γουρούνια μπορούσαν να κολυμπήσουν, κάπως έτσι θα έμοιαζαν. Κάτω από τον Λεβιάθαν είναι ένα "τερατώδες γουρούνι" που φέρεται να είχε εντοπιστεί στη Βόρεια Θάλασσα το 1537.

Αν κουκουβάγιες δεν μπορούσαν να πετάξουν... Μια παράξενη κουκουβάγια που κολυμπάει, η Xiphias, η οποία δέχεται επίθεση από κάτι σαν ρινόκερο που βύθιζε τα πλοία κολυμπώντας κάτω από αυτά και κόβοντάς τα.

Το γκρι κεχριμπάρι (ambergris) είναι και σήμερα πολύ πολύτιμο. Δεν πρόκειται για τέρας, αλλά μάλλον ένα παράλογη φαινόμενο. Το γκρι κεχριμπάρι, ένα μείγμα εμετού και περιττωμάτων φαλαινών, πωλείται ακόμα και σήμερα σε εξωφρενικές τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου